Majmok bolygója – Háború


a majmokMajmok bolygója – Háború, rendező: Matt Reeves, szereplők: Andy Serkis, Woody Harrelson, Amiah Miller, Steve Zahn, amerikai akció-dráma, 140 perc, 2017 (12) 

a majmok bolygoja haboruBe kell vallanom, bár az új Majmok bolygója sorozat előző két részét szerettem, de egyik epizód sem váltotta ki belőlem azt, hogy tűkön ülve várjam a folytatást. A legfőbb oka talán az volt, hogy hiába sikerült megtölteni tartalommal, jó karakterekkel és a ténylegesnél sokkal hosszabbnak tűnő címekkel, az előző két felvonásán végig azt éreztem, hogy úgyis tudjuk hova vezet ez az egész majomkodás.

Aztán jött a befejezés és jelentem: nem csak, hogy a sorozat talán legjobb darabja lett a Majmok bolygója: Háború, de minden kétségemet és rossz érzésemet elsöpörte a szériával kapcsolatban, szóval, ha vannak, akik hasonló cipőben jártak mint én, csupa jó hírem van számukra. A háború egyszerre lett grandiózusabb és sokkal kisebb, vagy jóval inkább személyesebb, mint az elődök és pontosan ez az oka annak, hogy az utolsó mozinak sikerült megadnia a kegyelemdöfést és megszerettetnie velem ezt a szériát. A történet nagyjából ott veszi fel a fonalat, ahol a második rész abbamaradt, vagyis miután egy lázadó, bosszúszomjas majom, Koba, megtámadta a San Francisco-i emberkolóniát, Cézár, a majmok vezére már tudja, hogy képtelen megtartani a békét majmok és emberek közt. A Woody Harrelson alakította ezredes, ugyanis csapatával a majomtársadalom életére tör, Cézár pedig minden erejével próbálná megakadályozni a háborút és megvédeni a majmokat a katonák fenyegetésétől. Azonban ahogy az ezredes egyre nagyobb fenyegetést jelent számukra, Cézárnak egyre nehezebb lesz egyensúlyoznia a béke és a háború határvonalán, így pedig nem csak a külső fenyegetéssel, de belső démonjaival is meg kell küzdenie, hogy eszméjéhez hű vezető maradhasson.

Ami eddig jó volt ebben a szériában, az továbbra is megmaradt. A karakterek tele vannak érzelmekkel, Andy Serkis lenyűgöző Cézárként, Woody Harrelson sugározza magából az őrületet, a gyűlöletet, eközben mégis olyan gonoszt alakít, akit nem tudunk nem megérteni legalább egy kicsit. A frissen behozott mellékszereplők (Rossz majom és a kislány) üde színfoltok és kicsit segítenek fellélegezni a filmet egyébként teljesen átszövő sötét, háborús hangulatból úgy, hogy közben a maguk tragédiájával mégis hozzátesznek történet mondanivalójához. A látvány, a CGI továbbra is kifogástalan, igazi mestermunka.
Sajnos az erényekkel együtt a korábbi hibák is folytatódtak a harmadik résszel, vagyis kicsit sokat akart markolni a Majmok bolygója – Háború, ennek pedig az lett a következménye, hogy a belengetett szálak egy részét végül nem bontja ki a film. Emellett erősen érezni a sztori egy-egy pontján, hogy valahogy tovább kellett gördíteni a cselekményt, ezt pedig elég banális húzásokkal oldották meg néhol (Ugyan kinek tűnne fel egy katonai létesítményben egy ki-be járkáló kislány? Na ugye, hogy nektek sem.).majmok bolygoja haboruMíg az előző filmek javarészt mind a nagy elődhöz vezető utat kövezték ki, addig Cézárék történetének utolsó része már jóval inkább koncentrál arra, hogy a szerepeltetett majomkolónia szálát elvarrja. A mozi egy pontján a szereplők is rádöbbennek, hogy mi van, ha nincsenek egyedül és a világon máshol is akadnak hozzájuk hasonló majomtársadalmak, ami a nézők számára ugyan nem meglepetés, viszont rávilágít arra, hogy hiába tudtuk végig, mi az emberiség sorsa, közel sem erről szól ez a történet. Cézár egyszerű kísérleti nyúlból majomból vált fajának megmentőjévé, igazi vezetővé ez a három film pedig sokkal inkább az ő története, ami illeszkedik a nagy egészbe, és nem fordítva. Ezt már csak azért sem ár elfelejteni, mert így nem eshettek abba a csapdába az előzményfilmeket illetően, amibe én szépen belegyalogoltam.

A Majmok bolygója – Háború szinte minden, aminek egy jó blockbusternek lennie kell, sőt még több is. Pazar látványfilm, erős karakterekkel, ráadásul elég mondanivalóval ahhoz, hogy a film után leülhessünk elmélkedni a látottakon. Kaptunk egy kerek előzmény-trilógiát, ami pluszba még fel is ér az eredetihez, szóval hibák ide vagy oda, íme egy remek példa arra, hogyan kell tartalmas popcorn mozit készíteni.

8.szék

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ha a Google Fordító adná a filmcímeket
Következő cikk FILMVÁROSOK: NEW YORK 2. RÉSZ