Godard: Búcsú a nyelvtől – kritika


Búcsú a nyelvtől

Godard: Búcsú a nyelvtől (Adieu au langage), rendező: Jean-Luc Godard, szereplők: Kamel Abdeli, Zoé Bruneau, Richard Chevallier, Héloise Godet, svájci kísérleti film, 70 perc, 2013. (16)

Újratervezés

Godard csak attól a nyelvtől búcsúzik, amit mi használunk, ahogyan és amire. A 84 éves rendező a háromdimenziós mozi határait feszegetve invitálja érzékszerveinket egy különleges utazásra.

Ami a fenéknek Norbi, az a szemmozgató izmoknak Godard 3D-ben. Ezúttal egy férfi és egy nő kapcsolatán keresztül provokál minket. Az intimitás kimerül a fürdőszobai jelenetekben, de nyugalomra semmi ok, hol van az leírva, hogy székelés közben nem lehet filozofálni. Elmerülünk a képek és hangok metaforikus orgiájában, kemény dolog ennyi idősen is az új hullámot tolni.

A kísérleti film legújabb kellékei a fanszőrzet, egy kutya és egy hajó. Vannak idézetek, autók jönnek-mennek, könyvet árulnak, németül kiabálnak, játszanak az agyővel és az istennel, mert hasonlítanak egymásra franciául, de még a Frankenstein írója is felbukkan. Na meg itt van nekünk a 3D újrafelfedezése, amin jókat lehet majd vitatkozni. Nincs történet, nincs dramaturgia, nincs üzenetközvetítés, nincs tanulság. Vagyis van, de nem úgy. Godard továbbra is azt csinálja, amihez a legjobban ért és mindig ott van az élvonalban, még mindig nincs elfelejtve. A rajongóknak kötelező, aki viszont még csak most ismerkedik a rendező munkásságával, az kezdésnek válasszon valami könnyedebbet. Ha talál. A film Cannes-ban elnyerte a zsűri nagydíját, néhány kritikus egyenesen az év legjobb filmjének tartja. Én még várok szilveszter éjjelig.10 7

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Lee Pace gyorstalpaló
Következő cikk Zűrös olasz esküvő