Interjú a Short Skin – Szűkölő kamaszkor főszereplőjével


Short Skin

A 13. Olasz filmfesztiválon találkoztam a Puskin moziban Matteo Creatinivel, a Short Skin – Szűkölő kamaszkor főszereplőjével. Már ahogy megjelent, teljesen más képet mutatott, mint az általa megformált karakter, amire a beszélgetés csak ráerősített. Matteo egy nagydumás, egészséges önbizalommal megáldott, laza srác, aki a maga útját járja. Ami a szerepet illeti, nem volt egyszerű, de a stáb egész végig profin állt hozzá, ami jelentősen megkönnyítette a dolgát, magabiztosan tudott hozzáfogni a munkához. Abszolút családias volt a hangulat, együtt éltek abban a házban, ahol forgatták a filmet. A három hetes forgatási elég kevésnek tűnik, mégis rengeteg jelenet kimaradt a filmből, ahogy összeállt az egész.

Hogyan találtatok egymásra a szereppel? Ültél otthon, böngészted a netet, vagy felhívott valaki, hogy figyelj, keresnek egy fiatal srácot, aki szívesen eljátszaná, hogy fitymaszűkülete van és gondjai vannak a szexszel és akkor Te azt mondtad, ez az, ezt kerestem? Hogy volt ez az egész?

(Nevet) Először azt szeretném aláhúzni, hogy semmilyen olyan problémám nincs, mint Edoardonak. Teljesen véletlen volt, hogy megtaláltam ezt a szerepet. A szüleim kezébe adtak egy szórólapot. Eredetileg nem a főszereplő szerepére jelentkeztem, hanem a barátjáéra, és ahogy telt az idő, a rendező azt mondta, hogy én játsszam a főszerepet.

Nagyon sokszor azonosítják a színészt a szereppel, mit gondoltál, mit fognak szólni az emberek?

Természetesen feltettem magamnak ezt a kérdést, hogy mit fognak majd szólni a környezetemben és a válaszom mindig az volt, hogy ki nem sz…ja le igazából. Az egész film egy fikció és a színész gyakran alakít olyan szerepet, aminek semmi köze a valósághoz, teljesen abszurd és eltér a saját életétől, ezért én sem csináltam ebből problémát.

A gonosz karaktereket néha megdobálják, egyes nézőknek nem esik le, hogy ez nem a valóság. Neked akkor nem volt ilyen problémád?

Nem emlékszem rá, tényleg úgy álltam hozzá, hogy nem érdekel. Ez egy munka volt, nagyon jó tapasztalatszerzés és nekem ez a fontos.

Ugyanakkor ez egy nagyon jó választás is, mert bevállalós, bonyolult és összetett szerep. Vannak színészi vagy bármilyen más filmes ambícióid?

A színházi színészetet annyira nem érzem magamhoz közel, filmszínészettel szívesen foglalkoznék. Az álmom rendezőnek lenni. Láttam, hogy csinálta a rendező ezt a filmet, a következő 35 évben nem érzem magam erre képesnek, annyira nehéz feladat. A zene még az, ami érdekel, rapzenész vagyok, ezt szeretném folytatni, és amit még nagyon szeretnék, egy nemzetközi filmben szerepelni.

Short SkinA filmben Te kifejezetten jó tanuló vagy, tehetséges, szorgalmas gyerek, aki a szabadidejében is ilyen hasznos dolgokkal foglalja el magát, mint pl. a vívás. Az életben is ilyen vagy?

Sajnos egyáltalán nem. Nem voltam jó tanuló, problémáim voltak a tanulással, sokszor megbuktam, az egyetemmel is küszködöm, de most már azért jobb. A szerep szerint Edoardo valóban egy érzékeny lelkű fiú, aki szívesen olvas, szívesen foglalkozik a tanulmányaival. A többieket inkább a lányok, vagy a hülyéskedés érdekli. Azt szerettük volna kihangsúlyozni, hogy mennyire eltér a társaitól és megmutatni, hogy bár a látszat nem ezt mutatja, igenis vannak még ilyen fiatalok, mint ő. Annak ellenére, hogy a korához képest mennyire komolyan gondolkodik, mégiscsak gyerek a filmben. Ezt a kettőséget is meg akartuk mutatni.

Mindannyiunk életében vannak gyerekkori barátok, akik osztják az észt, mindig próbálnak érettebbnek, tapasztaltabbnak látszani, holott semmivel sem járnak előttünk, sőt, egyesek felnőttként is megmaradnak ilyennek. Neked volt, van ilyen barátod?

Vannak nagyon kedves gyerekkori barátaim, akikkel tartom a kapcsolatot, de olyasvalaki, mint a filmben, Edoardonak Arturo, akiről kiderül, hogy teljesen hamis ez az egész kép, nincsen. Nem érdekel, ha valaki ilyen tanácsokat ad, nem az az igazi barát.

Amikor elvállaltad a szerepet, akkor már tudtad, hogy ennyi szexjelenet és meztelenkedés lesz benne?

Az elején persze zavart, amikor megtudtam, de mivel az egész csapat, akikkel együtt dolgoztam, nagyon profin kezelték ezt a témát és teljes mértékben számíthattam rájuk, hamar megbarátkoztam a gondolattal. Mindig nagyon kevesen voltak jelen ezeknél a jeleneteknél.

Hogyan lehet azt imitálni, hogy alszol, miközben egy ilyen szép lány rád mászik, és a füled harapdálja? Úgy viselkedtél, mint egy hulla, ezt hányadik alkalomra sikerült így felvenni?

Számomra ezek voltak szinte a legkönnyebb jelenetek, mert munkaként fogtam fel az egészet. Ott volt körülöttem X ember, a mikrofon, a világítás és a többi, de nem volt nehéz.

Minden kultúrában megvan az amerikai pite, ezek szerint nálatok ez a polip?

Bár eléggé átdolgozva, de a film a rendező életrajzából táplálkozik. Vidéken élt ez a hagyomány, de hallottam már radiátorról és bifsztekről is.

Mondtad, hogy a film önéletrajzi elemeket tartalmaz. Milyen instrukciókat kaptál a rendezőtől a karakter megformálásához?

Nagyon sokat beszélgettünk egymással. Elolvastam a szerelmesleveleit, amit az akkori barátnőihez írt, ez is nagyon sokat segített. És persze az a kötetlen kapcsolat, ami kialakult közöttünk.

Edoardo egy igazi lúzer, próbál a maga kis világában, komfortzónájában élni, próbál láthatatlan lenni. Görnyedten jár, próbál kisebb lenni, eltűnni, próbál minél szerencsétlenebbnek látszani. Ez is rendezői koncepció volt, vagy együtt, közösen dolgoztátok ki?

A legtöbb dolog automatikusan jött, pl. az is, hogy állandóan vakarom a fejem. Ami tetszett a rendezőnek, azt megtartottuk.

Hogyan készültél fel a film központi témájára?

Főleg a rendezővel beszélgettünk erről, de utána is olvastam. A filmen ez közvetlenül nem is látszik. Ami érdekes, hogy szinte minden vetítés után, amin részt vettem, odajött hozzám valaki a közönségből, bemutatkozott, hogy Neked is ilyen problémád volt, tudsz valamit javasolni? Mit lehet ilyenkor mondani? Én igazából a színész vagyok, menj el orvoshoz, mert ő valószínűleg többet fog tudni erről mondani. Minden egyes alkalommal ez így volt. 

Aktívan vívsz?

Nagyon szépen köszönöm a kérdést, Te vagy az első, aki ezt észrevette és felteszi.  10 évig vívtam, nagyon szórakoztató volt a zuhanyzós jelenet, együtt döntöttük el a rendezővel, hogy akkor a vívást tegyük bele. A zuhanyzós jeleneten volt a lényeg, bármilyen sportág lehetett volna előtte.

A két lány mind mentalitásban, mind alakra nagyon különbözik egymástól, hozzád a valóságban melyikük állna közelebb?

Mind a ketten nagyon szépek.

Tartjátok egymással a kapcsolatot?

Igen, nagyon jó barátok lettünk.

Vannak közös filmterveitek?

Ezen a forgatáson ismerkedtünk meg, további közös filmterveink jelenleg nincsenek.

A rendezőtől sem kaptál ajánlatot?

(Nevet) Túl sokat akarsz tudni. (Viccesen megegyezünk abban, hogy ez a dolgom) A jövőben meg fogjátok látni.

Milyen volt a film otthoni fogadtatása és tudsz-e arról valamit, hogyan fogadták a nemzetközi porondon?

Nagyon jó kritikákat kapott a film Olaszországban olyan kritikusoktól is, akik általában lehúzzák az új és feltörekvő filmeseket. Franciaországban és az Egyesült Államokban is pozitív volt a fogadtatás.

 

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Spotlight - Egy nyomozás részletei - kritika
Következő cikk Férfiak és csirkék - kritika

1 Comment

  1. […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]