Újrahasznosított szerelem


recycling_lily_
Újrahasznosított szerelem (Recycling Lily), rendező: Pierre Monnard, szereplők: Johanna Bantzer, Bruno Cathomas, Luna Dutli, Peter Jecklin, svájci vígjáték, 95 perc, 2013. (12)

Szemét felügyelőről sok film készül, szemétfelügyelőről annál kevesebb. Szerelmes svájci szemétfelügyelőről szerintünk ez az egyetlen. Mindenkinek van egy elképzelése a svájciakról. Ebben a filmben mégolyanabbak. Pedig svájci.

Svájc legtisztább települése olyan, mint egy színházi díszlet, melynek falai között, egy fagylaltszínű világban látszólag boldog és kiegyensúlyozott emberek élnek. Közéjük tartozik Hansjörg Stahli (Bruno Cathomas), aki azért felel, hogy minden szemét a megfelelő időben a megfelelő helyre kerüljön. A közösség hasznos tagja, megbecsülés és tisztelet övezi. Elektromos szolgálati autóval jár, esténként Derricket néz az anyjával, aki a kávétejszínes fedőfóliákat gyűjt. Reménytelenül szerelmes a helyi gyorsbüfé pincérnőjébe, Lilybe (Johanna Bntzer), aki egyedül neveli szófogadatlan lányát, Emmát (Luna Dutli). Ahogy az ilyenkor lenni szokott, Lilyhez Emmán keresztül vezet az út. Hansjörg munkájával a polgármester is elégedett, azonban most egy mindenre elszánt és titokzatos ellenséggel kell szembenéznie, aki teleszemeteli a környéket. Hősünknek választania kell a munka és a szerelem között. Pierre Monnard Angliában tanult és eddig főként reklámokat, rövidfilmeket és videoklipeket készített. Az újrahasznosított szerelem élvezeti értéke részben ennek is köszönhető. Egyrészt bátran felvállalja a svájciakkal kapcsolatos sztereotípiákat (még rá is tesz egy lapáttal), másrészt az alkalmazott színekkel és formákkal sajátos atmoszférát teremt. Bruno Cathomas giccsmentesen játssza a kisembert. A hazájában szintén nagy népszerűségnek örvendő Johanna Bantzer érdekesen szép, tökéletes a szerepre. Luna Dutli egyszerre szeretetre méltó és irritáló, mint a legtöbb tini. Hogy végül Hansjörg mit választ, az legyen titok, a svájci vígjátékok minden esetre nálunk is működnek.  Nem csak környezetvédőknek.

6.5/10

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Hogyan írjunk szerelmet
Következő cikk Jared Leto 43 éves