Hogyan változnak a szuperhősök?


supermanA szuperhősök évről évre újra visszatérnek a filmvászonra. Ahogy a miénk is, az ő külsejük is évtizedenként átalakul. Mégis mit lehet újra kitalálni egy hatvan éve megrajzolt képregényfigurán? Régi szuperhős-kosztümöket nézni olyan, minta anyánk mutogatná egy idegennek, milyen aranyosak voltunk a gimis fotókon.

Pedig akkor az a szakadt martensbakancs jó ötletnek tűnt. Valahogy így vannak a szuperhősök is. Akkor jó ötletnek tűnt. Akkor az volt az új. A szuperhősök jelmezeit a mi igényeink szabják ujjá. Azt is mondhatnánk: a hős a néplélek tükre. 

Pókember

Kezdjük a mindenki által ismert Pókemberrel. Pókembert ábrázolni több szempontból is bonyolult: kecses mozgás, testhez álló, feszes ruha, hihető hálóvető sprickolás stb…

A rajzfilmsorozatban nagyrészt megvalósultak a Marvel elképzelései, de egészen a kétezres évek elejéig (kivéve egy tévéfilmsorozatot, illetve az ominózus japán, motokrosszos feldolgozást) nem igazán sikerült filmre vinni Peter Parker sztoriját. Az ezredfordulón pedig aggodalomra adott okot, hogy vajon hogyan lehet ezt a színes pizsamás fiút még ma is komolyan venni?

A tervezők jó munkát végeztek: elasztikus anyagokból, és félig fényvisszaverő gumikeverékből alkották újra a Pókembert. Emlékszünk még a kétezres évek elején elterjedt melegítőnadrágokra, síkabátokra? És azokra a gumi díszítésekre? Na, pont abból készült a hálóminta a Pókmaszkon. A 2012-es változaton az ”áramvonalasabb szabás és a mélyebb színek mellett a mai sportmezek anyagához hasonló szintetikus légáteresztő textilt használtak, illetve a napszemüvegből készült szemek is fémszerűbbek lettek.

Pókember
Batman

Batman már nehezebb eset. A hatvanas években készült ironikus tévéfilmsorozatban még igen kezdetleges jelmez a nyolcvanas évek közepén kezd el komolyodni. A műanyaggyártás fénykorában járunk, tehát a mellvért, az öv és minden kiegészítő a műanyagipar csúcsterméke. Ez a kilencvenes években csak fokozódik egészen addig amíg el nem érünk a ’97-es kosztümhöz, ami leginkább egy áramvonalas oakley sportnapszemcsi, ezüst díszítésű páncéllá alakításaként jöhetett létre.

A 2008-as Sötét lovag kosztümje matt és letisztult, mint a laptopjaink, az akkori oakley szemcsink meg az ipod-tokunk volt akkoriban. Ugye-ugye.

 

Batman

 Joker

Joker azért érdemel külön fejezetet, mert noha Batmannel egyszerre alakult át a külseje, sokkal nagyobb változáson ment keresztül. Az igényeinkkel együtt alakült át cinikus piperkőcből jól öltözött pszichopatává. A hatvanas évek rózsaszín zakós, sárgahajú veszteséhez képest Jack Nicholson Jokerében már van valami hátborzongató, bár az öltözéke még mindig túlságosan élére vasalt (vajon a felesége gondoskodik róla, vagy minden héten jár a tisztítóba?). Joker a Sötét lovagban teljesedik ki egészen. Lenőtt hajfesték, kopott, sötét tónusú, hosszú kabát, elfolyt arcfesték és az a hatalmas heg az arcán. Mindnyájan így képzelünk el egy Oscar-díjas főgonoszt.

Joker

 Superman 

A Szuperember jelmezével kapcsolatban a legproblémásabb az, hogy alig fejlődött abban a röpke harminc évben ami az első filmsorozat és a 90-es évek Lois és Clark-ja között eltelt. Ugyanaz a testre feszülő kezeslábas, piros ágyékkötő, sárga bőröv. Talán az övcsat kicsit hangsúlyosabb, és a kezeslábas kicsit modernebb műszálas edzőruhaanyag. Az ágyékkötő pedig megy össze, egyre kisebb fecske válik belőle, olyannyira, hogy 2013-ra teljesen eltűnik. Amellett, hogy az Acélember ruhája leginkább Pókember kiherélt kosztümjére emlékeztet (megjegyzem, ugyanaz a James Acheson tervezte mind a két kosztümöt), mindenképpen feltűnő, hogy nem sikerült megoldani az ágyék-problémát. Kisebbre vették az övcsatot, hogy kevésbé hangsúlyozza ki a területet, de semmi több. Talán ez is rólunk árulkodik. Olyan „modernek” vagyunk, hogy ma már Supermanen sem viselünk el egy fecskét. Nekem személy szerint hiányzik. Legalább egy jelzésértékű vörös szabásvonal a lába között. Hogy tudjuk, hol lakik a Szupererő.

Superman

 America kapitány

Amerika kapitány igazi propaganda-hős. Jelmeze nem túl kreatív, az USA lobogójának színeiből és a homlokán éktelenkedő A betűből áll (ha valaki eltévedne a színkavalkádban, lehessen tudni, hogy ő nem a csillagos francia-kapitány, ő A-merika kapitány!).

A 79-es filmben a golyósisak és a gyorsasági motor is pontos korrajzot adhat az évtizedről. A 90-es filmben, mint a Batman-szériában, szintén megfigyelhetjük, ahogyan bekúszik a műanyagozott pajzs és a műbőr kesztyű. A 2011-es filmet egészen igényes jelmeztervezést jellemzi: a harmonikus színelosztás és szabás mellett megfigyelhetjük, hogy teljesen korhűek a negyvenes éveket idéző csatok és bőrtáskák. Azért felénk is kikacsint a kosztüm: a pajzs színesre eloxált, csillogó keményfém – akár egy csillivilli biciklialkatrész.

Amerika kapitány

 Bónusz: Fantaszikus négyes

Vannak csaták, amiket nehéz megnyerni: a Fantasztikus négyes jelmezei mindkét filmváltozatban komolytalanra sikerültek. Igaz is, mit lehet újratervezni egy 4-essel ellátott kezeslábason? Esetleg egy új frizura? Tovább tördelt kő-kockahas? A 2015-re ígért folytatás talán újragondolja ezt a Fantasztikus koncepciót… Reméljük még azt is megérjük.

Fantasztikus négyes

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Már megint lakótársat keresünk
Következő cikk Az eltűnés sorrendjében - kritika