Couch Surf


couch surf 2

Couch Surf; rendező: Dyga Zsombor; szereplők: Hámori Gabriella, Balsai Mónika, Nagy Zsolt, Gyabronka József, Anger Zsolt, Fullajtár Andrea, Rába Roland; színes, magyar vígjáték, 84 perc, 2012, 16

 “Itt ez a jó kis kanapé”

Bár – nem sok újdonságot ígérő – szétdobált pizzás dobozokkal és (feltehetően) mű cicikkel indít a Couch Surf, mégis sok jó sül ki belőle.

couch surf poszterA népdalcsokor összeállítás egyik szempontja, hogy a hang, amivel egy dal zárult, azzal induljon a következő. A Couch Surf körülbelül ezt a sémát vette alapul. Itt a kanapé a közös hang. Persze kisfilmről kisfilmre változik annak stílusa, mérete, kora, illetve a rajta ülők személye. Az ülőalkalmatosság tényleg csak kiindulópont, mivel két-három jelenetet leszámítva nem kap főszerepet. Pedig ezzel sokkal izgalmasabb, és tartalmasabb lenne a történetfüzér. Van több olyan kisfilm, ahol nem hogy nem kap szerepet a kanapé, hanem annyira felesleges, hogy a drámázás alkalmával el is hagyják, mert ott nem lehet azt csinálni, amit a történet megkíván. Ahogy az egy szkeccsfilmnél lenni szokott vannak kiemelkedően erős jelenetek, és gyengusok is, a többi megmarad a kellemes szinten.

Körülbelül 50-50%-os benne a jó és rossz filmek aránya, ennek ellenére több mint közepes az alkotás, mert még a hibáival együtt is jó nézni. A színészek – szinte mindegyik – természetes, hiteles. Hámori Gabriella meglepően jó, Gyabronka József, pedig szokásához híven. Balsai Mónikát mindig szívesen látom mozivásznon, tévében. Most sem okoz csalódást. Nagy Zsoltot kicsit tovább néztem volna. Még a fiatalabb korosztály képviselői is megállják a helyüket. Dyga Zsombor, rendező pontosan, és tisztán vezeti a történetet. Még úgy is, hogy ezt a munkát a töredezett szerkezet igencsak megnehezíti. A kisfilmek közül néhánynak ő maga a szerzője. Bár azt érdemes kiemelni, hogy a jobbakat Köbli Norbert jegyzi. De ettől nem szeretjük kevésbé Dygát.
Az apró történetekről csak annyit, hogy van benne lebukott pszichiáter; eltűnő-feltűnő folt; nemzettársak; tini szerelem; és egy férj büntiben többek között. Ha másért nem, a Dramaturgia című filmecskéért mindenképpen érdemes megnézni a Couch Surf-öt.
10_6

 

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Final Cut az egész világ (13.)
Következő cikk Vámpírakadémia