Harrison Ford 75


hfmSenki sem mondhatja el magáról, hogy ő játszotta a filmtörténelem két legepikusabb karakterét, a Star Wars-univerzium egyik leglazább arcát, Han Solo-t és a kalandorok kalandorát, Indiana Jones-t, no és akkor ne is említsük, hogy megjelent az elnök szerepében, na meg Deckard bőrébe is belebújt a Szárnyas fejvadászban – ja de, mégis létezik ilyen ember, ő a mai szülinaposunk, a 75 éves Harrison Ford!

ford kollázsLelkes természetvédő, olyannyira, hogy külön pókfajt neveztek el róla, a Calponia harrisonfordi-t, a magánrepülőire és helikoptereire saját pilótaengedélye van, így Han Solo pilótastátusza nem véletlen, kezdetben pedig a színészkedés nem is ment olyan zökkenőmentesen, mint manapság, ezért kitanulta az asztalosszakmát, aminek élete szerepét köszönhette.

Jellegzetes sebhelyét, ami az állán található, manapság már szinte mítosz övezi. Olyannyira, hogy egyes filmekben sztorit is fűznek köré. Az Indiana Jones-ban azt meséli, hogy kiskorában állon csapta magát, miközben gyakorolt az ostorával, míg a Dolgozó lányban azt hazudja, hogy késsel támadták meg, akkor szerezte a sérülését, de végül bevallja, hogy mikor fülön lőtték elájult és úgy szerezte a sebet. A valóságban azonban autóbalesetet szenvedett 1965-ben és szerencsére csak ez a kis jellegzetes heg maradt meg a baleset után.

Ilyen apró érdekességek képezik Harrison Ford életét, aki 1942. július 13-án született Chicago-ban egy ír apától és zsidó anyától. Összesen három feleséget fogyasztott el eddigi élete során, jelenleg a nála 22 évvel fiatalabb Calista Flockharttal él. Második feleségével, Melissa Mathisonnal az Indiana Jones forgatása alatt jött össze, ami jövedelmező kapcsolatnak bizonyult (a két közös gyerekek mellett), ugyanis a forgatási szünetekben a felesége Steven Spielberggel összehoza az E.T. – A földönkívüli című film forgatókönyvét. A legviccesebb a dologban, hogy bár eredetileg Ford is szerepelt volna a filmben, jeleneteit később kivágták.

Korai éveiben statisztálásból élt, mikor Los Angelesben költözött főiskolai szerelmével, aki egyben első felesége is, Mary Marquardtal és akkor még csak két gyermekükkel (második feleségétől született neki még kettő). Bár kisebb szerepek jutottak neki, mégsem élt meg belőle, így asztalosként kezdett el dolgozni, amit egyébként autodidakta módon tanult ki. Kincset érő ötlet volt, hiszen ennek köszönhette mai kultikus szerepeit is. Amellett hogy nagy nőcsábász volt, hajszolta az élvezeteket is, hiszen asztalos szakmájának köszönhetően együtt dolgozhatott a The Doors-al egy videóklipben, amelyben a díszleteket építette. Élete egyik legmenőbb élményének tartja még ma is.

Majd George Lucas felfogadta magához szakemberként bútorgyártáshoz és megkérte a kieső időkben, hogy vegyen részt a Csillagok háborúja olvasópróbáin. Ekkor kezdődött az igazi nagy barátság és az első kitörés is, hiszen az Amerikai Graffiti-ben, a 70-es évek életérzés filmjében már meghatározó szerepet kapott, majd ő lett Han Solo, és innentől ahogy mondani szokás a legendákra, már csak történelem.

Meghatározó szerepei még Indy és Han karakterén kívül Deckard, a Szárnyas fejvadász magányos „lovasa”, mely Ridley Scott filmet az egyik legjobb Philip K. Dick mű feldolgozásnak is tartják, hiszen az Álmodnak-e az andoridok elektronikus bárányokkal? az egyik legegzisztenciálisabb sci-fi mű, amit valaha megszületett és idén októberben jön a folytatása Szárnyas fejvadász 2049 címmel. Ennek apropóján sokan találkozhattak a hazai utcákon Harrison Forddal, ugyanis a forgatás nagy része Budapesten zajlott és imádott a sztár a bulvárlapok címoldalain szerepelni éppen aktuális körútjaival – étterem, bicikliműhely, stb. Akik találkoztak vele, közvetlen és kedves fickóként jellemezték.

14322399 1821433261438984 727799673233836135 n horz 1

Filmográfiája mindezek mellett még így is irigylésre méltó, ugyanis a 80-as évek még tartogatott számára kiugrási lehetőségeket, A szemtanú és a Moszkító-part Oscar és Golden Globe jelöléseket tartotatott a számára. A nagy műfaji filmes rendezőkön kívül (Spielberg, Lucas, Ridley Scott) dolgozott együtt szerzői filmes rendezőkkel is. 1988-ban szerepelt Roman Polanski Őrület című filmjében, ugyanebben az évben pedig Mike Nichols filmében is feltűnik, a Dolgozó lányban. Egyébként a 1970-ben a híres olasz rendező, Michelangelo Antonioni Zabriskie Point című alkotásában még csak statisztaként tűnik fel. Napjainkban is sokan álmodnának ilyen háttérmunkáról egy ilyen neves rendezővel.

harrisonA 90-es és 2000-res évek is bőven kiszolgálták színészi igényeit. Főleg akció-drámákban és thrillerekben diadalmaskodott, a Férfias játékok (1992), A szökevény (1993), Az ördög maga (1997), Az elnök különgépe (1997), a Temetetlen múlt (2000) mind kiváló műfaji filmek és kiváló referenciák a színész repertorájában. A 2000-es években sok szerepet visszautasított, például a Sziriana egyik szerepét, a Traffic és az Erőszakos múlt főszerepeit, valamint A hazafit is, amit végül Mel Gibson kapott meg.

Napjainkban beleesett ő is a retro újhullámba, hiszen kultikussá vált filmjei visszahozása már leginkább anyagai, mintsem művészi sikerekben részesítik a színészóriást. Egyébként Han Solo karakterét már A Jedi visszatér végén ki szerette volna iktatni a szériából, de akkor ebbe George Lucas nem egyezett bele, így csak a visszatérésben, a 2015-ös Az ébredő erőben kerülhetett erre sor. Megújrázta az Indiana Jonest is 2008-ban, ami A kristálykoponya királyságával kiverte a biztosítékot a rajongóknál, ekkor jött is a sok mém, főleg a South Parknak köszönhetően, amiben Steven Spielberg és George Lucas megerőszakolják Indy karakterét az Indiana Jones merchendise-okon.

ford over itIdén nálunk október 5-én tér vissza a nagyvászonra a már említett Szárnyas fejvadász 2049, amit valljunk be, várunk, mint a Messiást. Valamint 2019-re még ígért nekünk egy ötödik Indiana Jones filmet is Harrison Ford, minek kapcsán leszögezte, hogy nem lesz új és fiatalabb Indy, ezt a karaktert csakis ő játszhatja el – valljuk be, ez a legjobb döntés, hiszen ugyanolyan infantilis bohókás kalandor még ma is, mint a 70-es években volt. Sok filmben gazdag évet kívánunk még neki!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk FILMVÁROSOK: NEW YORK 2. RÉSZ
Következő cikk Baywatch - kritika