Baywatch – kritika


(L-R) Kelly Rohrbach as CJ Parker, Alexandra Daddario as Summer, Ilfenesh Hadera as Stephanie Holden, Dwayne Johnson as Mitch Buchannon, Zac Efron as Matt Brody and Jon Bass as Ronnie in the film, BAYWATCH by Paramount Pictures, Montecito Picture Company, FlynnPicture Co., and Fremantle Productions

BW 26627 543 RC2Baywatch, rendező: Seth Gordon, szereplők: Dwayne Johnson, Zac Efron, Kelly Rohrbach, Alexandra Daddario, amerikai akció-vígjáték, 116 perc, 2017. (16)

Sports Illustrated meets Kovi

Minden idők legsikeresebb sorozata költözik a filmvászonra, Mitch Buchannon hadnagy és csapata újra bevetésen. A szög egyszerű sztorit a cicis és kukis jelenetekkel próbálták meg feldobni, ami – valljuk be őszintén – nem volt jellemző az eredetire.

baywwwwwAzon túl, hogy magáról a Baywatch sorozatról is oldalakat lehetne teleírni, az egykori kultfilmek és -sorozatok (képregényfilmek, Tini Nindzsa Teknőcök, Star Trek, Miami Vice, de akár idesorolhatjuk a Törtetőket is, hiszen feltartóztathatatlanul rohanunk a 2000-es évek második évtizedének vége felé) újragondolásának különböző koncepciói és azok eredményessége is megérne egy misét. Mielőtt a kedves olvasó hanyatt-homlok menekülne az oldalról, ennek ismertetéséről eltekintenék (az esetleges igényeket privát üzenetben és emailben várjuk). Az 1989. és 1999. között nagy sikerrel (1.1 milliárd néző a világ öt kontinensén) futott Baywatch megfilmesítésének gondolata még 2012-ben vetődött fel, ám a megvalósulásig különböző okok miatt 5 évet kellett várnunk.
A vízimentők vezetője, Mitch Buchannon (Dwayne Johnson) hadnagy és összeszokott csapata felel az öböl rendjéért és tisztaságáért, valamint az itt pihenni és szórakozni vágyók testi épségéért. A szokásos évi próbán ezúttal nem egy, hanem rögtön három új vízimentő gyakornokot is felvesznek. Matt Brodyval (Zac Efron) mindenkinek meggyűlik a baja, a világcsúcstartó, kétszeres olimpiai bajnok a váltóban sportemberhez nem méltó magatartást tanúsít, ezért ide száműzik. A kiállhatatlan, beképzelt és nagydumás szépfiút felsőbb utasítására kötelező bevenni a csapatba. Mikor az öbölben új drog üti fel a fejét és hullákat most partra a víz, a gyanú a közeli klub tulajdonosára, Victoria Leedsre (Priyanka Chopra) terelődik. Hiába kérik a vízimentőket, hogy tartsák távol magukat az ügytől, nem nyugszanak.

Jómagam a Baywatch nevet felhasználva bő egy évtized és 220 (egyórás) epizód cselekményének esszenciáját vittem volna vászonra. Elismerem, továbbra is vízimentőkről van szó, akik piros fürdőruhában figyelik az öblöt, és ha kell, beavatkoznak, miközben szerelmek szövődnek közöttük és bűnügyeket oldanak meg. Az alkotók meghagyták az ismertebb karakterek neveit, de nem szórakoztak sokat a bemutatásukkal. A Smaragd-öbölben járunk, amit senki ne keressen a térképen, míg az eredeti sorozatot Malibun (Kalifornia), addig ezt Floridától Georgiáig több helyszínen forgatták. A zene ütősebb, az akciójelenetek sokkal látványosabbak, de az olyan dolgok, mint a lassított felvétel természetesen megmaradtak.
Dwayne Johnson Zac Efron Baywatch 2017 Wallpaper1A sorozat legutolsó része óta is eltelt több mint másfél évtized, így ezt a modernizálás során is figyelembe vették, csak nem úgy, ahogy szerettem volna. Tévedés ne essék, nem vagyok prűd vagy ilyesmi, különösebb bajom sincs az altesti humorral, amit még csak nem is tartok annyira modern dolognak, hiszen már az 1978-as Forró rágógumi, avagy ilyen az eszkimó citrom című vígjátékban is megvolt a helye. Az Amerikai pite filmekről (1999-) vagy Cool túráról (2000) nem is beszélve. A gond csak az, hogy az eredeti Baywatch nem erről szól, és amikor modern köntösbe (fürdőköpenybe?) öltöztetik, akkor sem. A bugyutaság oké, de az indokolatlanul sok farokmutogatás szerintem nem nézői elvárás. Van nekem sajátom, látom eleget, ha másét akarom nézni, akkor elmegyek egy nudista strandra (bár ott nem illik), vagy késő este odakapcsolok valamelyik felnőtt csatornára. Esetleg tényleg egy ZS kategóriás filmet választok, de ennek a legkisebb az esélye a felsoroltak közül. És bár megígértem, hogy nem teszem, egy mondat erejéig mégis megemlékeznék a régi kultsorozatok feltámasztásáról. Amit hiányolok, az a báj, az ártatlanság, mintha ezeket kötelező lenne kiölni a modernizálás jegyében.
Ennek eredményeként a Baywatch nyomokban tartalmaz dolgokat az eredeti sorozatból, ám annak szellemiségére fittyet hányva, önmagát mégis örökösnek és hihetetlenül jópofának kikiáltva, saját jogán lett olyan, amilyen. Pedig ott vannak a tényleg jól megcsinált, a vízimentők munkáját valóban bemutató jelenetek, a vicces beszólások, a zene, és Brody jellemfejlődése, ahogy igazi csapataggá válik (igen, elhangzik a család szó). És hogy a régi szereplők közül feltűnik-e a valaki? Kár lett volna kihagyni ezt a ziccert. A plusz fél pont a szinkronnak szól, a ciciből és kukiból sikerült a legtöbbet kihozni (majdnem) szóismétlés nélkül.

55

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Harrison Ford 75
Következő cikk Gary Oldman ezért kap végre Oscart?