Bill Murray és a Tao


bill murrayBill Murray és a Tao (The Tao of Bill Murray), szerző: Gavin Edwards, illusztrálta: R. Sikoryak,
kiadó: Jaffa Kiadó,
319 oldal
http://www.jaffa.hu/
Facebook

bill murray 1Murrayizmus

Bill Murray egy jelenség. Azt hiszem efelől nincs kétség.
Nem azért mert utánozhatatlan a humora, nem azért mert egyaránt megállja a helyét komikus és komoly szerepekben, sőt, nem is azért mert életem végéig tudni fogom, hogy kit fogok majd hívni, ha szellemet látnék. Bill Murray azért egy jelenség, mert ő Bill Murray. És ez bármennyire is bugyután hangozzon, van egy egész könyv, ami ezt bizonyítja. Ez a könyv a Bill Murray és a Tao.

Talán elcsépelt, de egyet kell értenem a tárgyalt iromány hátlapján megtalálható kis ismertetővel, miszerint ez a könyv Bill bibliája. Gavin Edwards író úgy döntött sutba vágja a klasszikus életrajz formátumát és megalkotott egy igazi rajongói szentkönyvet, tele érdekességekkel, megmosolyogtató és hangos nevetésre késztető anekdotákkal, egy csipet tényleges életrajzzal, filmográfiával és igazán szellemes illusztrációkkal (Komolyan, a GTA széria „Murraysítésétől” a klasszikus festmények kifigurázásáig minden van ebben a könyvben).

Bővebben kifejtve az első körülbelül ötven oldal egy zanzásított önéletrajz, melyet Bill életének 10 alapelve követ. Minden „parancsolat” egy-egy fejezetként szolgál és az adott témába passzoló rövid történeteket rejt. Ezek a sztorik többnyire vicces anekdoták, interjúrészletek, bepillantások a színész életébe.
Murray képes legalább annyira antiszociális, mint amennyire társaság középpontja lenni és bár a legtöbb történeten jókat mosolygunk, akkor a legélvezetesebbek ezek a kis irományok, amikor valamit érezhetően megvillantanak főszereplőjük személyiségéből. Persze lelkizésre senki se számítson, végtére is itt javarészt tényleg „csak” egy bő 60 év alatt összegyűlt humoreszk sorozatról van szó, azok szürrealitása és Bill tízparancsolata talán mégis rávilágíthatnak arra, hogy nem árt, ha mindannyiunkban van egy kis Bill Murray.8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Pappa Pia előzetes
Következő cikk Híres festők hatása David Lynch filmjeire