A sci-fi – Válogatott tanulmányok – kritika


a-sci-fi-valogatott-tanulmanyokKárpáti György – Schreiber András (szerk.): A sci-fi – Válogatott tanulmányok
Film Anatómia, Budapest, 2016.
311 oldal, 2990 forint.

Réges régen, egy messzi-messzi  galaxisban….

Újabb kötettel bővült a Filmanatómia-sorozat: a Sci-fi a zsáner történetét, alakulását meséli el kezdve egészen annak ókori, írott elődeitől a huszadik század alapművein át napjainkig. A gyűjtemény hasznos olvasmány a műfaj kedvelői számára, mert amellett, hogy egyes témákat rendhagyó módon vizsgál, lényegében az összes filmet megemlíti, amelyek az igazán elvetemült rajongóknak a must-see kategóriába tartoznak.

A kötetben nyolc tanulmány szerepel, illetve egy exkluzív interjú Peter Sparrow rendező-látványtervezővel, aki a többi között beszél a magyar science fiction hagyományairól, illetve, hogy mi szükséges egy sci-fi elkészítéséhez. Az esszék eltérő módon ragadják meg az olvasó érdeklődését: némelyik annyira tömény, hogy nem lehet csak úgy a metrón olvasni (Orosdy Dániel A science fiction alműfajai  című írása például felfoghatatlan sok művet rangsorol), némely írások azonban olyan ismereteket közölnek, amelyek elolvasása után alig várjuk, hogy haza menjünk, és azonnal beszerezzük az említett filmeket.

Mivel egy tanulmánykötetről van szó, a könyv elsősorban azoknak érdekes, akik valamelyest már jártasak a science fiction-ben. A laikusoknak azonban Kárpáti György A sci-fi filmek társadalomtörténete című összefoglalása kimerítő alapot szolgál a műfajban történő búvárkodáshoz – nem hiába került éppen ez az elemzés a gyűjtemény elejére.  Haladóknak rendkívül érdekfeszítő olvasmány a Társadalmi kérdések a cyberpunkban című elemzés, az én személyes kedvencem pedig Schreiber András műve volt, amelyben a vallás, és elsősorban a kereszténység megjelenítését veszi számba a szerző, a műfajon belül. A kötetben külön fejezetben tárgyalják a franchise-okat, számba véve a valaha nagy bevételt hozó, napjainkra azonban többé-kevésbé elfeledett filmeket, illetve az örök klasszikusokat is. Emellett összegyűjtik a műfaj különös hibridjeit, mint például a horror, illetve az inváziós filmek.

Aki tehát arról szeretne olvasni, hogy mi is történt pontosan Harrison Ford és Carrie Fisher között a Star Wars-trilógia forgatása alatt, annak a  Sci-fi minden bizonnyal csalódást fog okozni. Mindazon által bátran ajánlom mindenkinek, aki nem csak nézni, de látni is szeretne.

10_9

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Miről szól a Taxisofőr?
Következő cikk The Path 1. évad - kritika