Interjú Fenyő Ivánnal


Fenyő Iván VeszettekBár a Veszettek nem hozta azt, amit vártam tőle, Fenyő Iván emlékezetes alakítása mellett nem tudtam szó nélkül elmenni. A vetítés után a Puskin Mozi kávézójában gyorsan fel is tettem neki néhány kérdést a karakteréről.

A szerep talált meg téged, vagy te a szerepet?  

A Kriszta (Goda Krisztina rendező) küldött még három éve egy vázlatot, hogy Iván, ezen dolgozom. Semmilyen forgatókönyv nem volt. Van egy ember, akiből ez meg ez lesz, és én azt mondtam, hű de jó ez a csóka, hű de jó ez a karakter. És onnantól kezdve, hogy meglett a forgatókönyv, akkor is azt mondtam, hú, ez a csávó nagyon jó, hadd castingoljak, mondta, hogy jó. Castingoltam és az mondta, jó vagy, csak nem elég idős. Kiválasztottak valaki idősebbet, akit aztán valamiért leváltottak. Aztán még egyet. Én meg mondtam neki, higgy nekem, én vagyok ez a szerep. Ő meg azt mondta, nagyon jó lennél. Ha fiatalabb lennél, a fiatalok (valamelyikének), ha idősebb, olyan 50 év körüli, akkor meg (rendőrfőnöknek).

Attól félt, hogy az apakép nem működik?

Igen.

Hogy inkább bátynak?

Igen. Azt mondta, nem lesz elég, hogy egy generációval nézel ki idősebbnek. Mondtam neki, ki fog jönni, ez én vagyok, belülről eltalálom. Érzem, hogy ez a szerep én vagyok. Azt mondta, tudom, hiszek benned, de ez most nem. Erre kiválasztott egy második színészt, sőt, az már elkezdett próbálni is. Egyszer csak, bimm, visszajött hozzám, azzal is volt valami. Kriszta felhívott, hogy itt vagy még, akarod még ezt a szerepet? Mondom, ez a szerep az enyém már három éve. (Az első kérdésre visszatérve) nem tudom, hogy a szerep talált-e meg engem, vagy én a szerepet, de éreztem, hogy ez az enyém és a Kriszta is mondta, nézd meg Iván, végül mégis csak a tiéd lett. Ezt az ember érzi.

Véletlen, hogy alezredes lettél? Az ember általában húsz-huszonöt év után, idősebben lesz alezredes.

Én utána jártam azért. Minden egyes mozdulatomnak utána járok én ilyenkor. 36 vagyok, olyan 42-őt játszom. Kérdeztem kettő barátomat is, hogy ez lehet-e és mondták, hogy hogyne lehetne.

Hogyan készültél?

Beszéltem olyanokkal, akik ezzel foglalkoznak. Megkértem egy barátomat, hogy segítsen egy vidéki város rendőrkapitányával beszélnem, mert nekem egy alezredest kell játszanom. Így jutottam el a ceglédi rendőrkapitányságon Török Csaba alezredeshez és Ámán András alezredeshez, a Bűnügyi Osztály vezetőjéhez. Sokat segítettek. Két teljes napot adtak nekem, körbevezettek és együtt éltem velük. És közben gyúrás, közben bunyótanulás. Dzsúdóztam nyolc éves korom óta, nem volt nekem ez új. Ezek mellet a Krisztával fogtam a forgatókönyvet és közben jöttek a kérdések, itt, amikor azt mondja, akkor mire gondol, és honnan jön. Azt tudni kell, hogy Kriszta nagyon precíz, de ilyenkor én is nagyon precíz vagyok, mi a cél, honnan jött, miért nem azt mondja, miért ezt mondja, miért nem ezt használja, nem mondhatja-e inkább ezt, nem mondhatja-e inkább azt. Tehát beszívom magamba, felkészülök.Fenyő Iván V

Nem hagyja el úgy mondat a szádat, hogy azt ne tudnád, miért mondod?

Krisztát teljesen kiakasztottam. Ő is imád és én is imádom, de még így is volt olyan, hogy a forgatás napján a stáb előtt szinte összevesztünk, hogy de ez Kriszta hülyeség, ez nem lehet. Iván csináld meg. Én is maximalista vagyok és a Kriszta is maximalista és valószínűleg emiatt volt ez.

Már dolgoztatok együtt. Van egy állandó munkamódszere, vagy mindig az aktuális filmhez igazítja az elvárásait? Vagy is-is.

Hááát…is-is. Van egy munkamódszere, de nyilván abban a közegben, korlátok között játszik (ahogy az adott film diktálja).

Akkor neked van egy küzdősportos múltad?

Az egyáltalán nem volt nehéz, inkább fun.

Elterjedtek a neten a pocakos képek Vin Dieselről. Neked azért fontos, hogy két film között is tartsd a formád?

Most is edzésről jövök.

De nem csak ilyen szerepeket keresel?

Mindent csinálnék. Nagyon szívesen játszanék, nagy vágyam egyszer egy olyasmi filmben játszani, amiben egy meleg srácot kell alakítanom. Mint mondjuk a Milk, ami egy úristen, de jó szerep és bonyolult. És nem a melegség miatt, hanem hogy izgalmas. Vagy pszichopatát. Vagy játszanék igazi gonosztevőt, aki tízszer ilyen, mint ez (a Veszettek alezredese). Vagy egy igazi hőst. Játszottam autistát is, beteg fiút.

Fenyő IvánMik a kilátások, mi az, amin most dolgozol?

Ezt még nem akarom elmondani. Azt érzem, hogy amikor előre elmondom, akkor elkiabálom.

De szélesíti ezt a spektrumot?

Igen!

Ez a mostani szerep mennyire vagy te és mennyire nem?

Mostanában sokat olvasok más színészektől idézeteket. Vagy Johnny Depp, vagy Leo DiCaprio mondta, hogy mindegyik szerepben ott vagyok és mégsem. Én sem vagyok egy szélsőjobbos, manipulatív, fasiszta valaki, egy egoista állat, de valahol van bennem agresszivitás, van bennem keménység, van bennem maszkulinitás, van bennem valahol manipuláció és van bennem valami szereplési vágy, van bennem valami kiállni vágyás. Ilyenkor ami bennem van, azt kell egészségtelenül nagyra felhangolni. Azt kell mondjam, meggyőződésileg és belső hitem szerint teljesen ellenkezőképpen gondolom mindezt, mint az a csávó. És az a baj, hogy vannak olyan emberek, mint akit én játszom.

Tehát nem ez a megoldás?

Áhhh…homlokegyenest ellene vagyok, teljesen mást gondolok a világról. Egy vezető nem viselkedhet így.

Ezt a filmet nem lehetett happy enddel befejezni?

Ez jó kérdés, bár inkább a Kriszta dolga lenne megválaszolni. Nekem tetszik, hogy nyitott marad. Azt mondja, gyerekek, nézzetek körbe, mi van!

Magadról nem tudod elképzelni, hogy mindezt megtennéd, ha ekkora hatalom lenne a kezedben?

Nem. De el tudom ezt játszani.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Elveszett jelentés 2-ből 1
Következő cikk Macbeth - A gonosz tragédiája számtalan filmes, tévés felvonásban