Amikor a filmrendezők egymást bírálják


Névtelen-1
1. Francois Truffaut Michelangelo Antonioniról:

„Antonioni az egyetlen jelentős rendező, akiről semmi jót nem tudok mondani. Untat; annyira fennkölt és humortalan.”

2. Ingmar Bergman Michelangelo Antonioniról:
„Fellini, Kurosawa, és Bunuel ugyanazon a területen mozog, mint Tarkovsky. Antonioni a saját útján járt, de lejárt, belefulladt a saját egyhangúságába.”

3. Ingmar Berman Orson Wellesről:
„Számomra ő csak egy vicc. Üres. Érdektelen. Halott. Van egy példányom az Aranypolgárból — minden kritikus kedvence, mindig a közvélemény-kutatások csúcsán végez, de engem untat. Mindennek a tetejébe, a színészi játék értékelhetetlen. Teljesen hihetetlen az a mértékű tisztelet, amit az a film kap.”

4. Ingmar Bergman Jean-Luc Godardról:
„Sosem kaptam semmit a filmjeitől. Szerkesztettek, ál-értelmiségiek, és tökéletesen halottak. Filmművészet szempontjából érdektelenek és végtelenül unalmasak. Godard rohadtul untat. A kritikusoknak csinálja a filmjeit. Az egyik filmjét, a Hímnem-nőnemet, itt forgatta Svédországban. Agyzsibbasztóan unalmas volt.”

5. Orson Welles Jean-Luc Godardról:
„Óriási a rendezői tehetsége. Csak nem tudom komolyan venni gondolkodóként — és ez az amiben különbözünk, mert ő komolyan veszi magát. Az üzenete az, amivel manapság törődik, és, mint a legtöbb filmes üzenetnél, egy gombostű fejére is fel lehetne írni.”

6. Werner Herzog Jean-Luc Godardról:
„A Jean-Luc Godard félék számomra olyanok, mint a szellemi hamis pénz, ha egy jó kung-fu filmmel hasonlítod össze.”

7. Jean-Luc Godard Quentin Tarantinoról:
„Tarantino az egyik filmem után nevezte el a produkciós cégét. Jobban tette volna, ha nekem adja azt a pénzt.”

8. Harmony Korine Quentin Tarantinoról:
„Úgy tűnik Quentin Tarantino túl sokat foglalkozik más filmekkel. Úgy értem, fogja mások filmjeit, aztán berakja egy turmixgépbe. Azt hiszem, hogy szórakoztató, amikor nézem, de aztán, nem is tudom… a film végére valami mindig hiányzik. Néhány utalás elég lapos, csak pop-kultúra.”

9. Nick Broomfield Quentin Tarantinoról:
„Olyan, mintha egy iskolás srác erőszakos és szexuális fantáziálását néznéd. Elképzelem, hogy amikor felmegy a szobájába filmeket írni, addig az anyja a kajáját csinálja a földszinten. Viszont amióta Harvey Weinstein van, mögötte millió moziban játsszák.”

10. Spike Lee Quentin Tarantinoról (és az „n-betűs szóról”):
„Nincs bajom a szóval és használom is, de nem mértéktelenül. Van, aki így beszél. De Quentin a megszállottja ennek a szónak. Mit szeretne – hogy tiszteletbeli feketévé avassák?”

11. Spike Lee Tyler Perryről:
„Fekete elnökünk lett, és visszatérünk Mantan Morelandhez meg Sleep ‘n’ Eathez?”

12. Tyler Perry Spike Leeről:
„Spike mehet egyenesen a pokolba! Ezt le is írhatja… Spike rohadtul befoghatja a pofáját!”

13. Clint Eastwood Spike Leeről:
„Egy hozzá hasonló srácnak inkább kussolnia kéne.”

14. Jacques Rivette Stanley Kubrickról:
„Kubrick egy gép, egy mutáns, egy marslakó. Egyáltalán nincsenek emberi érzései. De elég király, mikor a gép más gépeket filmez, mint a 2001-ben.”

15. Jacques Rivette James Cameronról (és Steven Spielbergről):
„Cameron nem gonosz, nem olyan seggfej, mint Spielberg. Ő akar lenni az új De Mille. De sajnos, kevés hozzá. “

16. Jean-Luc Godard Steven Spielbergről:
„Nem ismerem személyesen. Nem tartom túl jónak a filmjeit.”

17. Alex Cox Steven Spielbergről:
„Spielberg nem filmkészítő, hanem cukrász.”

18. Tim Burton Kevin Smithről (miután Smith tréfából azzal vádolta Burtont, hogy A majmok bolygója befejezését egy Smith képregényből lopta):
„Bárki, aki ismer, tudja, hogy sosem olvasnék el egy képregényt. És főleg nem olvasnék olyat, amit Kevin Smith csinált.”

19. Kevin Smith Tim Burtonről (válaszul a “sosem olvasnék el egy képregényt”-re):
„Ez megmagyarázza miért b*sztad meg kétszer Batmant.” (utalás arra, hogy Batman szerint minden élet értékes, ezért sose öl, ezzel ellenben a Burton filmekben meghalnak a negatív karakterek)

20. Kevin Smith Paul Thomas Andersonról (különösen a Magnóliáról):
„Sosem fogom újra megnézni, de megtartom. Az asztalomon fogom tartani, mint állandó emlékeztető, hogy a felfuvalkodott fontoskodás a legkevésbé vonzó tulajdonsága egy személynek vagy a munkájának.”

21. David Gordon Green Kevin Smithről:
„Nagyjából kreált egy Speciális Olimpiát a filmeknek. Csak csökkentették a színvonalat. Biztosra veszem, hogy büszkék a szüleik; a filmjei véletlenül sem olyanok, amikre jegyet vennék.”

22. Vincent Gallo Spike Jonze-ról:
„A legnagyobb csaló, aki csak létezik. Ha elviszed egy buliba, ő a legkevésbé érdekes ember a buliban, ő az, aki nem tud semmit. Ő az, aki nem mond semmi vicceset, érdekeset vagy értelmeset… Egy nagy lószar.”

23. Vincent Gallo Martin Scorsese-ről:
„10 millió dollárért sem dolgoznék Martin Scorsesenek. 25 éve nem csinált jó filmet. Sosem dolgoznék egy egomániás őskövülettel.”

24. Vincent Gallo Sofia (és Francis Ford) Coppoláról:
„Sofia Coppola összeszed minden srácot, akinek megvan, ami neki kell. Ha fotós akar lenni, fotóssal fekszik össze. Ha rendező akar lenni, rendezővel bújik ágyba. Ugyanolyan élősködő, mint a dagadt disznó apja volt.”

25. Vincent Gallo Abel Ferraráról:
„Abel Ferrara annyira be volt állva, mikor A temetést csináltuk, hogy soha nem volt ott a forgatáson. A szobámban volt és megpróbált kizsebelni.”

26. Werner Herzog Abel Ferraráról:
„Azt sem tudom, kicsoda Ferrara. De hadd szélmalomharcoljon… Sosem láttam egy filmjét se. Gőzöm sincs, kicsoda. Olasz? Francia? Ki az?”

27. David Cronenberg M. Night Shymalanról:
„Gyűlölöm a csávót! Következő kérdés.”

28. Alan Parker Peter Greenawayről (különösen A rajzoló szerződéséról):
„Egy jó adag pózolós szarság.”

29. Ken Russell Sir Richard Attenborough-ról:
„Sir Richard (‘Megtámadom-az-Egyesületet-ötven-évvel-azután-hogy-meghalt’) Attenborough bűnös karikatúrák, önelégültség és ismétlés vétségében, amik mind aláássák egy film hatását.”

30. Uwe Boll Michael Bayről:
„Nem vagyok olyan kib**ott gyökér, mint Michael Bay.”

31. Roy Andersson Ingmar Bergmanről:
„Sok filmet csinált — azt hiszem, több mint ötvenet — de szerintem nem sok lett igazán jó. Talán három vagy négy. Nem érzem közel magamhoz a stílusát, a temperamentumát vagy a gondolkodásmódját. Számomra hiányzik belőle egy adag humor – szóval nem humoros.”

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szuperhősös bögrével takard ki a gyereked arcát!
Következő cikk A hét röhögései (95.)