Jupiter felemelkedése


Jupiter felemelkedese
Jupiter felemelkedése (Jupiter Ascending), rendező: Andy Wachowski, Lana Wachowski, szereplők: Mila Kunis, Channing Tatum, Sean Bean, Eddie Redmayne, amerikai sci-fi, 125 perc, 2014. (16)

Jupiter_felemelkedéseCsillagközi Hamupipőke

A Wachowski testvérek legújabb filmje a genetikáról szól, talán ezért tűnhet fel benne Czeizel Endre egy apróbb szerepben. Eddie Redmayne ha kell, elvisz a hátán egy filmet, de arra is képes, hogy egyedül agyonvágja.

Bár Darwin (1809-1882) és Marx (1818-1882) kortársak voltak, nem találtam sehol arra vonatkozóan utalást, hogy olvasták volna egymás írásait. A Wachowski testvérek (1965-, 1967-) előtt viszont sem A tőke (1867), sem A fajok eredete (1859) nem lehet ismeretlen, mert a Jupiter felemelkedése (2014) vitathatatlanul ezen a két művön alapul.
Jupiter Jones (Mila Kunis) Chicagoban él és mások WC-jét pucolja. Egy nap megjelenik Caine Wise (Channing Tatum), az ex-katona, aki egy másik világból való ember-farkas (vagy valami hasonló) hibrid. Kiderül, hogy Jupiter az univerzumot birtokló családból származik, de az is, hogy a három örökös közül nem mindegyik látja őt szívesen az élők sorában. És bár Jupiternek szó szerint szar az élete, erősen el kell gondolkoznia azon, részt akar-e ebben venni, vagy sem. Amit persze nem ő dönt el, különben egy hosszú és unalmas filmet látnánk a chicagoi WC-pucolók életéről. terry gilliam-001
Vagyis innentől kezdve különböző világok között röpködnek mindenféle űrhajókon, furcsa barátok és még furcsább ellenségek társaságában. Profit és evolúció. Evolúció és profit. A technológiai fejlettség sokkal magasabb fokán álló Abrasax család a genetika minden csínját-bínját ismerve saját perverz elképzelései szerint bolygókat népesít be és súlyos vagyonokat keres azzal, hogy az örök fiatalságot értékesíti. Maradjon titok, hogy ezt miből és hogyan nyerik ki, de egyszer már mintha láttuk volna valahol.
Sőt, igazából mindent láttunk már valahol, ha nem is pont így. A mindenhonnan összegereblyézett részek (nem egyszer saját magukat másolva) ezúttal egy – néhol erős – közepes egésszé álltak össze. A történetet illetően az előzetesen túl többet ne várjunk. Amire viszont nem lehet panasz, az a látvány. Ahogy azt a Wachowski testvérektől megszokhattuk, ezúttal is olyan trükköknek lehetünk szemtanúi, amiket eddig sehol máshol nem láthattunk. A leggyengébb láncszem, Balem Abrasax, akit a friss Oscar-jelölt Eddie Redmayne alakít, de valami elképesztően gyenge és irritáló módon. Mintha valaki botox túladagolás következtében a szája helyén lévő résen motyogna a külvilág felé.
A Jupiter felemelkedése egy modern mese, se több, se kevesebb. Chicago pedig lassan előlép az idegen lények által legjobban utált várossá.10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (73.)
Következő cikk Esélylesők