1995 Top 20 filmje (11-20.)


Egyszer írtuk már, hogy „régen minden jobb volt”, de persze csak poénból, ám ettől függetlenül meg kell állapítanunk, hogy akárcsak zenei, úgy filmes szempontból is remek év volt 1995. Mivel egyik kedvenc kedvenc filmünk is ennek az évjáratnak tagja, úgy döntöttünk, hogy összeszedjük a legjobb 20 filmet. Következzék hátulról rangsorolva az első tízes.

20. Szóljatok a köpcösnek!
(Get Shorty); amerikai krimivígjáték(szerűség); rendező: Barry Sonnenfeld; főszereplők: John Travolta, Rene Russo, Gene Hackman, Danny DeVito, Dennis Farina, Bette Middler, Delroy Lindo, James Gandolfini; amerikai premier: 1995. október 20., magyarországi bemutató: 1996. március 21.

Get-ShortyMiről szól?

Egy floridai félmaffiózó elutazik a nyugati partra üzleti ügyben, és egyszer csak azt veszi észre, hogy szép lassan elmerül a filmiparban.

Miért szeretjük?

Mert vicces és laza. John Travolta egy évvel korábban csinálta meg a Ponyvaregényt, emiatt a kúlsági fokmérője magasabban állt, mint valaha. A Szóljatok a köpcösnek óta viszont nem remekel, és tényleg, most hogy belegondolunk, lehet, hogy azóta nem is csinált jó filmet?

Legjobb jelenet

Amikor Dennis Farina magához inti a másfél méterrel odébb megálló taxit.

Legemlékezetesebb duma

„Megkérdeztem egyszer egy irodalmi ügynököt, hogy milyen típusú írás fizet a legjobban. Azt mondta, hogy a váltságdíjüzenetek.”

19. Desperado
amerikai akciófilm; rendező: Robert Rodriguez; főszereplők: Antonio Banderas, Salma Hayek, Joaquim de Almeida, Cheech Marin, Steve Buscemi, Quentin Tarantino; amerikai premier: 1995. augusztus 25., magyarországi bemutató: 1996. február 22.

DesperadoMiről szól?

El Mariachi kihúzza a gyufát a Bucho nevű gengszternél, de két barátja, valamint a helyi könyvesbolt tulajdonosnője segítségével megvédi a mexikói kisvárost.

Miért szeretjük?

Akár Robert Rodriguez pár évvel korábbi, El Mariachi című no-budget debütjének folytatásaként, akár annak rebootjaként gondolunk rá, a Desperado egy igazi klasszikus western, némi John Woo hatással megspékelve, és Quentin Tarantino viccmesélésére is szívesen emlékezünk.

Legjobb jelenet

Csókolózás közben bérgyilkosok szemmel tartása fél szemmel

Legemlékezetesebb duma

„Egy embert keresek, aki Buchónak nevezi magát.”

18. Apollo 13
 amerikai sci-fi-dokudráma (vagy valami olyasmi); rendező: Ron Howard; főszereplők: Tom Hanks, Bill Paxton, Kevin Bacon, Gary Sinise, Ed Harris, Kathleen Quinlan; amerikai premier: 1995. június 30., magyarországi bemutató: 1995. november 2.

apollo 13Miről szól?

Itt nem tudunk spoilerezni: a film készítését megelőzően pont 25 évvel az Apollo-13 űrhajósai bajba kerültek – az ő kálváriájukat követhetjük végig.

Miért szeretjük?

Nincs rá semmi extra magyarázatunk – nagyon jók a színészek, tökéletes a megvalósítás, és hiába ismerjük a végkifejletet, mégis nagyon izgulunk az asztronautákért. Meg jó ismét együtt látni Tom Hanks-t és Gary Sinise-t, egy évvel a Forrest Gump után.

Legemlékezetesebb duma

„Houston, baj van!”

17. Hatalmas Aphrodité
(Mighty Aphrodite); amerikai romantikus vígjáték; rendező: Woody Allen; főszereplők: Woody Allen, Mira Sorvino, Helena Bonham Carter, Michael Rapaport, F. Murray Abraham, Olympia Dukakis, Peter Weller; amerikai premier: 1995. október 27., magyarországi bemutató: 1997. szeptember 18.

hatalmas_aphroditeMiről szól?

Egy sportújságíró úgy dönt, hogy felkutatja adoptált fia édesanyját. És kissé megdöbben, amikor megtudja, hogy a zseniképességekkel bíró gyerkőcöt egy prostituált szülte.

Miért szeretjük?

Woody Allen talán utoljára a kilencvenes években volt tartósan jó formában, bár az tény, hogy abból a korszakból a legnagyobb dobása a két évvel későbbi Agyament Harry volt. Ja, és Mira Sorvino nagyon is rászolgált az Oscarra.

Legjobb jelenet

A végén a találkozás a játékboltban (anélkül, hogy többet mondanánk)

Legemlékezetesebb duma

„Hogy ki a főnök, azt kérdezed? Én vagyok a főnök. Anya csak a döntéseket hozza.”

16. Las Vegas, végállomás
(Leaving Las Vegas); amerikai romantikus dráma; rendező: Mike Figgis; főszereplők: Nicolas Cage, Elisabeth Shue, Julian Sands, Richard Lewis, Steven Weber, Valeria Golino, R. Lee Ermey; amerikai premier: 1995. október 27., magyarországi bemutató: 1996. május 16.

Las Vegas végállomásMiről szól?

Egy súlyosan alkoholista forgatókönyvíró elmegy Las Vegas-ba, hogy halálra igya magát. Igen ám, csakhogy a sors összesodorja egy prostituálttal, akivel fura romantikus viszonyba bonyolódik.

Miért szeretjük?

Mert Nicolas Cage itt bizonyítja, hogy nem csak gagyi akciófilmek béna frizurájú főhőseként lehet rá számítani. Az Oscar-díjas szerep után jött a hollywoodi akciókarrier, de egy-két ritka kivételtől eltekintve egyre inkább a ’trash’ szó kezd összeforni a nevével.

Legjobb jelenet

Hatalmas mennyiségű pia rituális bepakolása egy bevásárlókocsiba

Legemlékezetesebb duma

„Nem tudom, hogy azért kezdtem-e el inni, mert elhagyott a feleségem, vagy hogy elhagyott a feleségem, mert elkezdtem inni, de leszarom.”

15. Toy Story: Játékháború
(Toy Story); amerikai animációs kalandfilm; rendező: John Lasseter; eredeti hangok: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles, Jim Varney, Wallace Shawn, R. Lee Ermey; amerikai premier: 1995. november 22., magyarországi bemutató: 1996. március 28.

toy-storyMiről szó?

Arról, hogy amikor a gyerekek kimennek a szobából, a játékok önálló életre kelnek, és anélkül is lélegzetelállító kalandokba keverednek, hogy a kölykök mozgatnák őket.

Miért szeretjük?

Mert a Pixar rögtön az első filmjével bizonyította, hogy animációban verhetetlen. A Toy Story nem véletlenül lett 1995 legnagyobb bevételű filmje, és jelen pillanatban a 99. helyet foglalja el az IMDb Top 250-es listáján. És készült két tök jó folytatása is.

Legjobb jelenet
Ahogyan a játékok kikémkedik, mit kap Andy szülinapjára.

Legemlékezetesebb duma

„Nem mondhatom ki azt a szót, amire gondolok, mert kiskorú játékok is vannak itt.”

14. Tökéletes másolat
(Copycat); amerikai pszicho-thriller; rendező: Jon Amiel; főszereplők: Sigourney Weaver, Holly Hunter, Dermot Mulroney, Harry Connick Jr., William McNamara; amerikai premier: 1995. október 27., magyarországi bemutató: 1996. május 16.

Tökéletes másolatMiről szól?

Egy pszichopata gyilkos korábbi, megtörtént gyilkosságokat rekonstruál. Két nyomozó megpróbál nyomára akadni, pont annak a pszichológusnő segítségével, akire a tettes feni a fogát.

Miért szeretjük?

Mert egy olyan jóvágású thriller, amiből a kilencvenes években szerencsére akadt egy-kettő. Ezenkívül Kovács László a film operatőre. És egy kevésbé idevágó info: nem értjük, hogy a németek miért változtatták a címet Copykillre.

Legjobb jelenet

Amikor Dr Hudsonnak másodszor is át kell élnie ugyanazt a traumát

Legemlékezetesebb duma

„Tudtad, Helen, hogy több könyvet írtak Hasfelmetsző Jackről, mint Abraham Lincolnről? Beteg a világ, mi, Helen?”

13. A halál napja
(Strange Days); amerikai sci-fi-thriller; rendezte: Kathryn Bigelow; főszereplők: Ralph Fiennes, Angela Bassett, Juliette Lewis, Tom Sizemore, Vincent D’Onofrio, Michael Wincott, William Fichtner; amerikai premier: 1995. október 13., magyarországi bemutató: 1996. április 25.

strange daysMiről szól?

Egy ex-zsaru egy futurisztikus szerkezet segítségével végignéz egy titokban lefilmezett gyilkosságot. Naná, hogy meg akarják szerezni tőle az anyagot.

Miért szeretjük?

Mert a film remekül merít ihletet egy hasonló esetből, ami a kilencvenes évek elején történt Los Angeles-ben, és zavargásokat okozott. Kathryn Bigelow már ekkor is nagyon tudott rendezni, és a soundtrack (Tricky, Skunk Anansie, Ray Manzarek) sem gyenge.

Legjobb jelenet

Juliette Lewis menekül a metróban

Legemlékezetesebb duma

„Csalódtam benned, Nero. És tudod, miben csalódtam még jobban?” „A nemi életedben?”

12. Az élet mindig drága
(Die Hard With A Vengeance); amerikai akciófilm; rendező: John McTiernan; főszereplők: Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Jeremy Irons, Graham Greene, Colleen Camp; amerikai premier: 1995. május 19., magyarországi bemutató: 1995. augusztus 10.

die_hard_3Miről szól?

Az első rész főgonoszának, Hans Grubernek a testvére, Simon bosszút fogad, és nem mellesleg az is a célja, hogy kirámoljon egy szövetségi épületet.

Miért szeretjük?

Az első két részből már csak John McClane karaktere maradt meg a sorozatban, de ezzel nincs semmi gond. Ráadásul a rendezői székbe visszatért John McTiernan, aminek köszönhetően bátran állítjuk, hogy ez a széria legjobb epizódja az első után. Van egy kis magyar szál is a sztoriban, de az mondjuk szerencsére elhanyagolható.

Legjobb jelenet

Most illene valamelyik remekbe szabott action sequence-t mondani, de inkább arra szavaznánk, amikor Willis szendvicsemberként kószál egy számára érthető módon nem túl barátságos környéken.

Legjobb duma

Mi más, mint az, hogy „yippee-ki-yay, motherfucker”

11. Ments meg, Uram!
(Dead Man Walking); amerikai dráma; rendezte: Tim Robbins; főszereplők: Susan Sarandon, Sean Penn, Margo Martindale, Robert Prosky, Lois Smith, R. Lee Ermey; amerikai premier: 1995. december 29., magyarországi bemutató: 1996. október 17.

Dead_ManMiről szól?

Egy halálraítélt utolsó napjairól, melyet teljesen megváltoztat az a barátság, amit egy apácával köt.

Miért szeretjük?

Tim Robbins-t remek színésznek ismertük meg, aztán a Bob Roberts kapcsán kiderült, hogy rendezőnek sem utolsó. A Ments meg Uramban is remekül vezeti a színészeit, köztük akkori feleségét, Susan Sarandont (aki ezért a szerepét hazavihette az Oscart), és a nehéz téma ellenére soha nem lépi át a giccs határát.

Legjobb jelenet

Az utolsó pár perc

Legemlékezetesebb duma

„Még soha nem hívtak Isten fiának.”

>>>2. rész

1995 Top 20 filmje (2.rész)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (104.)
Következő cikk 1995 Top 20 filmje (1-10.)