Hivatalos: A Disney bekebelezte a Foxot


borito 8

Hivatalosan is megerősítették: A Disney felvásárolta a 21th Century Foxot, íme a teljes lista arról, hogy a feneketlen gyomrú egércég ezúttal miket kaparintott meg.

A Walt Disney Co. 52,4 milliárd dollár értékben vásárolta fel a 20th Century Fox részvényeinek nagy részét. A bejelentések itt még nem értek véget, ugyanis az is kiderült, hogy Bob Iger a Disney ügyvezető igazgatója, aki 2019-ben hagyta volna el posztját 2021-ig meghosszabbította a szerződését, így egy darabig még biztosan az immár hivatalosan is a világ legnagyobb cégbirodalmát vezeti majd továbbra is.

A hetek óta tartó tárgyalások lezárását követően a cég történelmének legdrágább üzletének számító deal szerint a Disney megkaparintotta a Fox Film és a Fox TV stúdióját is, a National Georgraphic és a FX kábelcsatornákat, a regionális sporthálózatokat, a nemzetközi hálózatokat, köztük a Star Indiát (ezzel az indiai piacon is megvetve a lábát), a Fox 30%-os részesedését a Huluban, és a 39%-os részesedését a TV-óriásban, a Skyban. – írja a The Hollywood Reporter.

disney fox mega deal acquisition illustration 1

Az átvételt megelőzően a Fox különválasztja a Fox Broadcasting hálózatot és állomásokat, a Fox News Channelt, a Fox Business Networkot, az FS1-et, az FS2-őt és a Big Ten Networköt, ezek a tulajdonukban maradnak.

Az 53 hektáros Fox stúdió továbbra is a Los Angeles-i Pico Boulevardon marad Rupert Murdoch vezetésével és csapatával együtt, bár arról még nem szól a fáma, hogy a 425 millió dollár értékű ingatlannal mik a távlati tervek.

A megkötött üzlet szerint a Fox részvényesei előreláthatólag körülbelül 25%-os részesedéssel rendelkeznek majd a Disney-nél, ebből a Murdoch család tulajdonában áll majd körülbelül 5%.

Értelemszerűen a Fox vezérigazgatója, Rupert Murdoch fogja irányítani a cégből megmaradt részlegeket, illetve a tranzakció befejezését követően a Disney körein belül is vezetői szerephez jut majd, de a vállalatok minderről hivatalos információt még nem közöltek.

mickey mouse fox disney deal meme 1063838

Az eladás/átvétel viszont nem egy gyors folyamatnak ígérkezik, legalábbis a BTIG elemzője, Richard G. Greenfield szerint, mivel a Disney és a Fox merev szabályozási akadályokkal fognak szembesülni, hogy jóváhagyhassák az üzletet, emiatt akár több mint 1 év is lehet a tranzakció lezárása.

Ti örültök a hírnek, vagy most már kezd rémisztővé válni, hogy lassan még A Hetedik sor közepét is felvásárolja a Disney, mert miért is ne?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Star Wars koncepciós rajzai életre kelnek
Következő cikk Minden szülőnek Jaime Lannister gyerekvigyázó manót!