Kiosztották a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál díjait


Friss Hús 3.0

Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban a Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott 33 magyar és 15 nemzetközi rövidfilmet. A fesztivál utolsó napján, vasárnap ismétlő vetítéseken lehetett megnézni a fesztiválon vetített magyar filmeket. Vasárnap 18.00 órakor adták át a fesztivál díjait.

A díjnyertes alkotások:

Szilágyi Fanni: Kamaszkor vége (legjobb magyar kisjátékfilm)

Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori: Limbo-Limbo Travel (legjobb magyar animáció)

Daisy Jacobs: The Bigger Picture (legjobb nemzetközi kisjátékfilm)

Lichter Péter: Rimbaud (elismerő oklevél a sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért)

Barbara Ott: Sunny (elismerő oklevél egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért)

Nagy V. Gergő: Erős áll (a pitchfórum legjobb filmterve)

A március 25-29. között megrendezett Friss Hús 3.0 rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül teltházasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűrije, amely a legjobb kísérleti és kisjátékfilmről, illetve a legjobb animációs filmről döntött, vasárnap este, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentette be döntését. A zsűri tagjai Tamara Kolaric (horvát filmkritikus), Thibaud Bracq (a francia Premiers Plans filmfesztivál válogatója) és Fabricius Gábor (filmrendező, író) voltak. A magyar válogatásban a legjobb kisjátékfilmnek járó díjat Szilágyi Fanni alkotása, a Kamaszkor vége című film kapta, amely egy felnőtté válás történetét mutatja be 13 percben.Fontos es intim történet, amely párhuzamos viszonyrendszerek sokaságát építette fel gyorsan és hitelesen a magyar groteszk hagyományaiból, mégis elindulva egy sajátos nyelv irányába” – indokolta döntését a zsűri.

A legjobb magyar animáció a Kreif Zsuzsi – Zétényi Bori alkotópáros Limbo-Limbo Travel című, 17 perces filmje lett “különleges és valószerűtlen atmoszférateremtő ereje miatt, amihez felhasználta az animáció összes eszközét a zenétől a képi ritmusig, hogy pofátlanul jófej hangulattal szórakoztasson”.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.  

Sajátos közlési és filmnyelvi kísérletéért elismerő oklevelet kapott Lichter Péter Rimbaud című, 21 perces műve.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Horváth Lili (rendező, forgatókönyvíró), Taschler Andrea (producer) és Wim Vanacker (belga producer, rendező, a European Short Pitch vezetője) voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm a brit Daisy Jacobs The Bigger Picture című, 7 perces alkotása lett. Elismerő oklevelet kapott a német Barbara Ott Sunny című filmje egy jól ismert helyzet újszerű ábrázolásáért.

Az első magyar pitchfórumra péntek délután került sor a KUBIK közösségi irodában, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, Lovas Balázs, Pusztai Ferenc, Ruttkay Zsófia és Simó György voltak. Az eseményt Gulyás Márton moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Nagy V. Gergő Erős áll című filmterve kapta. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el, a díj és az esemény egyik fő támogatója a Mirage Film, Lovas Nándor cége.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (79.)
Következő cikk Az élőszereplős Bambi Dwayne Johnsonnal és majdnem Vin Diesellel