Filmszerész filmklub


Top gunEgykori szerzőnk, Kovács Gellért Filmszerész újságíró, kritikus filmklubja minden hónapban a Kino Cafe Moziban. A filmcímeket kicsit kvízjelleggel tálaljuk, de nem valószínű, hogy bárkinek is ez gondot fog okozni.

Évfordulós blockbusterek, avagy fejtsük meg a kasszasikereket! Mitől lesz egy hollywoodi mozi kereskedelmileg sikeres? Pontosabban: azok a filmek, melyek egy bizonyos évben jelentős bevételt szakítottak, vajon mennyire tudnának ma tömegeket a multiplexekbe csábítani? Öt évfordulós blockbuster, öt nagyon különböző stílusú és műfajú film, nagyon különböző időszakokból. Mit jelentettek akkor ezek a filmek? És mit jelentenek ma? Vajon rá tudunk jönni, hogy milyen okokból szeretett beléjük a nagyvilág? Felül tudunk emelkedni azon, hogy ma már klasszikusnak számítanak? Miért volt más a közönség 1966-ban, ’76-ban, ’86-ban, ’96-ban és 2006-ban? Melyik film lehetne ma is blockbuster, s melyik nem?

Nézzük újra őket és beszéljük meg!

Helyszín:
Kino Cafe Mozi, nagyterem.

A csoportba itt lehet felvételt nyerni és további infókkal gazdagodsz!
https://www.facebook.com/groups/170651930012861/

Időpontok:

Szeptember 26., 18:00

Mike Nichols 1966-ban bemutatott filmje 28 millió dollárt hozott a pénztáraknál, ami a maga idejében óirási összegnek számított. Mennyire köszönhető ez magának a mozinak, s mennyiben érezhették úgy a nézők, hogy a történet inkább a film két leghíresebb főszereplőjének magánéletéről szól?

Október 17., 18:00

Közel 118 milliós bevétel, 3 Oscar-díj, egy sztár és egy franchise születése – John G. Avildsen 1976-os rendezése nem csak egy klasszikus, hanem kitörölhetetlen popkulturális jelenség. Na de milyen filmet látunk, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni a legendát?

November 14., 18:00

1986 legnagyobb blockbustere, a mozitörténet legsikeresebb propagandafilmje. Mennyire szól az üzenetről, s mennyire működik egyszerű zsánerfilmként? Tony Scott egész estés toborzóklipjét le lehet rángatni a felhők közül?

December 12., 18:00 

1996-ban még elég volt annyi, hogy a trükkmesterek a vászonra varázsoltak egy pusztító tornádót. De tényleg csak ennyi lenne Jan de Bont filmjének a titka? Egyáltalán: van értelme újranézni?

Január 16., 18:00 

Beszélő kocsik? Mármint, kocsik, amiknek jár a szája, de tényleg? Ezt a hülyeséget.. Hogyan és miért tudott ebből a Pixar ennyire sikeresen kijönni 2006-ban? Illetve kigurulni…

A vetítések után beszélgetés a látottakról.

És itt olvashattok Tőle!
http://filmszeresz.blog.hu/

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Stranger Things 1. évad - kritika
Következő cikk Miről szól a Hetedik?