6. Frankofón Filmnapok és Fesztivál 2016. 2.26-4.02


 

6. Frankofón FilmnapokA 6. Frankofón Filmnapok és Fesztivál Budapesten kívül több vidéki várost is érintett, ahol nem csak filmek, hanem színházi és zenei előadások, kiállítások, kerekasztal beszélgetések, oktatási programok is várták, várják a látogatókat. A filmes blokk bő egy hétig tartott (02. 26. – 03. 06.), ezekből válogattam az Oscar-gálához, a heti premierekhez és a hét másik filmes eseményéhez igazítva programomat.

A Mennyit ér egy ember?, A kincs és a Szívecskéim már megy a magyar mozikban, a Csokoládé (03. 10.), az Egy őrült pillanat (03. 10.), a Hétköznapi titkaink (03. 24.) és az Évszakok (04. 14.) pedig hamarosan bemutatásra kerülnek.

Az apáca és a Zongoratanárnő régebbi filmek, ezeket újra meg lehetett nézni. Az apáca rendezőjének legújabb filmjét is levetítették, a Valley of Love főszereplői Gerard Depardieu és Isabelle Huppert, a helyszín a kaliforniai Halál-völgy.

A 2003-ban Oscar-díjra jelölt (legjobb dokumentumfilm kategória) Vándormadarak rendezőinek legújabb filmje, az Évszakok az európai erdők élővilágát mutatja be az évszakok változásain keresztül, de természetesen az ember, mint az erdők faállományának felhasználója (értsd: pusztítója) sem maradhat ki. A több évig forgatott természetfilm látványvilága ezúttal is lenyűgöző, a magyar változatot Kulka János narrációja teszik még élvezetesebbé.

Az Egy őrült pillanat egy 1977-es Claude Berri film újraértelmezése (1984-ben Hollywood is feldolgozta Riói románc címmel – többek között – Michael Caine és Demi Moore szereplésével) Vincent Cassel és Francois Cluzet főszereplésével. A kritika mellett a rendezővel készített interjú is hamarosan érkezik az oldalra.

https://youtu.be/oMX5HQ-Nvmg

A Csokoládé egy Kubából megszökött rabszolga, Rafal Padilla igaz (kissé átdolgozott és összesűrített) történetét meséli el, akiből az első színes bőrű nevettető válik Párizsban a híres bohóc, Footit oldalán a XIX. és XX. század fordulóján. Kettejük kapcsolata a cirkusz falain kívül már egyáltalán nem vicces, többet sírunk, mint nevetünk. A főszerepben Omar Sy és a svájci James Thierrée, utóbbi Chaplin unokája.

A Maryland főszereplői Matthias Schoenaerts és Diane Kruger és ha ez nem lenne elég, a műsorfüzet a filmet úgy ajánlotta, hogy csak erős idegzetűeknek. A titokzatos üzletember családja mellé szegődő testőr, egykori katona történetéhez valóban kell az erős idegzet, mert a film elképesztően vontatott és unalmas. Kedvenc belgám hozza a kötelezőt, de nagyon rossz anyagot tettek alá, ami leginkább egy átgondolatlan Tűzben edzett férfi feldolgozáshoz hasonlít.

Az igaz történeten alapuló Fehér lovagok ellenben egy igen jól sikerült, erős darab. A polgárháború sújtotta Afrikából árvagyerekeket kicsempésző francia szervezet kalandjait bemutató film főszereplője Vincent Lindon a Mennyit ér egy ember? című alkotásban látható itthon jelenleg. Alakítása lenyűgöző, mintha újfent dokumentumfilmet néznénk, annyira átélt, természetes. A befejezés korántsem hollywoodi, ami a végső csapást méri az egyébként is felzaklatott nézőre.

A fentieken túl volt thriller, romantikus és bűnügyi dráma, áldokumentumfilm, kalandfilm, bűnügyi film és rövidfilmek is.

Au revoir, viszlát jövőre!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Briliáns elmék - kritika
Következő cikk Jancsó Miklós, Garas Dezső, Zsigmond Vilmos...

1 Comment

  1. […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]