Térkép a csillagokhoz


Maps-to-the-starsTérkép a csillagokhoz (Maps to the Stars), rendező: David Cronenberg, szereplők: John Cusack, Mia Wasikowska, Olivia Williams, Evan Bird, Julianne Moore, Robert Pattison, Carrie Fisher, kanadai-amerikai-francia-német dráma, 111 perc, 2014. (16)

Szegény gazdagok

Hollywoodban egyetlen szabály van, a felszínen maradni bármi áron. Mellbevágó mozi erős alakításokkal.

Az egykor szebb napokat látott Havana Segrand (Moore) a fiatalon tűzhalál halt színésznő anyja legnagyobb szerepét akarja újra eljátszani, amiért minden követ megmozgat. A hirtelen jött sikert feldolgozni képtelen 13 éves Benjie Weiss (Bird) a drogelvonó után készül visszatérni a filmezéshez, ebben kissé idegbeteg édesanyja, Cristina (Williams) van segítségére. Apja, Dr, Stafford Weiss Térkép a csillagokhoz(Cusack), a hollywoodi sztárok elismert terapeutája a legújabb könyvét népszerűsíti. Ebbe a közegbe érkezik meg az arcán és testén megégett, titokzatos Agatha (Wasikowska), hogy munkát találjon és találkozhasson Carrie Fisherrel (Fisher), akivel eddig csak a neten érintkeztek. Agathat a városban a szépreményű színész, forgatókönyvíró és limuzinsofőr, Jerome Fontana (Pattison) furikázza. Egy ponton mindegyikük sorsa találkozik, hogy aztán betekintést nyerhessünk Hollywood legsötétebb bugyraiba. Megdöbbentő titkokra derül fény, Cronenberg nem kegyelmez senkinek.
Egy olyan világba kalauzol minket, ahol a legtöbben már régen elvesztették a realitásérzéküket a különbözős szerek, tanok és vallások hatására. Egyetlen cél lebeg a szemük előtt, a felszínen maradni. Terapeuták, pszichiáterek, gyógyszerészek és ügynökök hada áll készen arra, hogy jó pénzért elhitesse a sztárokkal, a túlkínálat ellenére még mindig sikeresek és keresettek. Hollywoodban ugyanis ha megfeledkeznek rólad, az rosszabb, mintha meghaltál volna. Valamennyi alakítás fantasztikus, a karakterek nyomorultabbnál nyomorultabbak, de igazából egyiküket sem tudjuk sajnálni. A legszimpatikusabb talán maga Carrie Fisher, akinek csak egy kis szerep jutott. Az a Carrie Fisher, akit Leia hercegnő szerepe mellett az tett sikeressé, hogy őszintén mesélt drogproblémáiról. A
könyv bestseller lett, az abból készült filmet pedig BAFTA-díjra jelölték. Mert ez az egész erről szól. Elmegyünk Oprah-hoz, kisírjuk magunkat a vállán és hatalmasat kaszálunk. Csak bírjuk gyomorral és ép ésszel. Bár Cronenberg szerint az álomgyárban egyik sem követelmény.

9.5/10

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szomorkás rajzfilm arról, hogyan alakult Roger nyúl, Jessica Rabbit élete
Következő cikk Sráckor - kritika