Az ABSCAM és a film


Két dolgot már biztosan tudunk az Amerikai botrányról. Egyrészt jól sikerült darab, másrészt van valóságalapja. Az előbbin nincs mit ragozni (értsd: tényleg az), az utóbbi viszont megér egy mesét.

120158A hetvenes évekig az FBI elég gyenge eredményeket tudott felmutatni a korrupciós ügyek felgöngyölítése terén. ’78-ban aztán elővették a szélhámos Melvin Weinberget, aki nagy tételben szállította a nagyzsebű hivatalnokokat. Az Abdul fedőnevű cég gazdag arab befektetőt sejtetett. Karim Abdul Rahman sejk a biztos üzlet reményében, illetve az ügymenet meggyorsítása érdekében táskaszámra (összesen 400 ezer dollárt) horda a kenőpénzt az illetékeseknek, amiről videó felvétel készült. Elsődleges szempont volt a hitelesség, a sejk az adófizetők pénzén meglehetősen nagy lábon élt. 1980-ban elsőként az NBC számolt be az akcióról és annak sikeréről. Az ABSCAM, vagyis az arab átverés (később a politikailag korrektebb abdul átverést használták) befolyásos emberek tömkelegét juttatta rács mögé, köztük egy szenátort, a képviselőház hat tagját, New Jersey állam szenátusának egy tagját, Philadelphia város tanácsának több tagját, Camden (New Jersey állam) polgármesterét és a Bevándorlási és Honosítási Szolgálat egy ellenőrét. Az alkalmazott módszerek és egy szélhámos bevonása nem nyerte el az ügyészség és a közvélemény maradéktalan tetszését. (Melvin Weinberg közreműködését 3 év börtönnel és 150 ezer dollárral honorálták.)

Az ABSCAM talkshowk, sorozatok, paródiák, dalszövegek, képregények témája lett, de történik rá utalás a Donnie Brascoban is. A francia rendező Louis Malle vitte volna vászonra a sztorit Moon over Miami címmel, de John Belushi halála miatt (a partnere Dan Aykroyd lett volna) a film végül nem készült el.

f985994a b414 4a9d 9e73 8965b528bb71 ChristianBale MelWeinberg 122713Az Amerikai botrány az ABSCAM nagyon laza változata. Weinberg és a Bale alakította Rosenfeld között nem sok hasonlóság van. Weinberg, aki valóban ült börtönben sokkal egyszerűbb ember volt és egyedül a gyors meggazdagodás hajtotta. Weinberg elvált feleségétől és elvette szeretőjét Mariet, akit a filmben Rosalynnek hívnak (Lawrence). Az új feleség mellé új szerető dukált, Sydney Prosser (Adams). Az Adams alakította karakter Lady Edithnek adja ki magát. A valóságban Evelyn Knight volt a neve és tényleg angol volt. Weinberg mindenkinek Lady Evelynként mutatta be.  Evelyn elhagyta Weinberget a vegasi énekes Wayne Newton miatt, aki nem mellesleg az egyik áldozatuk volt. (Marie a botrány kirobbanásakor felakasztotta magát.) Weinberg és az FBI kezdetben kis tétekben játszott, csak később csaptak le a nagy halakra. Karim Abdul Rahman sejket összesen három FBI ügynök játszotta, a filmben csak egy (Pena). A fedősztorik szerint a sejk kamatra adott volna kölcsönt, amit az iszlám tilt, ezért lett volna szükség segítőkre, néha egyszerűen csak szeretett volna befektetni az Államokban. Weinberg sejkje Atlantic Cityből szeretett volna egy keleti parti Las Vegast csinálni. A sejknek biztosítékra volt szüksége, hogy a befektetett pénz megtérül, azaz a szerencsejáték jogokat ő kapja. Ehhez el kellett nyernie Camden polgármesterének, Angelo Errichettinek a bizalmát. A valóságban rendkívül ellenszenves Errichetti a filmben szimpatikus és családcentrikus Carmine Politoként (Renner) jelenik meg, aki tényleg az általa vezetett városnak él. Errichetti és Polito is szállítja a befolyásos politikusokat, akik végül bíróság elé kerülnek.

Az ABSCAM-et John Good és Tony Amoroso FBI ügynökök vezényelték le, a filmben szereplő Richie diMaso (Cooper) a kettejük ötvözete, de igazából egyikük sem. A valóságban egyik ügynöknek sem volt viszonya Weinberg szeretőjével, aki

A film a végkifejlettel nem igazán foglalkozik, de hát nem is azért csinálták. 19 embert ítéltek el és attól fogva már semmi nem volt a régi. Természetesen az ABSCAM többet már nem volt alkalmazható, a politikusok jobban odafigyeltek arra, hogy kivel barátkoznak, az ügyészség pedig számtalan iránymutatást adott ki arra vonatkozóan, hogy egy ilyen fedett akciót hogyan is kell törvényesen végrehajtani.nem is vett részt az akcióban.

melvin weinbergjpg fffd8e8cdba00306

Az ABSCAM-akcióval lebuktatott John Murtha képviselőt az Etikai Bizottságba beválasztott Charlie Wilson húzta ki a slamasztikából. Az ő neve a Tom Hanks filmből lehet ismerős.

A Gengszterkorzóból ismert – főként a turizmusból élő – Atlantic City a húszas és harmincas években élte virágkorát. Az 1919-től 1933-ig tartó szesztilalom ideje alatt a hátsó szobákban zajló tiltott szerencsejáték és alkohol fogyasztás évi 500 ezer dolláros bevételt hozott a város mindenható urának, a gazdasági és politikai hatalommal is bíró Enoch L. „Nucky” Johnsonnak (Steve Buschemi Thomsonként alakítja a sorozatban). A második világháború után a keleti parti városokhoz hasonlóan a szegénység, a bűnözés, a korrupció és a gazdasági hanyatlás volt a jellemző Atlantic Cityre. A ’70-es években a várost a szerencsejáték legalizálásával akarták újra felvirágoztatni, ehhez kelletek a befektetők. Innen jött az ABSCAM alapötlete is. A Gengszterkorzóban is megemlített és főleg Floridában, New Orleansban és Kubában tevékenykedő Meyer Lansky egykori bérgyilkosát az Amerikai botrányban de Niro játssza. A filmben feltűnik a HBO sorozatból ismert Shea Whigham és Jack Huston is.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Augusztus Oklahomában - kritika
Következő cikk A futurológiai kongresszus