Évszakok


ÉvszakokÉvszakok (Les saisons), rendező: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud, szereplők: Kulka János (narrátor), francia-német természetfilm, 94 perc, 2015. (6)

Erdőtől a fát

A jégkorszak végeztével Európát hatalmas erdőségek borították, melyeket aztán a magát gondolkodónak, értelmesnek nevező ember javarészt kiirtott. A Vándormadarak alkotóinak legújabb filmjében lélegzetállító felvételeken mutatják be azt, ami megmaradt belőle.

ÉvszakokEgy adott élőhely növény- és állatvilágát az évszakok változásán keresztül szokás bemutatni, de ebben a filmben nem csak az egy éven belüli változást követhetjük nyomon, hanem ezer és ezer évet, különös tekintettel az emberi tevékenység környezetkárosító hatására.  A jégkorszak végével Európa túlnyomó részét erdők borították, ma már más a helyzet (ugyanakkor örvendetes hír, hogy 1990 és 2010 között 11 millió hektárral nőtt az erdővel borított terület nagysága az Európai Unióban).
Az ember először a természet részeként jelenik meg, kizárólag saját szükségleteinek kielégítésére ejt állatokat, gyűjt növényeket, aztán ahogy haladunk előre az időben, úgy válik a bolygó mindenható urává, átalakítva és a végsőkig kizsákmányolva azt. Az Évszakok küldetése ezáltal nem csak az ismeretterjesztés, hanem a figyelemfelkeltés is. Az alkotók az elmúlt évtizedekben elképesztő rutinra tettek szert a természetfilmezés terén, miközben kíváncsiságuk és kreativitásuk mit sem csökkent. A modern technika használata (drónok, digitális kamera stb.) sem áll távol tőlük, de minden, amit látunk, az valóságos, csak a legszükségesebb mértékben piszkáltak bele számítógéppel. A fantasztikus, az emberi jelenlétet megkérdőjelező felvételek elsősorban a türelemnek, a kreativitásnak, az állatokkal való együttélésnek és a tökéletes vágásnak köszönhetőek (mindezekről bővebben a rendezőkkel készített interjúban). Amiben más, mint a hasonló alkotások, hogy több állatfajt mutat be, ezeket közelebbről és nem utolsó sorban máshol nem látott tevékenységek végzése közben láthatjuk.
Persze ehhez a fentieken túl 10 milliárd forintnyi euró is kellett, ezt összevetve a Vad Kunság 6 milliójával, az ár-érték arányt tekintve az utóbbi kerül ki győztesen. Lesznek majd olyanok, akik hiányolják a vért és/vagy kifejezetten a tárgyi hibák, tévedések, bakik leleplezése miatt ülnek be, lelkük rajta. A nagy vászon, a 4K felbontás, a narráció (Kulka János) és a zene kellően lekötöttek ahhoz, hogy ne ezzel foglalkozzak, pedig ha nagyon akarnék, tudnék, biológia tagozatos gimnáziumban érettségiztem.

10_8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 100 év 100 filmjelenet
Következő cikk A szerelem gyerekkel jönt is közösen nézzük!

1 Comment

  1. 2016. április 15. péntek

    […] Teljes cikk olvasása az HETEDIKSOR.hu-n… […]