Lugosi Béla szerepel a világ egyik legdrágább filmes plakátján


borito 32Tod Browning Drakula című filmjének elárverezték a poszterét, ami ezzel a világ egyik legértékesebb filmes plakátjává vált.

Az 1931-ben bemutatott ikonikus horrorfilm Lugosi Béla főszereplésével a mai napig mesterműnek számít, ami már csak azért is megkerülhetetlen alkotás, mert a Universal Pictures szörnyfilmjeinek hódítását nagyban elősegítette. Tekintettel arra, hogy Lugosi mér 86 éve öltötte magára a hírhedt gróf szerepét, a film eredeti plakátjaiból nem sok maradt meg, amik manapság szembejöhetnek velünk többnyire újranyomott darabok, állítólag az eredeti plakátjaiból összesen kettő darab létezik még, az egyiket a napokban egy aukción bocsátották licitre a gazdag filmrajongók körében.

A Heritage Auctions ház november 18-án nyilvános árverésen bocsátotta eladásra Browning filmjének poszterét, ami végül 525,800 dollárért, vagyis átszámítva körülbelül 143,5 millió forintért talált gazdára, ezzel új világrekordot beállítva házon belül a legértékesebb filmes plakátok között. Egyébként idáig a csúcstartó a 478,000 dollárért elkelt Casablanca képük volt.

Tod Browning 1931 Dracula Movie Poster
A hatalmas összegért elkelt Drakula plakát digitális verziója

Egy filmes plakát értéke sok mindentől függ, például, hogy eredeti-e vagy újranyomott, maga a film mekkora hatást gyakorolt az iparra, illetve marketinganyagnak használták és valahol ki volt állítva vagy egyszerűen a stúdió raktárából sosem került ki. Az utóbbit egyébként a behajtás alapján szokták ellenőrizni, a 80-as évek előtt a 27X41 hüvelykes posztereket körülbelül 11X14 hüvelykesre hajtották össze, majd így szállították őket. Ami érdekes még, hogy a “top 15 legdrágább filmes plakátok, amiket aukciókon árvereztek el” listán, a Universal szörnyfilmjei közül több is szerepel. Ilyen a Frankenstein, A múmia vagy A fekete macska.

A fent említett 1931-es Drakula plakát jelenleg az árverésen értékesített legdrágább példány, ami idővel persze változhat. Ugyanakkor jelenleg a világ legtöbb pénzért elkelt posztere még mindig a 2005-ben eladott Fritz Lang 1927-es Metropolisához köthető, amely 690,000 dollárért kelt el (kb. 187 millió forintért).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Készül a Gyilkosság az Orient expresszen folytatása
Következő cikk A Trónok harca karakterei a Star Wars figurák bőrébe bújnak