Spanyol Filmhét és Antonio Banderas retrospektív dec. 2-7.


Spanyol_Filmhet_2015December 2-től hat napon át a spanyol film kiemelkedő alkotásaival találkozhatnak a nézők az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az idei Spanyol Filmhét a kortárs alkotások mellett Antonio Banderas életművére koncentrál, akit idén életműdíjjal tüntetett ki a Spanyol Filmakadémia.

antonio_banderas_goyaA Spanyol Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet által szervezett Filmhét keretében 12 filmet mutatnak be az Urániában, többségük sikerrel szerepelt nemzetközi filmfesztiválokon. Az összeállítás különlegessége, hogy az idén februárban a Spanyol Filmakadémia életműdíjával kitüntetett Antonio Banderas, a spanyol filmművészet élő legendája tiszteletére öt, Magyarországon kevésbé ismert filmjét is bemutatják, méghozzá 35mm-es kópiáról. A programban emellett a thrillertől a drámán, vígjátékon és romantikus filmen át a dokumentumfilmig változatos műfajú kortárs alkotások kaptak helyet.

El ninoA filmhét nyitó díszvetítésén, december 2-án, szerdán 19 órakor Daniel Monzón 4 Goya-díjjal kitüntetett és további 13 Goya-díjra jelölt thrillerét, az El Niñotvetítik. A film két fiatal történetét meséli el, akik a kábítószer-kereskedelem világában szeretnének szerencsét próbálni a Gibraltár-szorosban. A filmhéten további tíz játékfilmet és egy dokumentumfilmet láthatnak a nézők az Urániában. Az Antonio Banderas retrospektívet a negyvenes években játszódó A fáraó udvara (1985)című musical nyitja, amely egy amatőr színtársulat botrányos előadásának történetét dolgozza fel. A gyilkolás öröme (1988) című krimi-thriller egy fiatal matematika tanár és egy drogdíler véletlenszerű találkozását mutatja be, akik felfedeznek egymásban egy közös tulajdonságot, mégpedig azt, hogy mindketten élvezik a gyilkolást. A sorozatban három érzelmes dráma is szerepel, melyek mindegyike szokatlan szituációt ábrázol: a Ha azt mondják, elestem a harcban (1989) című filmben egy nővér és egy orvos két gyerekkori barát holttestére ismer a boncteremben, s ez készteti őket emlékeik felidézésére. A Széllel szemben (1990) két testvér vérfertőző kapcsolatáról mesél, akik különváltak, hogy újrakezdhessék életüket, azonban elkerülhetetlenül újra egymásra találnak. A retrospektív sorozat utolsó filmje az Antonio Banderas által rendezett Forró zápor (2006), amely az Europa Cinemas filmdíját kapta a 2007-es Berlini Filmfesztiválon.

Fekete gyemantokA kortárs spanyol filmek összeállításában látható lesz Miguel Alcantud Fekete gyémántok című alkotása, amelyben egy tehetségkutató felfedez két fiatal sportolót a nyugat-afrikai Maliban és meggyőzi őket, utazzanak vele Spanyolországba. Európai útjuk során megismerik imádott sportjuk árnyoldalait is. Rodrigo Sorogoyen Stockholm című, 11 nemzetközi fesztiváldíjjal elismert romantikus drámája egyetlen éjszaka alatt játszódik, és egy kapcsolat kibontakozását ábrázolja. Neus Ballús különös hangulatú filmje, a Járvány Barcelona környékére kalauzol el minket; itt találkozik öt átlagos, mégsem hétköznapi karakter, akik sorsa egyre jobban összefonódik. Enrique Urbizu Nincs kegyelem című thrillerében egy madridi rendőrfelügyelő hármas gyilkosságba keveredik, és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. A kábítószer-kereskedők közötti leszámolásnak tűnő ügyből lassanként valami sokkal bonyolultabb lesz. David Trueba Könnyű csukott szemmel élni című vígjátéka könnyedebb vizekre evez: Antonio, a Beatles-rajongó angoltanár megtudja, hogy John Lennon Almeriában forgatja új filmjét, mire kocsiba vágja magát, és elindul, hogy élőben láthassa példaképét. Útközben találkozik két, otthonról elszökött fiatallal, és együtt folytatják útjukat.

Angel-Sans-Briz-valaszutjaA Spanyol Filmhét december 7-én, hétfőn este egy magyar vonatkozású alkotás vetítésével zárul. Az Angel Sans Briz válaszútja című dokumentumfilmből megismerhetjük a spanyol diplomata történetét, aki a második világháború alatt Budapesten kidolgozott egy tervet, hogy mentse a zsidókat a holokauszt borzalmától. Az általa kiállított okmányok közel 5500 ember életét mentették meg. A Miniszterelnökség támogatásával megvalósuló vetítésen jelen lesz a film rendezője, José Alejandro González Baztán is. A dokumentumfilmet először mutatják be Magyarországon, alig két hónappal azután, hogy átadásra került az új Ángel Sanz Briz út és az ott található emlékmű, a diplomata hősies munkájának elismeréseképpen; abból az alkalomból, hogy  idén Magyarország tölti be a Holokauszt Emlékszövetség (IHRA) soros elnöki tisztét.

A filmeket spanyol nyelven, magyar felirattal, illetve angol felirattal és magyar hangalámondással vetítik.
A jegyár a Spanyol Filmhét vetítéseire egységesen 1000 Ft. A részletes program és a filmismertetők a www.urania-nf.hu honlapon olvashatók.

Vetítési program:

december 2., szerda

18:30
El Niño
Nyitófilm, thriller, 136′, 2014
eredeti nyelven, magyar felirattal.
A 4 Goya-díjat nyert és 16 nevezéssel rendelkező film két fiatal történetét meséli el, akik a kábitószerkereskedelem világában szeretnének szerencsét próbálni a Gibraltár-szorosban.

21:00
A fáraó udvara (La Corte del Faraon)
Banderas-retrospektív, musical, 96′, 1985
35 mm-es kópiáról, magyar és angol felirattal
A negyvenes években járunk. Egy amatőr színtársulat bemutat egy darabot, amit politikai, erotikus és vallási tartalma miatt betiltanak. A kapitányságon a rendőrbiztos megpróbálja kinyomozni, mi is vitte rá a társulatot egy ilyen őrült ötlet megvalósítására.

december 3., csütörtök

17:00
Fekete gyémántok (Diamantes negros)
filmdráma, 100′, 2013
eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
Egy tehetségkutató felfedez két fiatal sportolót, Amadou-t és Moussa-t Maliban, és meggyőzi őket, hogy váltsák valóra álmaikat, és utazzanak Spanyolországba. Európai útjuk során megismerik imádott sportjuk, a labdarúgás árnyoldalát is.

19:00
Stockholm
romantikus film, 90′, 2013
eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
Minden egyetlen éjszaka alatt játszódik. Jelentéktelen éjszaka ez a férfi számára, döntő fontosságú a nő számára. Bár nem tudnak róla, ez az egyetlen éjszaka örökre összeköti életüket.

20:45
A gyilkolás öröme (El placer de matar) (16)
Banderas-retrospektív, krimi-thriller, 93′, 1988
35 mm-es kópiáról, magyar és angol felirattal
Egy fiatal matematika tanár és egy drogdíler véletlenszerűen találkoznak és felfedeznek egymásban egy közös tulajdonságot: mindketten élvezik a gyilkolást.

december 4., péntek

17:00
Járvány (La Plaga)
független film, dráma, 85′, 2013
eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
A földműves Raúl ökogazdálkodásba kezd, és felveszi Lurie-t segítőnek. Lurie birkózó, de a megélhetéséért minden munkát elvállal, ami csak adódik. Lassanként kettejük története összekapcsolódik három egyedülálló nőével, és sorsuk egyre inkább összefonódik.

18:45
Ha azt mondják, elestem a harcban (Si te dicen que caí)
Banderas-retrospektív, filmdráma, 120′, 1989
35 mm-es kópiáról, magyar és angol felirattal
A FILMET KIZÁRÓLAG FELNŐTT NÉZŐINKNEK AJÁNLJUK! (ERŐSEN SZEXUÁLIS TÖLTETŰ JELENETEK MIATT)
Egy boncteremben Paulina Nővér és Nito felismerik két gyerekkori barátjuk holttestét. Emlékeik Barcelonába nyúlnak vissza 1940-be, amikor játékok hiányában félig valós, félig fiktív történetek mesélésével szórakoztatták egymást.

21:00
Nincs kegyelem (No habrá paz para los malvados)
thriller, 114′, 2011
eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
Santos Trinidad madridi rendőrfelügyelő hármas gyilkosságba keveredik és úgy dönt, végez az egyetlen szemtanúval. A kábitószerkereskedők közötti leszámolásnak tűnő ügyből lassanként valami sokkal bonyolultabb lesz.

december 5., szombat

17:00
Széllel szemben (Contra el viento)
Banderas-retrospektív, romantikus dráma, 95′, 1990
35 mm-es kópiáról, magyar felirattal
A film két tesvér vérfertőző kapcsolatáról szól. Különválnak, hogy újrakezdhessék életüket, azonban elkerülhetetlenül újra egymásra találnak. Kettejük története egyre bonyolultabbá válik.

18:45
Könnyű csukott szemmel élni (Vivir es fácil con los ojos cerrados)
vígjáték, 108′, 2013
eredeti nyelven, angol felirattal, magyar tolmácsolással
Amikor Antonio, a Beatles-rajongó angol tanár megtudja, hogy John Lennon Almeriában forgatja új filmjét, kocsiba vágja magát, és elindul, hogy láthassa példaképét. Útközben találkozik két a családja elől menekülő fiatallal és együtt folytatják útjukat.

december 6., vasárnap

20:00
Forró zápor (El camino de los ingleses) (16)
Banderas-retrospektív, romantikus dráma, 119′, 2006
35 mm-es kópiáról, magyar és angol felirattal
Miguelito kórházi tartózkodása alatt megismerkedik egy nagyon művelt férfivel és vele együtt a költészettel. Miután kijön a kórházból találkozik múzsájával, Lulival és szerelmi kapcsolat alakul ki közöttük. Kettőjük története másokéval is összefonódik, ami meghatározza sorsukat.

december 7., hétfő

20:00
Angel Sanz Briz válaszútja (La encrucijada de Ángel Sanz Briz)
dokumentumfilm, 93′, 2013
magyar felirattal
1944, Magyarország. A spanyol diplomata, Ángel Sanz Briz, kidolgoz egy tervet, hogy megmentse a zsidókat a holokauszt borzalmaitól. Az akkor hat éves Jaime Vándor a diplomatának köszönheti életét. 350 okmány közel 5500 zsidó életét mentette meg. Ez az ő történetük.

Esemény a Facebookon: https://www.facebook.com/events/1740344416194121/

A Filmhét a Spanyol Kulturális Államtitkárság, a spanyol Külügyminisztérium Nemzetközi Kulturális Együttműködési Hivatalának (AECID) Filmintézete, a Mozi és Audiovizuális Művészetek Intézete (ICAA), a Spanyol Filmakadémia, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg, a Spanyol Nagykövetség, a Cervantes Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház szervezésében.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Galaktikus Szomszédok - Örömóda
Következő cikk Hetediksor Kvíz 5.0