Michelle Pfeiffer tíz legjobb alakítása


 

michelle

Michelle Pfeiffer alakításai a dráma és akció területén is maradandó élményt nyújtanak. Küzdött Macskanőként Michael Keatonnel a Batman visszatérben, de láthattuk vérfagyasztó krimiben is Harrison Ford mellett a Temetetlen múlt című filmben. Michelle Pfeiffer idén nyáron újra szuperhős filmben szerepel, a DC helyett ezúttal a Marvel univerzumában láthatjuk, izgatottan várjuk a színésznő “picike” alakítását A Hangya és a Darázsban.

A következő 10-es lista arra hivatott, hogy megmutasson egy szubjektív válogatást a színésznő legjobb alakításaiból.

10. A sebhelyes arcú (1983)

Ekkor Michelle Pfeiffer még nem volt széles körben ismert. Megragadó és felejthetetlen alakítást nyújtott Al Pacino oldalán A sebhelyesarcú című filmben, a kalitkába zárt szoborszépségű nőként.

kep1

9. Hajlakk (2007)

A Broadway klasszikus filmváltozatában Valma von Tussle szerepében tündököl a színésznő. Zenei és tánctehetségével úgy elvarázsolja a nézőt, hogy legszívesebben azonnal mindenki táncra perdülne tőle. Egy művészi mestermunkának lehetünk szemtanúi egy csipetnyi Debbie Harry-vel, aki eredetileg játszotta a karaktert a darabban.

kep2 13

8. Csillagpor (2007)

Gonosz boszorkányként is szerettük Michelle Pfeiffert 2007-ben. Eme munkája kapcsán mindig kiemeli a színésznő, hogy milyen szokatlan és kihívást jelentő szerep volt számára ez a karakter, az öreg külső és az örök szépségű fiatal küllem váltakozásai miatt. Illetve a karakter elemi vágya miatt melynek középpontjában az örök fiatalság elnyerése állt. A karakter kapcsán ezt az ellentétet emelte ki a színésznő. Alakítása igazi esszenciát ad Neil Gaiman azonos című regényének filmváltozatához.

kep3 1

7.  Vérmesék (2013)

Egy bűnözők elől menekülő, kicsit sem törvénykövető család nem bír szabadulni régi bűnös szokásaitól, még a tanúvédelmi program intésére sem. Ebben a filmben Michelle Pfeiffer a maffiózók elől menekülő család, anya karakterét viszi a vászonra, nagy sikerrel. Az anya lobbanékony, mint a tűz. És ha úgy van, lángot szít és robban is, pláne ha a bolti eladók inzultálják. Indulatos és temperamentumos nőként felrémlik előttünk vad és izzó Macskanő alakítása… helye van a listán.

kep4

6. anyám!

Darren Aronofsky biblikus, és merész allegóriájában Pfeiffer bár mellékszerepet kapott, alakítása mégis a bőrünk alá kúszik. Hibátlanul hozza a tragikát, a gyászoló anyát, aki egyúttal maga a Janus arcú Istennő, a gonosz ismerős, aki kegyetlenül hátba szúr, a hús-vér pokoli házi vendég, kinek karmai elől nincs menekvés.

kep6 1

5. Az ártatlanság kora (1993)

Egy sebzett, ám szabad lelkű európai nőt látunk a vásznon. A helyszín a tizenkilencedik századvégi Manhattan. Épp egy botrányos válás sebeiből gyógyul Pfeiffer karaktere, amikor a cselekmény bonyolódni kezd. Martin Scorsese irodalmi feszültségekhez méltó szerelmi háromszögének ellentéteit és ármányait Pfeiffer mellett Daniel Day Lewis és Winona Ryder teszik felejthetetlenné. Michelle alakítása kiemelkedik a maga lírai belső feszültségeivel, és a testet tépő vágy reprezentálásával.

kep7 1

4. A szeretet földje (1992)

Pfeiffer Lurene karakterében tündököl a filmben. Alakítása elhozta a színésznő számára első Oscar-jelölését. Lurene odavan J. F. Kennedy elnökért mindent megtesz, hogy találkozhasson vele. Miután az elnök szörnyű merénylet áldozata lesz, Lurene szíve és lelke megnyílik a rasszista visszaélések, és igazságtalanságok felé, emberpróbáló küldetésekre lelve. Pfeiffer meleg szívű karaktere felejthetetlenné tette  J. Kaplan rendezését.

kep8 1

3. Fehér leander (2002)

Ezen film láttán értjük meg, hogy honnan eredhet az anyám! című film pokoli perszónájának karaktere. A Fehér leander filmben Pfeiffer, Ingrid Magnussont alakítja. A rideg és kőszívű nárcisztikus anyát, aki rengeteg szenvedést hoz a hozzá közel állókra. Peter Kosminsky rendezése, egy ördögi és unszimpatikus karaktert tár elénk Michelle Pfeiffer személyével, ám a játék során mélyre ásásra is adódik lehetőség: megismerhetjük Magnusson rejtett félelmeit és sérelmeit, így adva igazságot a nárcisztikus gonosznak.

kep9 1

2. Veszedelmes viszonyok (1988)

Michelle Pfeiffer Oscar-díjas alakítása a filmben egy cinikus kapcsolatrendszert tár elénk, melynek vezető pólusait a szex és a hatalomvágy határozzák meg. John Malkovich oldalán görbe tükröt tart alakításával a színésznő a felszínes és hataloméhes gyarló társadalomnak, nemcsoda hát, hogy a díjnyertes alakítás hosszú időre a köztudatba égett.

kep10

1. Batman visszatér (1992)

Szuperhősfilm kapcsán elevenítettük fel, a felejthetetlen alakításokat Michelle Pfeiffer munkásságából, így az első helyen törvényszerű, hogy a Macskanő hordja a koronát. Michael Keaton oldalán megmutatja igazi sötét oldalát a színésznő. Jó nagy adag feketehumor és karmok teszik egyedivé és eredetivé a mentálisan instabil karaktert. Tim Burton Gotham városának második fejezetét abszolút megéri a szívünkbe zárni, hiszen Michelle Pfeiffer Macskanőként egy igazi domina, nem fog rajta az idő, érinthetetlen és örök.

batman

Ezek után joggal várjuk Michelle Pfeiffer játékát a vásznon. Vajon A Hangya és a Darázs című filmben nyújtott munkája megéri a 10+1. pontot?

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Majdnem híres - Élet egy világhírű névrokonnal
Következő cikk A Hangya és a Darázs - Kritika