Egy pikoló animáció – A jövő évi Oscar-átadó animációs rövidfilmes kategóriája I. rész


A 2014-es Oscar-díj legjobb animációs rövidfilm kategóriájának szobrocskájáért 56 alkotást neveztek, amiből az Akadémia rövidfilmes és egészestés animációs filmeket áttekintő bizottsága 10-et talált esélyesnek, és amiből majd 3-5 rövidfilmet válogatnak be a végleges jelöltek közé. Az Oscar-jelölteket 2014. január 16-án hozzák majd nyilvánosságra, maga a díjátadó pedig március 2-án lesz a hollywoodi Dolby Színházban.

A 10 esélyest két részletben mutatjuk be.

Feral (2012, rendező: Daniel Sousa, 13 perc)

Daniel Sousa kedvelt témáit a mitológiákból és tündérmesékből meríti, amik alapján az emberi természet archetípusait viszi a vászonra. Filmjeiben nem a hagyományos narratívákkal találkozunk, számára sokkal fontosabb a lelkiállapotok, az emlékek és az érzékelés megjelenítése. A Feral is egyfajta Maugli-történet, melyben egy magányos vadász talál rá egy fiúra az erdőben, akit később visszavisz a civilizált világba. A fiú kívülállónak érzi magát ebben a számára új környezetben, nem ismerve az ottani szokásokat a természetben használt túlélési módszereivel próbál beilleszkedni.

http://vimeo.com/45517759[/embed]

Get a Horse! (2013, rendező: Lauren MacMullan, 7 perc)

Get a HorseA Get a Horse! egy 3D-s musical-animáció a Disney-től, mely tartalmaz fekete-fehér és színes részeket is, és amiben a Mickey eredeti hangját adó Walt Disney-től hallunk archív felvételeket. A film eleje még a korai, fekete-fehér animációk kézzel rajzolt világát idézi, majd szép lassan vált át a mai, 3D-s technikákkal készült filmek színes képi orgiájának megjelenítésére. Éppen emiatt az ötlet miatt, a ’20-as évekbeli rajzfilmek és a mai egészestés animációk kedvelt 3D-s technikájának  keveredése miatt lehet esélyes az aranyszobrocskára.

Egyébként ez az első (eredeti) Mickey egeres rövidfilmes animáció az 1995-ös Runaway Brain óta és a rendező, Lauren MacMullan pedig az első nő, aki egyedül rendezhetett Disney-animációt.

Erről a rövidfilmről sajnos még nincs videó az interneten, sem az egész, sem a trailer változat.

Gloria Victoria  (2012, Theodore Ushev, 7 perc)

A bolgár rendező is a kézzel rajzolt technikákat keveri a 3D-sel ebben a rövidfilmben, ami néhol leginkább az absztrakt animációkra emlékeztetheti a nézőt. A filmen látszik a rendező képzőművészeti háttere, a Gloria Victoriában  különösen az orosz konstruktivista elemek látványosak, a színhasználattal pedig még erősebb és hatásosabb lesz a végeredmény. A filmben hallható az orosz Dmitri Shostakovich 7. Szimfóniája.

A film teljes egészében megtekinthető itt.

http://www.youtube.com/watch?v=zdN48nw4BbA[/embed]

Hollow Land (2013, rendező: Uri & Michelle Kranot, 14 perc)

A Hollow Land az ember örökös otthonkereséséről szól: Berta és Solomon Hollow Land-re érkezik, ami első pillantásra tökéletes helynek, az ígéret földjének tűnik, ahol a sok utazás után végre pihenhetnek, talán az otthonukat is megtalálják itt. A film végül korántsem ilyen optimistán végződik, és rávilágít arra, hogy az ember sokszor nem csak a saját döntése miatt utazza be a világot és keresi a helyét, hanem akár a körülmények miatt is.

A film dán-francia-kanadai koprodukcióban készült, a két rendező pedig (hasonlóan a két főszereplőhöz) független filmes és animátor, akik sokszor dolgoznak 2D-s számítógépes animációval, papírkivágásos technikával vagy pixillációval. A Hollow Land-ben is gyurmaanimációt kevernek 2D-s számítógépes animációval.

http://www.youtube.com/watch?v=I3fwlxgUFKk[/embed]

The Missing Scarf (2013, Eoin Duffy)

Az ír rendező rövidfilmje tűnik látványvilágában a legfrissebbnek, illetve valószínűleg ez áll a legközelebb ahhoz a letisztult hipszter-világhoz, amit ma megannyi designer munkájában felfedezhetünk. A rövid trailer alapján nem magán a történeten (egy mókus elindul az erdőbe megkeresni a sálját), hanem inkább a megvalósításán lesz a hangsúly, hiszen már ebben a rövidke bejátszásban is sok ironikus, gegszerű elem feltűnt, amit minden bizonnyal a zene fog aláhúzni.

A rövidfilmet George Takei narrációja kíséri, akit valószínűleg mindenki a USS Enterprise kormányosaként, Hikaru Sulu néven ismer a Star Trek sorozatbeli szerepe miatt.

http://vimeo.com/70384517[/embed]

Jövő héten folytatjuk!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Gyors kaja
Következő cikk 70 éves a francia film nagyasszonya