30 éves a Die Hard


Die Hard
30 esztendeje, 1988. július 15-én mutatták be odaát a Die Hard című remeket limitáltan (12-én már tartottak belőle egy premiert, majd 20-tól indult országszerte), ami megváltoztatta az akciófilm műfaját, és nálunk majd Drágán add az életed! (1989. december 14.) néven kezdett vicces címfolyamba az akkor születő franchise.

Die Hard setA forgatókönyv

forgatókönyvet Roderick Thorp: Semmi sem tart örökké (Nothing Last Forever) című, 1979-es regénye alapján Jeb Stuart és Steven E. de Souza írták.

Az emlékezetes jelenetek, a karakterek és a párbeszédek nagy részét egy az egyben a regényből vették át, de mellette rengeteget improvizáltak.

Roderick Thorp (1936-1999) 1966-os, A detektív című regényéből 1968-ban készült film azonos címmel, Frank Sinatra főszereplésével. Furcsa módon John McClane szerepét először neki ajánlották fel, de ekkor már 52 éves volt. Willis első mozifilmes szerepében (Az első halálos bűn 1980) egy bárból sétál ki, ahova Sinatra éppen besétál.

Jeb Stuart  (1956-) írásai olyan filmek alapjául szolgáltak, mint A bosszú börtönében, a Megint 48 óra, A szökevény, vagy Az egy igaz ügy.

A Steven E. de Souza (1947-) által jegyzett filmek eddig mintegy 2 milliárd dollárt hoztak a konyhára. A 48 óra, a Kommandó, A menekülő ember, a Még drágább az életed, a Beverly Hills-i zsaru III, a Dredd bíró mind az ő tollából származnak.

A rendező 

die hard mctiernanJohn McTiernan (1951-) a Ragadozó, a Die Hard – Az élet mindig drága, a Vadászat a Vörös Októberre, A Thomas Crown-ügy rendezője, de olyan filmek rendezése kapcsán is szóba került a neve, mint a Mindörökké Batman, a Kommandó, a Mission: Impossible, vagy a Ragadozó 2.

A nyolcvanas-kilencvenes években nagyon jól ment a szekér, Az utolsó akcióhősért 1993-ban 5 millió dolláros gázsit kapott.

A főszereplő

Walter Bruce Willis (1955-) egyik első filmszerepe volt John McClane, akinek azóta még négyszer bújt a bőrébe. Az első részért 5 millió dollárt kapott, a negyedikért már 25 milliót.  Az 5 millióra a Fox főnöke, Rupert Murdoch bólintott rá.

Die-Hard-promo-1988A film

A filmet 28 millió dollárból forgatták 1987. november és 1988. február között. Az első hétvégén, 1988. július 17-én 21 vásznon nyitott és 600 ezres bevételt produkált. Az USA-ban 80 millió dolláros bevételt ért el (1989. februárig), világszerte összesen 140-et. Nálunk 1989. december 19-én mutatták be.

4 Oscarra jelölték, az imdb 250-es listáján a 119 helyen áll.

A helyszín

A Nakatomi torony valójában a gyártó cég, a 20th Century Fox főhadiszállása.

A szinkron

Az első változatban Willis magyar hangja Vass Gábor, a másodikban már Dörner György.

Paródiák 

A Haláli fegyverben Bruce Willis lakókocsiját lövik rommá. Mivel a Drágám, add az életed! a kémfilmek – elsősorban James Bond – paródiája, csak a címében (Spy Hard) utal a filmre.

Érdekességek 

die-hard-movie-poster-1988Az első moziplakáton nincs rajta Willis, mert nem akarták, hogy akik nem szeretik, miatta ne nézzék meg a filmet. Aztán amikor elkezdte hozni a bevételeket, a színész is rákerült plakátra.

Alan Rickman ebben a mozifilmben debütál.

Arnold Schwarzenegger, Burt Reynolds, Sylvester Stallone, Harrison Ford, Mel Gibson, Al Pacino, Tom Berenger, Nick Nolte, Richard Gere, Charles Bronson, Don Johnson, Richard Dean Anderson, Michael Madsen mind esélyesek voltak a főszerepre.

A filmben felcsendül egy dallam, amit James Horner eredetileg A bolygó neve: Halálhoz szerzett.

A Beretta 92F-et úgy alakították ki, hogy azt a balkezes Willis is kényelmesen tudja használni.

Willisnek a Nő a volánnál című filmben tetszett  Bonnie Bedeila és ragaszkodott hozzá, hogy a színésznő alakítsa a feleségét.

Ugyanez a maci látható a Vadászat a Vörös Októberre című filmben.

Az első lövés 18 perc után dördül el.

Rickman az első forgatási napon leugrott 3 méter magasról és megsérült a térde, ezért a nadrágja alatt egy merevítőt hordott.

Ebben a részben McClane-nek még van tetoválása, a  folytatásokban már nincs.

Minden Die Hard filmben van liftes jelenet.

A német terroristát alakító Rickman angol, Alexander Godunov pedig orosz. Ugyanakkor az amerikai hős megtestesítője, Bruce Willis Németországban született és az édesanyja német.

Clint Eastwood szerezte meg elsőként a regény megfilmesítésének jogait.

A mezítlábas jelenetekben Willis egy speciális lábbelit visel. Ha jobban megnézzük, a színész lába természetellenesen nagynak hat.

die_hard_yippe_ki_yay_motherfucker_by_beaware8

A német változatban a terroristák írek.

Az eredeti forgatókönyvben három napig tart az egész, de a rendező egy éjszaka alatt le akarta tudni.

A rendező és Joel Silver producer a Veszedelmes viszonyok színpadi változatában látták Rickmant Vicomt de Valmont szerepében és azonnal tudták, hogy megtalálták Hans Grubert.

A lőfegyverek torkolattüze és hangja szándékosan van eltúlozva a valósághoz képest. Olyannyira, hogy Willis maradandó halláskárosodást szenvedett, Rickman arca pedig a lövésnél összerándul, ami egy terroristánál szokatlan.

Willis napközben A simlis és a szendét forgatta, ezért a jeleneteit sötétedés után vették fel.

A hatás kedvéért Willis és Rickman első találkozása nem volt előre megírva.

McClane karaktere nem volt teljesen kidolgozva, de aztán a forgatás felénél McTiernan és Willis úgy döntöttek, hogy ő egy olyan fickó, aki nem kedveli magát túlságosan, de egy kritikus helyzetben képes a legjobbat nyújtani.

Az Örömóda még soha nem szerepelt akciófilmben.

A filmben a terroristáknak szándékosan nincs politikai motivációja, kizárólag a pénz érdekli őket.

És ezzel…megszületett a szűkszavú, atlétatrikós akcióhős.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A hét röhögései (250.)
Következő cikk Sacha Baron Cohen gyerekeknek szánt oktató videója a pisztolyhasználatról