Nem az Alien vs. Predator ölte meg Ripleyt


london-film-and-comic-con
A London Film and Comic-Conon vendégeskedő Sigourney Weaver bevallotta, hogy ő is támogatta a készítőket abban, hogy Ripley halálával záródjon a széria.

357676 21224 127601 1 aliens vs predator
A legelső kötet, ami összehozta a két szörnyt egy történetté

„Megtudtam a Foxtól, hogy előkészületben van egy Alien vs Predator film, ami egy kissé elkeserített, ugyanis nagyon büszke vagyok a filmekre a mai napig.” Majd hozzátette: „Semmi ellenvetésem, hogy egy videojáték alapján készítsenek el egy filmet, de ahogy Jim Cameron is mondta: Miért akarna valaki ilyet csinálni? Ez olyan, mintha leforgatnánk az Alien meets the Wolfman-t.”  Az Alien vs. Predator egyébként egy Dark Horse comics által kiadott képregény volt (1990-ben hozták össze a két szörnyet), amiből később a játék is készült. Weaver ezután folytatta: „Ridley Scott már a 90-es évek végén szerette volna a Prometheus filmeket elindítani, ám megvárta, amíg az Alien vs Predator pusztítása véget ér. Ezután megkérdezték, mit gondol a legújabb részről: „Nagyon izgatott vagyok Neillt illetően, ugyanis ő pont olyan rajongó, mint ti! Gyerekkorában rongyosra nézte az Alien filmeket, és most egy álma válik valóra azáltal, hogy ő rendezi az 5. részt.”

Peter Briggs – aki az első szkriptet írta a képregények alapján ’90-ben – szintén olvasta a hírt, ezért egyből reagált Weaver szavaira:

Neill Blomkamp Alien filmjének vázlatrajza
Neill Blomkamp Alien filmjének vázlatrajza

„A panaszaira, annyit tudok mondani, hogy az AvP első vázlatát én írtam 1991 nyarán, ami az első stúdiónak készített munkám volt. A 20th Century Fox-nál Lawrence Gordon és Lloyd Levin kezeibe került, ám ők inkább a Dredd bíróra szerződtettek, illetve később a Hellboyon dolgoztunk, amely filmeket szintén pokolian nehéz volt befejezni. Időközben a forgatókönyv bekerült Chris Gore könyvébe (The  50 Greatest Movie Never Made). Amikor befejeztem az első változatot, ami a Predator 2 zárójelenetében látható Alien koponya miatt pattant ki a fejemből, senki se szólt, hogy azért üljek neki, mert ebből film is lehetne.
Hollywoodban szinte senkit sem ismertem még, az ügynököm (Steve Kenis) barátságban állt Larry Gordon producerrel, aki a Foxnál dolgozott. Találkoztak, beszélgettek. Emlékszem, hogy a lépcsőn ültem, amikor Steve felhívott LA-ből és elújságolta, hogy Larry azonnal megvette az írásom… Az Alien 3 forgatása egy hónappal később, 1991 januárjában indult és (noha több verzió is volt a végkifejletre) a Rex Pickett által átdolgozott – és szerintem tökéletes – forgatókönyvben már Ripley halálával ért végett a történet. Ha jól emlékszem, akkor az előző rendező Vincent Ward is hasonló befejezésen gondolkozott. Tehát, amikor megtudtam, hogy Sigourney Weaver szerint az AvP miatt ölték meg Ripleyt, akkor csak a szememet forgattam, hiszen a mi projektünk jóval azután került szóba, hogy annak a filmnek a munkálatai elkezdődtek. Az már egy teljesen más történet, hogy egy évtizeddel később én is elképedve tapasztaltam, hogy egy teljesen új filmtervvel rukkolt elő a piacon Paul W.S. Anderson, holott az én írásom sosem lett megfilmesítve.  Egyébként annyira odavoltam az Alien 3-ért, hogy felvállalom azt is, hogy jobban tetszett, mint a rajongók által istenített A bolygó neve: Halál.  Nem a moziban láttam, hanem a bővített DVD-s változatot. Ellenben a két borzasztó Alien vs. Predatorral, ami egyébként halkan megjegyezném, hogy több bevételt hozott, mint az utolsó két Alien film (az Alien 3 – 159 milliót ért el és az Alien 161 milliót, míg az AvP 172 millió dollárt termelt). Mégis azért éreztem szükségét annak, hogy felszólaljak, mert Sigourney Weavernek le kellene állnia azzal, hogy az AvP-t úgy ütlegelje, mintha a saját kis piñata állata lenne, ami tönkretette az Alien franchise-t…. Ugyanis lehetne az AvP történetből igényes filmet készíteni.”

A történethez hozzátartozik, hogy Briggs most fog debütálni a Panzer 88 című filmjével, mint rendező, tehát lehet így akar bizonyítani, miszerint ő tudna egy jó Alien vs. Predator filmet rendezni és már írt is egyet, de ezt egyelőre nem tudhatjuk.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 80 éves a magyar szinkron
Következő cikk Egy végigmozizott élet