Förtelmes főnökök 2


Förtelmes főnökök 2
Förtelmes főnökök 2. (Horrible Bosses 2), rendező: Sean Anders, szereplők: Charlie Day, Kevin Spacey, Jason Bateman, Jennifer Aniston, Jason Sudeikis, amerikai vígjáték, 108 perc, 2014. (16)

Nagypályás lúzerek

Az első rész túl sok pénzt termelt ahhoz, hogy ne készüljön el a folytatás. A cím amennyire eredeti, annyira megtévesztő is, Nick, Kurt és Dale ezúttal főnökök nélkül kerülnek a saját maguk által okozott bajba. Közel annyira jó, mint az előző, csak ezt máshogy éri el.

Horrible-Bosses-2Miután ki-ki a maga módján leépítette a főnökét, a három jóbarát ráébred, hogy nincs munkája. Közös – zseniális – találmányukhoz forgalmazót keresnek, de a jelentkező áruházlánc tulajdonosa, Bert Hanson (Christoph Waltz) csúnyán átveri őket. Sürgősen pénzre van szükségük, ezért úgy döntenek, hogy elrabolják Bert fiát, Rexet (Chris Pine) és váltságdíjat kérnek érte.
A terv leírva elég jól hangzik, de a három főszereplőt ismerve előre borítékolható, hogy az egész akció totális káoszba fullad. Pedig olyan „szakemberek” látják el őket tanácsokkal, mint az amerikai büntetés-végrehajtás vendégszeretetét élvező Dave Harken (Kevin Spacey), vagy Dean ’MF’ Jones (Jamie Foxx). Hogy a dolgok még jobban összekuszálódjanak, feltűnik a színen Dale nimfomán ex-főnöke, Julia (Jennifer Aniston) és felesége, Stacey (Lindsay Sloane) is.
A nagyon buta és a nagyon okos vígjátékok között – félúton? – elhelyezkedő mozi első és második része is egyazon oknál fogva működik: képesek vagyunk azonosulni a szereplőkkel. Mert legtöbben utáljunk a főnökünket és a képzeletünkben már számtalanszor eljátszottuk, ahogy véletlen baleset éri. Persze a belénk nevelt fékek és gátak ilyenkor azonnal működésbe lépnek, de azért szórakoztunk egy jót. Ők viszont túllépnek ezen, elegük van a megaláztatásokból. Az egész attól lesz vicces, hogy hőseink sem született bűnözők és valljuk be őszintén, a pitiáner Anyab@szó tanácsaiban nincs sok köszönet. A terveik eleve bénák, a kivitelezés meg egyenesen szánalmas. Ami az ellenfél fölé emeli őket, az a kisember szerencséje és erkölcsi tisztasága. Hát meg az, hogy mi nézők, szurkolunk nekik.
A folytatásban annyi a változás, hogy most már a saját cégükért és a családjukért szállnak harcba. Ugyan van már rutinjuk, de ők még mindig ugyanaz a három kedves fickó, akiket az első részben megszerettünk. Ugyan oda az eredetiség, de még mindig nem beszélhetünk bőrlenyúzásról. Talán majd a következő résznél, amit Jennifer Aniston máris elvállalna.

6/10

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Star Wars: Az ébredő Erő
Következő cikk A Madagaszkár pingvinjei