Michelle Pfeiffer tíz legjobb alakítása


 

Michelle Pfeiffer alakításai a dráma és akció területén is maradandó élményt nyújtanak. Küzdött Macskanőként Michael Keatonnel a Batman visszatérben, de láthattuk vérfagyasztó krimiben is Harrison Ford mellett a Temetetlen múlt című filmben. Michelle Pfeiffer idén nyáron újra szuperhős filmben szerepel, a DC helyett ezúttal a Marvel univerzumában láthatjuk, izgatottan várjuk a színésznő “picike” alakítását A Hangya és a Darázsban.

A következő 10-es lista arra hivatott, hogy megmutasson egy szubjektív válogatást a színésznő legjobb alakításaiból.

10. A sebhelyes arcú (1983)

Ekkor Michelle Pfeiffer még nem volt széles körben ismert. Megragadó és felejthetetlen alakítást nyújtott Al Pacino oldalán A sebhelyesarcú című filmben, a kalitkába zárt szoborszépségű nőként.

9. Hajlakk (2007)

A Broadway klasszikus filmváltozatában Valma von Tussle szerepében tündököl a színésznő. Zenei és tánctehetségével úgy elvarázsolja a nézőt, hogy legszívesebben azonnal mindenki táncra perdülne tőle. Egy művészi mestermunkának lehetünk szemtanúi egy csipetnyi Debbie Harry-vel, aki eredetileg játszotta a karaktert a darabban.

8. Csillagpor (2007)

Gonosz boszorkányként is szerettük Michelle Pfeiffert 2007-ben. Eme munkája kapcsán mindig kiemeli a színésznő, hogy milyen szokatlan és kihívást jelentő szerep volt számára ez a karakter, az öreg külső és az örök szépségű fiatal küllem váltakozásai miatt. Illetve a karakter elemi vágya miatt melynek középpontjában az örök fiatalság elnyerése állt. A karakter kapcsán ezt az ellentétet emelte ki a színésznő. Alakítása igazi esszenciát ad Neil Gaiman azonos című regényének filmváltozatához.

7.  Vérmesék (2013)

Egy bűnözők elől menekülő, kicsit sem törvénykövető család nem bír szabadulni régi bűnös szokásaitól, még a tanúvédelmi program intésére sem. Ebben a filmben Michelle Pfeiffer a maffiózók elől menekülő család, anya karakterét viszi a vászonra, nagy sikerrel. Az anya lobbanékony, mint a tűz. És ha úgy van, lángot szít és robban is, pláne ha a bolti eladók inzultálják. Indulatos és temperamentumos nőként felrémlik előttünk vad és izzó Macskanő alakítása… helye van a listán.

6. anyám!

Darren Aronofsky biblikus, és merész allegóriájában Pfeiffer bár mellékszerepet kapott, alakítása mégis a bőrünk alá kúszik. Hibátlanul hozza a tragikát, a gyászoló anyát, aki egyúttal maga a Janus arcú Istennő, a gonosz ismerős, aki kegyetlenül hátba szúr, a hús-vér pokoli házi vendég, kinek karmai elől nincs menekvés.

5. Az ártatlanság kora (1993)

Egy sebzett, ám szabad lelkű európai nőt látunk a vásznon. A helyszín a tizenkilencedik századvégi Manhattan. Épp egy botrányos válás sebeiből gyógyul Pfeiffer karaktere, amikor a cselekmény bonyolódni kezd. Martin Scorsese irodalmi feszültségekhez méltó szerelmi háromszögének ellentéteit és ármányait Pfeiffer mellett Daniel Day Lewis és Winona Ryder teszik felejthetetlenné. Michelle alakítása kiemelkedik a maga lírai belső feszültségeivel, és a testet tépő vágy reprezentálásával.

4. A szeretet földje (1992)

Pfeiffer Lurene karakterében tündököl a filmben. Alakítása elhozta a színésznő számára első Oscar-jelölését. Lurene odavan J. F. Kennedy elnökért mindent megtesz, hogy találkozhasson vele. Miután az elnök szörnyű merénylet áldozata lesz, Lurene szíve és lelke megnyílik a rasszista visszaélések, és igazságtalanságok felé, emberpróbáló küldetésekre lelve. Pfeiffer meleg szívű karaktere felejthetetlenné tette  J. Kaplan rendezését.

3. Fehér leander (2002)

Ezen film láttán értjük meg, hogy honnan eredhet az anyám! című film pokoli perszónájának karaktere. A Fehér leander filmben Pfeiffer, Ingrid Magnussont alakítja. A rideg és kőszívű nárcisztikus anyát, aki rengeteg szenvedést hoz a hozzá közel állókra. Peter Kosminsky rendezése, egy ördögi és unszimpatikus karaktert tár elénk Michelle Pfeiffer személyével, ám a játék során mélyre ásásra is adódik lehetőség: megismerhetjük Magnusson rejtett félelmeit és sérelmeit, így adva igazságot a nárcisztikus gonosznak.

2. Veszedelmes viszonyok (1988)

Michelle Pfeiffer Oscar-díjas alakítása a filmben egy cinikus kapcsolatrendszert tár elénk, melynek vezető pólusait a szex és a hatalomvágy határozzák meg. John Malkovich oldalán görbe tükröt tart alakításával a színésznő a felszínes és hataloméhes gyarló társadalomnak, nemcsoda hát, hogy a díjnyertes alakítás hosszú időre a köztudatba égett.

1. Batman visszatér (1992)

Szuperhősfilm kapcsán elevenítettük fel, a felejthetetlen alakításokat Michelle Pfeiffer munkásságából, így az első helyen törvényszerű, hogy a Macskanő hordja a koronát. Michael Keaton oldalán megmutatja igazi sötét oldalát a színésznő. Jó nagy adag feketehumor és karmok teszik egyedivé és eredetivé a mentálisan instabil karaktert. Tim Burton Gotham városának második fejezetét abszolút megéri a szívünkbe zárni, hiszen Michelle Pfeiffer Macskanőként egy igazi domina, nem fog rajta az idő, érinthetetlen és örök.

Ezek után joggal várjuk Michelle Pfeiffer játékát a vásznon. Vajon A Hangya és a Darázs című filmben nyújtott munkája megéri a 10+1. pontot?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Majdnem híres - Élet egy világhírű névrokonnal
Következő cikk A Hangya és a Darázs - Kritika