Elhunyt Király Jenő Balázs Béla-díjas magyar filmesztéta


 

Hosszan tartó betegség után, 73 éves korában meghalt Király Jenő Balázs Béla-díjas magyar filmesztéta, egyetemi tanár, a műfajelmélet szakirodalmának egyedülálló megalkotója. Király Jenő könyveiből mindenki tanult, aki egy kicsit is foglalkozott filmelmélettel.

A hírt a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat közölte facebook oldalán:

Király Jenő 1943. december 1-én született Sopronban, 1962-67 között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatója volt, majd 1970-től az ELTE BTK-n filmesztétikát tanított. Első publikációja 1965-ben jelent meg az ELTE Egyetemi Lapokban Letört bimbók címmel. Rá 7 évre jelent meg első önálló kötete, A marxista filmelmélet alapjai címmel. A Filmtudományi Intézetben töltött egy év terméke a Mozifolklór és kameratöltőtoll – A populáris filmkultúra elméletéhez című dolgozata 1983-ban jelent meg a Filmművészeti Könyvtár sorozat egyik utolsó köteteként.  A későbbiekben a Zsigmond Vilmos Főiskolán is oktatott.

2009-től a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának oktatója volt, itt jelent meg életművének koronájaként és a filmesztétika bibliájaként is emlegetett, A film szimbolikája című nyolckötetes műfajelméleti szakkönyv-folyama. A munka alapját a korábban Frívol múzsa – A tömegfilm sajátos alkotásmódja és a tömegkultúra esztétikája címmel megjelent azóta is legendás kétkötetes dolgozata jelentette.

2013-ban, 70 éves születésnapja alkalmából “Király 70” címmel műfajelméleti konferenciát szerveztek a tiszteletére. Az előadásokból a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat adott ki különszámot.

2015-ben az 50 könyv, amit minden baloldalinak ismernie kell című összeállításába is beválogatták A film szimbolikája című könyv-sorozatát.

2017-ben az Eszmélet Alapítvány gondozásában jelent meg A mai film szimbolikája című alkotása, amely A film szimbolikája-sorozatának lezárása, ebben azt kutatta, hogy korunk emberének lelki és társadalmi problémái miként jelennek meg általában a kor tipikus és különösképpen a legújabb idők jelentős, reprezentatív filmjeiben.

Nyugodjon békében!

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Magyar nyelvlecke Hollywoodban
Következő cikk Jared Leto játssza majd Hugh Hefnert az életrajzi filmjében?