Hogyan írjunk szerelmet


Hugh Grant - rewrite
Hogyan írjunk szerelmet (The Rewrite), rendező: Marc Lawrence, szereplők: Hugh Grant, Marisa Tomei, Allison Janney, J.K. Simmons, amerikai romantikus vígjáték, 106 perc, 2014. (12)

Ránc, ránc, eszterránc

Egy film valakiről, akinek régebben sokkal jobban ment, mint most. A feláldozhatók romkom változatában jó eséllyel Hugh Grant lenne a főszereplő. Marc Lawrence rendszeres időközönként előveszi, de ezek a filmek már nem azok a filmek. Persze szerettük a Két hét múlva örökkét és a Zene és szöveget is. A Hová lettek Morganék?-et nem.

Hugh Grant 134. a Forbes ranglistáján, csak hát ő a gyomirtóban és génkezelt vetőmagban utazó Monsanto vezérigazgatója. Színészünk ennél valamivel szerényebben él, de aggodalomra semmi ok, a fénykorában megkeresett pénzt nagyon jól fektette be filmes vállalkozásokba, műtárgyakba és ingatlanokba. Nem is nagyon szakad meg, hogy visszatérjen az A kategóriába, pár évente forgat egy bájos filmet Mark Lawrence-szel és többszörösen díjazott színésznőkkel. Meg a Felhőatlaszt, ami ugyan nem bájos, de vannak benne többszörösen díjazott színésznők.
hugh-grant-the-rewrite
A Hogyan írjunk szerelmet egy valaha szebb napokat látott, Oscar-díjas forgatókönyvíróról szól, aki egészen addig bízik a nagy visszatérésben, amíg az áramszolgáltató be nem int neki. Már pedig sötétben nem lehet megírni az Elcseszett paradicsom 2-t. Ügynöke tanácsára Keith Michaels (Hugh Grant) maga mögött hagyja Hollywoodot, hogy forgatókönyvírást tanítson egy keleti-parti főiskolán (egy kevésbé sikeres filmben valami Danny DeVito egyszer eljátszott egy hasonlót). Szerinte a forgatókönyvírást nem lehet megtanulni, ahhoz tehetség kell, ami vagy van az embernek, vagy nincs. Ennek megfelelően félvállról veszi az oktatást a saját maga által összeválogatott osztályban, ahova teljesen véletlenül gyönyörű lányok és kevésbé jóképű fiúk járnak. Csakhogy a diákok tanulni akarnak, mert Keith Michaels a példaképük. Közéjük tartozik a gyermekeit egyedül nevelő, minden munkát elválló, egyébként igen tehetséges Holly Carpenter (az 50 éves, gyönyörű amerikai színésznő, Marisa Tomei) is.  A tanár úr figyelmét kezdetben csak az egyik diáklány, Karen (a 27 éves, gyönyörű ausztrál színésznő, Bella Heathcote) ágyban nyújtott teljesítménye érdekli, de később rá kell jönnie, hogy sokkal tartozik a neki bizalmat szavazó diákoknak és tanároknak (Allison Janney, J.K. Simmons és Chris Elliott).
Hugh Grant az amerikai közegben még angolabb. A kisfiús mosoly a ráncok közé ékelődve, 54 évesen sem ciki. Külön jutalmat érdemel az önirónia, Keith Michaels Oscar-gálán tartott beszéde (Elcseszett paradicsom) kísértetiesen hasonlít Hugh Grant 1995-ös Golden Globe-jára (Négy esküvő és egy temetés). A Hogyan írjunk szerelmet minden eredetiséget nélkülöző, aranyos film az újrakezdésről, szerethető és meglepően jól kidolgozott karakterekkel. A film londoni premierjén megjelent Liz Hurley is, aki ma is mindenben támogatja csapodár ex-barátját. A főszereplő magyar hangját Stohl András szállítja nekünk.

5.5/10

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Híres festmények filmes újragondolása
Következő cikk Újrahasznosított szerelem