Jön a Falra fel! plakátaukció – 150 év plakátművészete


Az utóbbi 150 év magyar és külföldi plakátművészetét felölelő, több mint 160 tételből álló egyedülálló aukciót rendeznek filmes, zenei, reklám-, propaganda- és kiállítási plakátokból november 9-én a Kortárs Építészeti Központban.

A Múzeum Antikvárium, a Plakátfiú és a Gallery 567 szervezésében megvalósuló aukción az eredetileg tömeggyártásra készült, falragasznak szánt plakátokat árverezik el. A kezdetekben propaganda célokra, moziba, kiállításra csábító, esetleg népnevelési célzattal készült grafikák egytől egyig egyedülálló alkotások, melyekből mára csupán néhány példány maradt meg épségben.

posterA filmes szekcióban a lelkes gyűjtő megtalálja a King Kong plakátját éppúgy, ahogyan a Conan, a barbár, a Halálos fegyver vagy éppen a Die Hard falragaszait, ám, ha valaki egy igazi klasszikusra vágyna, az a Ben Hur filmes poszterére is licitálhat.

Szembejöhet velünk Lee van Cleef sátáni mosolya, de találkozhatunk a karate király Bruce Lee-vel vagy a sármos Paul Newman-nel, aki Az ifjúság édes madarának plakátjáról néz le ránk. Aladdin csodalámpájából maga Bud Spencer bújik elő, az Oscar díjas Mephisto köpönyegéből pedig a fasizmus szelleme. A 160 tételt lehetetlenség mind felsorolni, de licitálhatunk az Angi Vera, a Maszk, a Száll a kakukk fészkére, a 12 majom moziba csábító papír műremekeire, vagy Luis Buñueltől az Egy szobalány naplójára. De nem hagyható ki a felsorolásból a Csillagok háborújának japán kiadású plakátja sem. Sok valódi ínyencség, amelyek már önmagukban is grafikai műalkotások, nézzük csak az Annie Hall-t Diane Keatonnal és Woody Allennel, vagy A postás mindig kétszer csenget plakátját Jessica Langgel és Jack Nickolsonnal. A magyar színészfejedelmek közül Latinovits Zoltán és Jávor Pál teszi tiszteletét az aukción.

Az este folyamán az érdeklődő műkedvelők kiváló hazai grafikusok és underground művészek, festők kezei alól kikerült, valódi művészi értékkel bíró alkotásokhoz is hozzájuthatnak. Licitálhatnak kis példányszámban készült koncertplakátokra, a Sexepiltől az A. E. Bizottságon keresztül a VHK-ig vagy a Test Departmentig, valamint olyan zenés filmplakátokra, mint a Florida, a paradicsom vagy a Kopaszkutya. A felsoroltakon kívül licitálni lehet a Queen legendás lemezéhez, a Bohemian Rhapsody-hoz készült plakátra is.

A filmes és zenei plakátokon túl az aukción megjelennek majd a propagandafalragaszok is, melyek többek között arra figyelmeztetnek, hogy bánjunk csínján az alkohollal, de azt is megtudhatják a látogatók, hogy a kereszténydemokrácia az Európába vezető út, valamint azt is, mennyire fontos a zöldfőzelékek rendszeres fogyasztása. A lenyűgöző grafikával bíró kiállítási plakátok pedig hol az Állatkertbe, hol éppen FeLugossy Laca egy kiállítására invitálják a nagyérdeműt.

Szóval ha van otthon malacperselyetek, akkor most érdemes lehet feltörni, mutatunk pár plakátot, amihez egy kis szerencsével hozzájuthattok (az aukcióban résztvevő teljes kínálatot és kikiáltási árukat ide kattintva nézhetitek meg):

annie

bud

fordmotherovakodjmajmok bolygója

postas

kakukk

maszkking kong

Időpont:

2018. november 9.

Helyszín:

Kortárs Építészeti Központ,

1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.

Az esemény facebook oldala

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A People magazin szerint ő lett 2018 legszexibb férfija
Következő cikk Készül a Breaking Bad-film!