Meghalt Tom Clancy, a politikai thriller nagymestere


Novelist Tom Clancy with tripod mounted binoculars 2331194Elment a politikai thriller nagymestere, rá emlékezünk. Ha a regényeit nem is olvastátok, az azokból készült filmeket biztosan láttátok. A Tom Clancy életműről röviden.

A szerző

Thomas Leo Clancy Jr. 1947-ben született Baltimore-ban. A szülei keményen dolgoztak, hogy magániskolába járhasson. A középiskola elvégzése után angol irodalomból diplomázott, az egyetemen a sakk klubot vezette. Tanulmányait befejezve tartalékos tisztképző tanfolyamra jelentkezett, de rossz látása miatt végül aktív szolgálatra alkalmatlannak minősítették. Egy biztosító társaságnál helyezkedett el, majd egy másiknál, melyet első feleségének nagyapja alapított. Szabadidejében regényírással kezdett foglalkozni. Kétszer nősült, első házasságából négy gyermeke született. Második feleségével egy 32 hektáros birtokon élt a Cheseapeake-öböl partján. A területen egy nyári tábor is található. Lakhelyül egy 2 millió dolláros, 24 szobás, kőből épült kastély szolgált, az alagsorban egy lőtérrel. A birtokon helyet kapott még egy második világháborús M4 Sherman tank, amivel még első felesége ajándékozta meg karácsonyra. 16 millió dollárért vásárol még egy 1.600 négyzetméteres lakást is, mely után 350.00 dollár ingatlanadót fizetett minden évben Baltimore városának. Clancy konzervatív republikánus volt, könyveit gyakran ajánlotta konzervatív politikusoknak pl. Ronald Reagannek. Gyakran bírálta a Bush-adminisztrációt. A Nemzeti Fegyverszövetség aktív tagja volt.

Az életmű

Első regénye, A vadászat a Vörös Októberre 1984-re készült el és 5 ezer dollárét kínálta fel a hadászati témájú könyvek kiadásával foglalkozó nonprofit Naval Institute Pressnek. A kiadó azonnal felismerte a tehetségét, azonban több módosítást javasolt. Clancy szerette volna, ha a regény indulásként 5 ezer példányban jelenik meg, ebből végül 45 ezer lett. A lelkes fogadtatást követően további 300 ezer keményfedeles és 2 millió puhafedeles példány talált gazdára és hazájában bestseller lett. Első regényt 2 millió példányszámban csak John Grisham és JK Rowling tudott eladni. A következő három könyvéhez már egy 3 millió dolláros szerződéssel a zsebében foghatott hozzá, ám ekkor a Penguin Putnam 50 milliós ajánlatott tett a következő 2 könyvéért. További médiaszerződések aláírásával végül összesen 97 milliót tudhatott a magáénak. Jack Ryan és John Clark karakterét az általa írt vagy inspirált Op-Center, NetForce, NetForce Explorers, Power Plays, Ghost Recon, EndWar és H.A.W.X  követték. Ezeket számos film, tévésorozat (Op-Center, NetForce) és számítógépes játék (Hunt for The Red October, The Sum of All Fears, Rainbow Six, Ghost Recon, Splinter Cell, EndWar stb.) dolgozta fel. Itthon megjelent utolsó regénye az Egy mindenki ellen (Against All Enemies), a következő magyar nyelvű kiadás ez év végére várható. Clancy 1996-ban társalapítója volt az igen sikeres Red Storm Entertainment cégnek, melyet később a francia videojáték gyártó Ubisoft megvásárolt. A Ubisoft 2008-ban eddig nem közölt összegért a Tom Clancy név használati jogát is megvásárolta. Clancy emellett számos ismeretterjesztő és dokumentum könyvnek, valamint szakirodalomnak is a szerzője.

A filmek

Mace Neufeldnek producernek nagyon tetszett a regény, de sokáig nem talált senkit a megfilmesítésre, végül a Paramountnál kötött ki. A Haditengerészet néhány változtatás után áldását adta a filmre. A Vadászat a Vörös Októberre 1990-ben 30 millió dollárból készült el, az USA-ban 122 (első hétvégén 17), világszerte pedig 200 millió bevételt hozott és a legjobb hangvágás Oscar-díjával jutalmazták. A Hegylakó és a Beverly Hills-i zsaru 2 forgatókönyvírója, Larry Fergusson dolgozott rajta és Donald Stuart, aki később a Hazafias játékok és a Végveszélyben forgatókönyvét is megírta. Alec Baldwin és Scott Glenn (korábban tengerészgyalogos volt) alapos kiképzést kaptak, a statiszták pedig az egyszerűség kedvéért igazi tengerészek voltak. Bár valódi járműveken is jártak és filmeztek, a tengeralattjárók belsejében annyira szűkös volt a hely, hogy a forgatáshoz maketteket használtak. A víz alatti felvételekhez kisméretű modelleket készítettek, a számítógépes grafika akkor még gyerekcipőben járt. Mire a film elkészült, a Szovjetunió felbomlott, így a történetet 1984-be helyezték, ami meg is felel a valóságnak, hiszen a regény akkor íródott. Az egyes jelenetek elején a szovjetek oroszul beszélnek, majd utána váltanak át angolra. A maci, amit Ryan visz a lányának szerepel a rendező, John McTiernan másik filmjében, a Die Hardban is. Megjelenésekor a videokazettában a szalag színe piros volt. Sean Connery fodrásza 20 ezer dollárral lett gazdagabb. Harrison Ford nem vállalta el Jack Ryan szerepét. Még.

A Jack Ryan regényeket tekintve az 1992-ben bemutatott Férfias játékok előbb játszódik, mint a Vadászat a Vörös Októberre. A Ryan szerepét játszó Ford viszont idősebb Baldwinnál, ezért a történet szerint már visszavonult a CIA-tól. Clancy a sok változtatás miatt elhatárolódott a filmtől. A vége nem tetszett a tesztközönségnek, ezért újraforgatták. A filmet javarészt Londonban és Annapolisban vették fel, ugyanakkor a CIA-s részeket Langleyben, ahova először engedtek be filmes stábot. A zene James Horner munkája. James Earl Jones az egyetlen visszatérő színész a Vörös Októberből. Most játszott először együtt Forddal, hiszen a Star Warshoz csak a hangját kölcsönözte. Ford tényleg megüti Beant, innen a sérülés a szeme fölött. Phillip Noyce vette át a rendezést és soron következő filmet is ő rendezte. A 42 millióból készült film összesen 178 milliót hozott a konyhára.

A nálunk Kokainháború címen megjelent regényt 1994-ben vitték filmre. Itthon újabb címet kapott, ezúttal sem az eredetit, így lett Végveszélyben. James Greer admirálisnál (James Earl Jones) rákot diagnosztizálnak, Ryan lép a helyébe a CIA-nál, hogy felvegye a harcot a kolumbiai drogkartellel és a belső ellenséggel. A stáb a régi, Willem Dafoe és Joaquim de Almeida csatlakozik hozzájuk. Az a jelenet, amelyikben a konvojt támadás éri olyan jól sikerül, hogy oktatási célokra használják. Kolumbiát Mexikó helyettesíti. Az Ovális Iroda díszlete eredetileg a Dave-hez készült. Ernesto Escobedo figuráját Pablo Escobarról mintázták. A filmet 45 millióból hozták össze és 207-et kaszált világszerte, a legjobb hangkeverés és hangvágás kategóriákban Oscar-jelölést kapott. James Horner az Alien és a Férfias játékok zenéjét is felhasználta.

usa tom clancy new bookA Rettegés arénája 2002-ben mutatkozott be a közönségnek. Ezúttal Ben Affleck alakítja Ryant, a rendező Phil Alden Robinson (Komputerkémek), a forgatókönyvíró Paul Attanasio (Donnie Brasco, dr. House, Kvíz-show) és Daniel Pyne (Törés, Minden héten háború, A mandzsúriai jelölt). Noyce és Ford kiszálltak. A történet szerint terroristák egy atombomba felrobbantásával akarnak háborút kirobbantani az amerikaiak és az oroszok között. Ryannek kell bebizonyítania, hogy az atomot nem az oroszok lőtték ki. A film alapjául szolgáló regény a Jack Ryan széria előzménye, pl. ebben találkozik Ryan John Clarkkal (Liev Schreiber). Ugyanakkor ez a jelenet a Végveszélyben filmben is benne van (Ford és Dafoe). A regényben arabok a rosszfiúk, azonban 9/11 után osztrák neonácikra (Jörg Haider ekkortájt volt hatalmon) hárul ez a szerep. Morgan Freeman a James Cromwell alakította elnök egyik emberét játssza, a Deep Impactben a szerepek felcserélődne. Ciarán Hinds két hét alatt szedte magára az oroszt, előtte egy szót sem beszélt ezen a nyelven. Ezt az atombombát az izraeli A-4 Skyhawk nem képes hordozni, ezért utólag „rajzolták” alá. A moszkvai jelenetet nyáron vették fel műhóval. A látványos mozi költségvetése elérte a 68 millió dollárt, de jócskán visszahozta az árát.

Clancy még számos nagysikerű regénnyel jelentkezett, ám ezekből nem készült film. A Ubisoft a Splinter Cellt készül vászonra vinni, a forgatókönyvet Eric Singer (A bűn árfolyama) írja, a főszereplő Tom Hardy. A Jack Ryan: Shadow Recruit 2013. december 25-én kerül az amerikai mozikba. A filmet Kenneth Branagh rendezte, a szereplők között megtaláljuk őt magát is, valamint Chris Pinet, Keira Knightleyt és Kevin Costnert. A sztorit Adam Cozad és David Koepp (Pókember, Jurassic Park, Mission: Impossible) jegyzi.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (6.)
Következő cikk Befejeződött a KOSSUTHKIFLI forgatása