Mielőtt meghaltam – kritika


dallas-buyers-club-movie-review

Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club); rendező: Jean-Marc Vallee; főszereplők: Matthew McConaughey, Jared Leto, Jennifer Garner; amerikai életrajzi dráma; 117 perc; 2013 (16)

Au revoir, kockahas 

Mire a film a magyar mozikba került, már tudjuk: Matthew McConaughey és Jared Leto is Oscar-díjat kapott, szóval továbbra is érdemes AIDS-es beteget és meleget játszania annak, aki az aranyszobrocskát haza szeretné vinni. Na nem mintha rossz helyre kerültek volna a díjak.

mielott meghaltam poszterNézegetem Matthew McConaughey filmográfiáját, és azon gondolkodom, hol volt a fordulópont, amikor a kockahasvillantó vígjátékok már nem tűntek annyira vonzónak a számára, és komolyabb színészi ambíciókat kezdett dédelgetni. A válasz valószínűleg a Trópusi vihar, amiben ugyan csak egy kisebb szerepet kapott, és ott nem ő volt az egyetlen, aki hátat fordított korábbi önmagának (tettestársak többek között: Stiller, Cruise és Downey Jr.). Ezután jött Az igazság ára, a Bernie (nem, nem vagyok hajlandó leírni a magyar címet), az egészen beteges Gyilkos Joe és a Mud, a Magic Mike meg hiába szólt a férfisztriptízről, azért Steven Soderbergh tálalásában máshogy néznek ki még a kockahasak is. És akkor még nem is beszéltünk a Wall Street farkasáról (benne a rivális Leonardo DiCaprio Oscar-vesztes alakításával), amiben emberünk ugyan csak egy melldöngetős miniszerepet vállalt, de sokan őrá emlékeznek ebből a filmből a legszívesebben.

A Scorsese eposzban McConaughey ugyanazt a Lego frizurát villantja, mint a Mielőtt meghaltam főszereplőjeként – valószínűleg egyik forgatásról a másikra rohant. Az egyetlen különbség a bajusz, de hát ez az AIDS dráma a nyolcvanas években játszódik, azt meg nemrég a Texas hercege kapcsán már megemlítettük, hogy egyszer minden hollywoodi sztárnak bajuszt kell növesztenie. Ami még jó pont lehetett az Akadémia szemében, az az orbitális fogyás – számtalan esetet tudunk említeni az Oscar történetéből, amikor a drasztikus testsúlyváltozás minimum jelölést eredményezett. McConaughey hatvan kilót nyomott a forgatáson, és ez már nem is a hasizmos kategória, hanem az az állapot, amikor már az izmok is eltűnnek. Saját bevallása szerint megromlott a látása, egynél több fekvőtámaszt nem tudott produkálni, tíz méter futás után pedig összeesett. Welcome to the method acting club.

06 Dallas Buyers Club McConaughey Leto 2 001A Mielőtt meghaltam főszereplője egy klasszikus értelemben vett texas-i macsó, aki kurvázik, drogozik és rodeózik, mígnem pozitív lesz az AIDS tesztje. A konzervatív közép-nyugati közeg, melyben élt, azonnal kitaszítja, ő viszont nem adja fel a harcot, és saját kezébe veszi a sorsát. Küzdelme során összetűzésbe kerül a gyógyszeriparral és az adóhivatallal, de egy pillanatra sem adja fel, és noha – életrajzi film révén, na meg a magyar címnek is köszönhetően – tudjuk, hogy mi lesz a végkimenetel, mégis lenyűgöző a kitartása.

A film legnagyobb értéke természetesen a főszereplő jellemfejlődése: McConaughey kiválóan jeleníti meg a homofób villanyszerelőből egyre toleránsabb gyógyszerdílerré váló ember figuráját. Ha csak a színészi oldalon múlna a dolog, akkor nem lenne semmi baj, viszont ahogy az sok biopic esetében lenni szokott, az események néha túlságosan vontatottan csordogálnak. Ami azt is jelenti, hogy a Mielőtt meghaltam egy igazi színész-film, és ehhez jelentős mértékben hozzájárult a mesterséghez hatéves szünet után visszatérő, és a magyarországi popfesztiválok örökös headlinere címet bitorló Jared Leto. A tinilányokat leszámítva mindenki jobban járna, ha maradna az eredeti szakmájánál.

10_7

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk YouTube videók menni Hollywoodba
Következő cikk Hárommal több esküvő