A Ti mozitok (14.) – A Programozó


A ProgramozóTi forgattátok, Mi megosztjuk. Ti kritizáltok, Mi lelkesítünk. Szerencsére nem először kaptunk Tőletek kisfilmet, így azt gondoltuk, hogy érdemes beindítani a sorozatot.
Nem csinálunk mást, csak próbálunk a kész mozinak nagyobb nézőközönséget toborozni. Nincs előzsűrizés, nem kommentáljuk, ez most egy virtuális tesztvetítés, ami után következhet a Ti véleménynyilvánításotok. Persze nem hollywoodi büdzsével dolgozó stábokról van szó, amikor még a lelkesedés pótolja az igazi profizmust, így inkább az építő hozzászólásokat várják az Alkotók.
Bátran küldjetek Ti is (e-mail: info@hetediksor.hu), ha vállaljátok a megmérettetést! Műfaji megkötés nincs, ha lehet azért 15-20 percnél ne legyen hosszabb (és beágyazható linkeket, mert nincs tárhelyünk)!

A ProgramozóA Programozó című regény rövid bemutatása:
A történet és a műfaj is nagyon különleges: allegorikus világdráma. A cselekmény egy fiktív univerzum történetét dolgozza fel annak megteremtésétől egészen annak pusztulásáig.
Mindezt egy nagyon különleges szemszögből: Az említett világ alkotójának, „teremtőjének” nézőpontjából. A történet szerint egy programozó készít a számítógépén egy programot: egy virtuális világot. Ennek a lakói az ikádok (döntésképes, intelligens karakterek) Saját kis társadalmuk van a programban. Minden szép és jó, amíg a program vírusos nem lesz. A vírus miatt az ikádok elkezdik gyilkolni, kizsákmányolni egymást, és tönkretenni saját maguk alatt a világot. A vírus célja: hogy örökre megsemmisítse az ikádokat, a programmal együtt. A programozó mindent megpróbál, hogy segítsen: beavatkozik, beszél az ikádokhoz, de semmi nem használ. Utolsó ötlete az, hogy formál magának egy programbeli karaktert, és ő maga lép be a saját programjába, hogy személyesen vegye fel a harcot a vírussal. Odabent megpróbálja megtanítani az ikádoknak, hogy mi a szeretet, és a jószívűség. Munkássága során sokféle ikáddal, sokféle sorssal és élethelyzettel találkozik: hatalom, háborúk, személyes problémák, vallásos-filozófiai vívódások, pénz, szeretet, csodák. Dioméd, azaz a programozó, munkásságával maga ellen haragítja a világában élő nagyhatalmakat, akik összefognak ellene: fellázítják ellene a saját ikádjait, koncepciós perben halálra ítélik. Ő azonban éppen erre hajt, ugyanis azzal, hogy feláldozza magát a karaktereiért, legyőzi a vírust, és ki tudja szabadítani a régi programból az ikádokat.
A történet alapötlete a mi világunk és a számítógépes programok működési elve közötti elképesztő hasonlóságot veszi alapul. A számítógépes programok algoritmusai és a mi világunk természeti törvényei tulajdonképpen ugyanúgy működnek. Ez az analógia a mai fiatalok számára (akik videojátékokon nőttek fel) olyan átütő erővel hatna, amit felnőtt fejjel talán el sem lehet képzelni. A történet alapötlete, a vallások és a tudomány megítélésének és értelmezésének forradalmian új dimenzióit tárják fel. Rengeteg társadalomkritikát tartalmaz, számos teológiai, filozófiai kérdés is megjelenik benne, amelyek az allegorikus keret segítségével könnyen lemodellezhetők, elmagyarázhatók (pl: Isten mindenhatósága, csodák kérdése, inkarnáció, váltsághalál, stb.) Rengeteg etikai témát érint, amelyekben indirekt állásfoglalással él, elgondolkodtat. Mindez egy akciódús, mozgalmas, látványos, epikus, monumentális, érzelmileg mélyen megindító és elgondolkodtató történetben, amely szókimondó, és merész stílusban van tálalva.
Ide írjanak a lelkes producerek!
06 30 488 2070
dancsimre@freemail.hu

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Bélier család - kritika
Következő cikk A hét röhögései (96.)