Vaiana – kritika


vaianaVaiana (Moana), rendező: John Musker, Ron Clements, szereplők: Auli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Jemaine Clement, Nicole Scherzinger, amerikai családi animációs film, 103 perc, 2016. (6)

vaiana-plHajózni kell!

A Lilo & Stich – A csillagkutya után ez a második polinéz témájú animációs filmje a Disney-nek, ám ez nem kitalált történet, hanem a polinézek ősi mitológiájából merít. Humoros, tanulságos, zenés.

A címadó főszereplő (Moana egy pornósztár az olaszoknál, elsősorban ezért a változtatás, de találkozhatunk még az Oceana címmel is) ha nem is a klasszikus értelemben vett Disney hercegnő, de azért szépen beillik a sorba. A lány egy szigeten él a szüleivel és történetesen az apja a törzs vezetője, mely címet ő fogja örökölni. A törzs elsősorban a szigeten megtermelt javakból és a partközeli vizekből kifogott tenger gyümölcseiből tartja fenn magát. A nyílt víz tabu, ami mindig is zavarta a minél messzebbre vágyó Vaianát és végül a történelmüket jól ismerő nagyi lesz az, aki felnyitja a szemét. Nincs mit szépíteni, ők egykoron egy büszke, hajós nemzet voltak, csak berezeltek, miután egy Maui nevű fél(eszű)isten elrabolta a teremtő istennő, Te Fiti szívét. A tettével rászabadította a gonoszt a világra, a pusztulás eléri a szigetet is, árnyékot vetve az eddigi gondtalan életre. Vaiana útra kel, hogy megkeresse Mauit és közösen keljenek át a lávaszörny (Teka) uralta zátonyon. Vaiana azon túl, hogy megmenti a világot és méltóvá válik a törzs vezetésére, népének elfeledett múltját is visszahozza a köztudatba. Felnövéstörténet és road-, pontosabban watermovie egyben. Az emberiség történelmének egyik legnagyobb népvándorlása volt a polinézeké, melynek során ötezer év alatt a Föld felszínének egyharmadát beborító Csendes-óceán ezernyi szigetén vetették meg a lábukat és népesítették be azokat. A Fülöp-szigetek és a mai Polinézia közötti hétezer kilométeres távolság jól érzékelteti, mekkora vállalkozás volt ez, amihez fejlett navigációs ismeretekre és megfelelő járművekre volt szükségük. Az elsőnek ideérkező európaiak, akiket több hónapnyi hajóút után az éhhalál fenyegetett, nem is értették, hogyan voltak képesek erre.  A népvándorlás eredménye az a ma is beszélt mintegy ezerkétszáz nyelv, aminek köszönhetően az ausztronéz nyelvcsalád az egyik legnagyobb (egy dunántúlnyi területen 30-40 nyelvjárás is előfordulhat). Utazásaik és úgy általában a mindennapi életük során erősen függtek a természeti erőktől, ezért igyekeztek minél bensőségesebb kapcsolatot kialakítani az őket körülvevő világgal és tisztelni azt, ami hitükben és mondavilágukban is visszaköszön. vaiana
Tanulság. Talán nem is létezik ennél fontosabb szó, amikor egy filmről vagy könyvről beszélünk. Mi a tanulság, szegezték nekünk a kérdést irodalomórákon, és ha el tudtuk mondani, meg tudtuk fogalmazni, akkor jó eséllyel értettük azt, amit elolvastunk. Az animációs filmek fontos küldetést teljesítenek azzal, hogy a fiatalabb korosztály szórakozva tanul és tesz magáévá alapvető emberi értékeket. A Disneynél ez az alapítás óta fontos alapelv, és a filmkészítés során át is érzik ennek a súlyát és tisztában vannak a felelősséggel. Mindig is ügyeltek arra, hogy a megjelenítés során az alkalmazott technika az adott kor legmagasabb színvonalát képviselje, mint ahogyan a cukiság és a zene, a dalok is egy nagyon tudatos koncepció részei voltak, amit a számtalan díj és jelölés is igazol.

rockRon Clements és John Musker – akiknek olyan rajzfilmeket köszönhetünk, mint az Aladdin vagy A kis hableány – először alkalmaztak teljes egészében számítógépes animációt, amit leginkább a nagy vízfelület és a minél élethűbb arcmimika indokoltak. Az eredeti változatban a szereplők hangjait hawaii, szamoai, új-zélandi, valamint más, a csendes-óceáni szigetvilágból származó színészek kölcsönözték és nem mellékesen az énekes Nicole Scherzingeren kívül Dwayne Johnson is dalra fakad. Ezt minden alkalommal fontosnak tartom elmondani, a kísérő szülök sem fognak unatkozni, rengeteg az elrejtett felnőtt utalás, az életre kelt víz pl. erősen hajaz A mélység titkában látottakhoz. Az univerzális mondanivaló (miközben persze egy adott kultúra előtt tisztelgünk) és a minőségi szórakoztatás szerencsés találkozása a Vaiana.

10_8

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Scorsese fentről
Következő cikk Szürke senkik - kritika