Saul fia sajtótájékoztató


IMG_4694_2

A Saul fia stábja mesélt arról 57 percen keresztül arról, hogy nem zsenik, csak sokat dolgoztak, hogy soha jobb házastársat nem kívánnak, mint a Sony, illetve, hogy miért fagyott be a filmnyelv, továbbá, hogy hét hónapja kezdték forgalmazni a filmet, de hét hónap múlva is műsoron lesz, és hét év múlva is fognak belőle vetítéseket tartani.

 A beszélgetés résztvevői: 

Nemes Jeles László rendező
Erdély Mátyás operatőr
Sipos Gábor producer
Rajna Gábor producer
Matthieu Taponier vágó
Rajk László látványtervező
Zányi Tamás hangmérnök
Melis László zeneszerző
Zabezsinszkij Éva casting director
Vági Zoltán történész-szakértő
Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója
Böszörményi Gábor, a filmet Magyarországon forgalmazó Mozinet Kft. ügyvezetője

 Hujbi mini interjúja Erdély Mátyással, a Saul fia operatőrével

Azóta próbáltuk összehozni ezt az interjút, amióta a film elnyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban, aztán hol egyikünknek, hol másikunknak nem volt jó az időpont. Az Oscar-jelölés kapcsán végül egy gyors levélváltásnál maradtunk, hogy aztán a sajtótájékoztatón személyesen is találkozzunk. Ilyen az élet. A tegeződés ezúttal nem egy közös sörözés emlékének szól, Erdély Matyival unokatestvérek vagyunk. Egykoron az eredeti Star Wars figurái miatt irigykedtem, most simán csak büszke vagyok rá.

A Sault megelőző közös alkotásaitok között van-e olyan, ami tudatosan a Saulra való felkészülésnek tekinthető?

A Türelem című kisfilmünk – ami egyben az első közös munkánk volt – egy hasonló formanyelvvel kísérletezett. Lászlóban ott kezdődött el ennek a történetmesélési módszernek a megfogalmazása és ezt fejlesztettük tovább a további közös munkák során. De a Türelem volt az a forma, ami a legközelebb van a Saul nyelvéhez. ​

A Saul sikere mennyiben befolyásolja a következő közös filmetekkel kapcsolatos terveteket, történt-e bármilyen változtatás ennek hatására a korábbi elképzeléseket illetően?

Talán csak annyiban segít, hogy valószínűleg könnyebben fog összeállni a finanszírozása. ​A mi munkamódszerünk es hozzáállásunk semmiben sem változik.  

Hogyan lehet mentálisan felkészülni egy ilyen sikerre, egyáltalán fel lehet-e?

A “siker” nyilván jól esik, hiszen nagyon pozitív a visszajelzés. Ez egyben megerősít, de közben nyilván teher is, mert nagyon megnőnek az elvárások. ​ 

Van-e olyan terved, ami évek óta megvalósításra vár, de most úgy érzed, hogy talán megnyílnak azok a bizonyos ajtók?

Nincsenek saját terveim. Azt remélem, hogy sok olyan művészetileg bátor filmben vehetek még részt, mint a Saul. ​

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A kórus - kritika
Következő cikk Az 5. hullám - kritika