Bokor Pál: Hollywood magyar szemmel – könyvkritika


Hollywood

Hollywood magyar szemmelBokor Pál: Hollywood magyar szemmel
Atlantic Press Kiadó Kft., 2014. 600 oldal

Facebook

Minden út Magyarországra vezet

Mi a közös Ady Endrében és Korda Sándorban? Kinek köszönhetjük, hogy az eredetileg Akadémiai Díjnak elnevezett legnagyobb filmes elismerést ma mindenki csak Oscar-díjként emleget? És egyáltalán, mi az az Akadémia és mi köze van hozzá a magyaroknak? Ezekre, és még számos érdekes kérdésre választ kapunk Bokor Pál Hollywood magyar szemmel című könyvében, amiben kiderül: minden sikeres filmes mögött egy zseniális magyar áll.

Az utóbbi években mérsékelt sikereket könyvelhettünk el Oscar fronton, az átlag mai magyar filmfogyasztó pedig talán nem is gondolná, hogy ez régen nemhogy nem így volt, valójában fél Hollywood a magyar filmes szakemberek után kapkodott. Olyannyira, hogy tulajdonképpen az egész amerikai stúdiórendszer létrejöttét főleg magyaroknak köszönhetjük. Bokor Pál a legelejéről kezdi a mesét, egészen pontosan onnan, hogy a XX. század elején ellepik Hollywoodot a tehetségesebbnél tehetségesebb kelet-európai bevándorlók, akik óriási szellemi kincsük birtokában hamarosan egész filmbirodalmakat hoznak létre, megalapozva ezzel Hollywood máig töretlen egyeduralmát a filmgyártásban.

A szerző, maga is számos forgatókönyv írójaként, az első sorból tudósít az álomgyárról, átfogó képet rajzolva egész Hollywood történetéről. Könyve akár egy anekdotikus stílusban megírt disszertációként is értelmezhető, hiszen az eddig elérhető tudásanyagot saját kutatásaival egészíti ki, mindezt a hasonló szövegekre jellemző modorosságot nélkülözve.
A tanulmány valójában három különböző könyv, amely most egy kötetben tárja fel a hollywoodi viszonyrendszereket a mozi szerelmesei előtt. Az első rész az Oscar-díj történetéről és díjazottjairól szól, a némafilmek korszakától egészen Matthew McConaughey-ig. A második rész a legnagyobb filmklasszikusokat- és sikereket létrehozó stúdiókat mutatja be, a harmadik pedig magukat a sztárokat.

A Hollywood magyar szemmel kötelező olvasmány azoknak, akik filmmel akarnak foglalkozni, és nem hiányozhat egyik filmes tanszék könyvtárából sem. Bár az átlag filmfogyasztó számára valószínűleg átláthatatlanok a több évtizededen átívelő, hihetetlen történetek és viszonyok, amiket a könyv feltár, az első és utolsó fejezet egészen biztosan mindenki számára könnyen emészthető. A szerző nagyszerű stílusának és a sok színes, érdekes sztorinak köszönhetően a könyvet olvasva szó szerint időutazáson veszünk részt, amely során átéljük mit érezhettek a színészek a 1930-as években egy castingon, de ugyanúgy ott lehetünk csillogó ruhában a fényes Oscar-partikon is.
A nagy téli henyélések közeledtével elképzelni sem tudok jobbat annál, minthogy egy ilyen izgalmas olvasmánnyal gyúrjak rá az idei díjszezonra.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Star Wars 7 Budapest
Következő cikk A Macskafogó inspirálta a BP legújabb kollekcióját