Egyelőre mégsem vezetik be a közönségfilmeknek járó Oscar-kategóriát


bor 1
Kép forrása: ScreenRant

A Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia múlthónapban tett bejelentését követően tegnap úgy döntöttek, hogy egy időre inkább jegelik a közönségfilmeknek kedvező díj bevezetését.

Az amerikai filmakadémia a 2019-es 91. díjátadón egyelőre mégsem ítéli oda a népszerű filmeknek járó “legjobb közönségfilm” Oscarját. A döntésüket azzal indokolták, hogy “a már bemutatott produkciók számára nehézséget jelent, ha az év kilencedik hónapjában vezetnek be egy új díjat”.

A nézőszámnövelés kedvéért létrehozott 25. kategóriát sok szakmabeli hevesen támadta. Az egyik legnagyobb kérdés ezzel kapcsolatban az volt, hogy milyen szempontok alapján bírálnák el a kategóriában szereplő alkotásokat, vagyis mi alapján döntenék el a jelöltekről, hogy közönségkedvencnek minősülnek? A futottak még produkciók díjaként is emlegethető kategória ráadásul elveheti az esélyt, hogy a legjobb film kategóriában is sikeres legyen egy jelölt, arról nem is beszélve, hogy ezeket a filmeket és alkotóikat lenézik, hiszen a bevezetésével elismerik, hogy a jelöltek más kategória minőségi követelményét nem ütik meg.

Az akadémia bár a támadások miatt úgy tűnik megfutamodott, a kategóriáról teljes egészében még nem mondtak le Dawn Hudson vezérigazgató szerint:

Az új díj bevezetése széles körben ellenérzéseket váltott ki, ezért elismerjük, hogy erről az akadémiai tagokkal további megbeszélésekre lesz szükség. Az elmúlt években – idén is – változtattunk az Oscaron, a jövőben pedig folytatjuk a fejlődést, miközben továbbra is tiszteletben tartjuk az elmúlt 90 év hihetetlen örökségét.

Tehát a jövő február 24-én megtartott gálán még biztosan nem díjaznak szuperhősfilmet, viszont az eddigiekkel ellentétben egy órával rövidebb lesz a ceremónia (összesen három órába sűrítik), a kisebb kategóriák nyerteseit ugyanis a reklámszünetekben hirdetik ki (erről bővebben itt írtunk).

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Kilenc pocsék CGI jelenet
Következő cikk Volt egyszer egy téka - "A lejátszás során a mágnesszalag kopik"