Szívecskéim – kritika


Szívecskéim kSzívecskéim (Caprice), rendező: Emmanuel Mouret, szereplők: Emmanuel Mouret, Anais Demoustier, Laurent Stocker, Virginie Efira, francia romantikus vígjáték, 100 perc, 2015. (16)

Hárman párban

A romantikus vígjátékok egyik alapfelállása a félszeg férfi – gyönyörű nő, most sincs ez másként. A Szívecskéim sem akarja megváltani a világot, de a dupla csavar és a meglepő befejezés miatt mégis képes újat mutatni és mindvégig szórakoztató marad. Emmanuel Mouret amolyan mindenesként egy újabb, saját maga által írt, rendezett filmmel jelentkezett be a magyar mozikba, melynek férfi főszerepét is magára osztotta.

SzívecskéimClément Dussaut (Emmanuel Mouret) egy iskolában tanít, mondhatni igazi lúzer, felesége is a legjobb barátjával lépett le. Estéit a színházban tölti, ahol különösen a gyönyörű és híres színésznő, Alicia Bardery (Virginie Efira) játéka nyűgözi le. Egy álom válik valóra, mikor egymásba szeretnek, a nő imponálónak találja a férfi visszafogottságát és azt, hogy már-már túlontúl normális.
Ha nem is pont ugyanilyen, de hasonló helyzeteket láthattunk már a Topmodell a barátnőm, a Drágaságom, vagy a Felcsípve című romantikus vígjátékokban, de Pierre Richard (és amerikai megfelelője Tom Hanks) is került néhányszor ilyen helyzetbe. A film innentől kezdve akár unalmas is lehetne, de feltűnik a színen Caprice (Anais Demoustier), a színésznői álmokat dédelgető diáklány, akinek valahogy mindig sikerül Clement Dussault mellé ülnie a színházban és egy idő után már nem is titkolja, hogy vonzódik a férfi iránt. Bár hősünk révbe ért és megtalálta a számára tökéletes nőt, mégsem képes ellenállni a rámenős fruska csábításának. A feje tetejére áll minden, tanárunknak egyáltalán nincs gyakorlata abban, hogy egyszerre két vasat tartson a tűzben és ez számtalan komikus helyzetet szül. Mindennek tetejébe főnöke, az iskolaigazgató is szerelmes a két nő közül az egyikbe, ami újabb bonyodalmakhoz vezet. A befejezés váratlan és meglepő, bizonyítva azt, hogy még vannak lehetőségek ebben a műfajban.
A 39 éves belga színésznő, Virginie Efira a már említett Felcsípve című filmből lehet ismerős, de a Fordulópontban, a főszereplő Francois Cluzet barátnőjeként is szerettem. Még mindig gyönyörű és még mindig elhisszük róla, hogy bárkinek el tudja csavarni a fejét. Ünnepelt színésznőként semmi másra nem vágyik jobban, mint egy normális, kiegyensúlyozott párkapcsolatra egy megbízható és hűséges férfi oldalán. A 29 éves Anais Demoustier közel félszáz filmet tudhat maga mögött, minden erőfeszítés nélkül hozza a szexuálisan kissé túlfűtött, bolondos diáklány karakterét.

Clément Dussaut néhány évente megörvendeztet bennünket egy romantikus vígjátékkal, mely a már jól bevált recepten alapul, de mindig sikerül belecsempésznie valami olyat, amitől más lesz, mint a többi, az előzőek. Láthatóan jól ismeri a férfiak és nők közötti kapcsolatokat, de nem megy le túl mélyre, inkább a felszínen maradva, vagy annak közelében szórakoztat, megmaradva a könnyedebb műfajnál. De okosan csinálja, és ettől válik szerethetővé.

10_6

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pokol Klub csak mozi ikonokkal (2.)
Következő cikk A hét röhögései (128.)

1 Comment

  1. 2016. március 6. vasárnap

    […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]