5 kiváló film az I. világháborúról


7 1100 éve zárult le az I. világháború, a Compiègne-i fegyverszünet megkötésével. Mi pedig ezen jeles jubileum alkalmából gyűjtöttünk öt zseniális mozit erről a korszakról.

Nyugaton a helyzet változatlan

Az Erich Maria Remarque azonos című regényéből készült mozi a kevés olyan alkotások egyike, ami német szemszögből szemlélteti a küzdelmeket.  Sőt mi több, mindamellett hogy a film parádésan mutatja be a Nyugati fronton kialakult állóháborút, hasonló hiteleséggel ábrázolja a háborús lázban égő hátország mindennapjait. Az annak idején két Oscar díjjal kitüntetett film remekül érzékelteti, hogy habár a legvéresebb csaták a frontvonalon zajlanak, de legalább ugyanakkora károkat okozhat az otthoniak elképesztő tájékozatlansága is.

A nagy ábránd

 A Nagy ábránd egy film Európa pusztulásáról. Vagyis inkább arról az úriemberek közti kölcsönös tiszteletről, amit az első világháború az örök feledés homályába taszított. A film egy fogolytáborban raboskodó francia közkatonák történetén keresztül mutatja be, hogyan omlanak össze a korábban századokon át képviselt etikai értékrendek. A helyüket a ma ismert hadviselés veszi át, ami nélkülözi az összes nemesnek mondható emberi értéket. A filmben egy német tiszt testesíti meg azt a naiv ,,ábrándot” hogy az első világháború borzalmai között még van lehetőség továbbvinni a régi idők becsületkódexét. Őt Eric von Storheim alakítja, aki korábban olyan kiemelkedő némafilmeket rendezett, mint a Greed vagy a Foolish Wives.

 A dicsőség ösvényei

Stanley Kubrick ezen korai filmje tipikusan olyan alkotás, ami a frontvonalak helyett inkább a színfalak mögött zajló eseményekre fókuszál. A középpontban néhány gyávaságért elítélt katona, illetve az őket védőszárnya alá vevő ezredes története áll. Kirk Douglas valóságos extázisban formálja meg az ezredes karakterét, akik egymaga szembeszáll az esethez cinikus kegyetlenséggel viszonyuló francia hadvezetéssel. Ám mint ahogyan a háború során annyiszor, ez a történet sem végződik happy enddel, olyannyira hogy annak idején Franciaországban be is tiltották.

Arábiai Lawrence

Lehet bármi újat mondani az Arábiai Lawrencéről? Korábban már annyi hangzatos elemezés született erről a remekműről, hogy szinte lehetetlen rávilágítani bármiféle új aspektusára.  Így csak annyit tehetünk, hogy tovább éltetjük a filmet övező mítoszt, arra ösztönözve olvasóinakat mindenképpen nézzék meg a filmet. Az arab törzseket egyesítő, teveháton hadakozó brit tiszt története ugyanis egy filmtörténeti mestermű, amit a mozi minden rajongójának legalább egyszer érdemes megnézni, ha lehet nagyvásznon.

Gallipoli

A Winston Churchill által szorgalmazott, Gallipoli-félsziget ellen irányuló támadássorozat az Antant hatalmak legfájóbb hadászati kudarcaként vonult be az I. világháború történelemkönyvébe. Peter Weir filmje eddig a fájdalmas ütközetig követi két ausztrál atléta barátságtörténetét, akiknek aztán örökre megváltoztatja az életét a csata. Mindamellett, hogy a két férfi kezdeti rivalizálása, majd későbbi megbékülése is rendkívül érzelmesen lett kibontva, a film remekül ábrázolja azt az eseménysorozatot, ami elvezetett a háború történetének egyik legvéresebb ütközetéig.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ilyen Benedict Cumberbatch amikor egy 7 éves kislány készít vele interjút
Következő cikk A hét röhögései (267.)