A majmok bolygója – Háború és a Super Mario rokonlelkek


majmok

Legalábbis a zenéjüket tekintve. Matt Reeves A majmok bolygója – Háború című friss filmje a Pókember: Hazatérés és a Dunkirk mellett szépen tartja magát a top ötös box office listán. Kritikánkban mi is kitértünk rá, hogy a remek színészi alakításoknak, a lenyűgöző CGI látványnak és természetesen Michael Giacchino zenéjének köszönhetően megérdemelten van ott a nyári blockbusterek legjobbjai között. A napokban néhány lelkes “filmdetektív” mégis a score kapcsán érdekes dologra lett figyelmes: a dallamok kísérteties hasonlóságot mutatnak egy videojáték muzsikájával.

De mi lehet az, amire Giacchino a Háborúhoz komponált dallamai mégis egyezést mutathat? A válasz az 1988-as Super Mario Bros. 2, konkrétabban a végső pálya alatt halható zongoradallam. Elsőre belemagyarázásnak tűnhet, de a Shake The Box YouTube csatorna készítői egymás mellé vágták a két részletet, így a rendkívüli hasonlóság is szépen kirajzolódik. A legendás Nintendo játék megjelenésekor Giacchino már 21 éves volt, így azt a lehetőséget talán elvethetjük, hogy a tudatalattijának egy szép emlékét vetítette ki zeneszerzés közben. Érdekes lenne ezek után azt hallani tőle, hogy a kultikus játék iránti tiszteletből tette mindezt. Ha ez így van, akkor már az is nagyon érdekelne bennünket, hogy honnan jött az isteni sugallata, hogy ennek átvétele tökéletes lesz a majmok háborújának alapjához. Mindenesetre nem tévedett vele és remek aláfestésnek bizonyult.

Az összehasonlításból kitűnik, hogy mind a két téma lefelé lépdelő skálán mozog, de Mario egy kicsit gyorsabban teszi mindezt, így a videó készítője belassította ezt. Az akkord váltások teljesen azonosak a lefelé haladó részeinél és tökéletesen illeszkedik a Háborúhoz. Tisztelgés? Véletlen? Mindenki döntse el maga a videó alapján:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk James Bond 2019-ben visszatér, Daniel Craiggel vagy nélküle
Következő cikk Melyik a gyerekkori kedvenc filmed?