35 kulisszatitok a Trónok harcáról, amit nem biztos, hogy hallottál


game of thrones nyito

Minden jónak vége szakad egyszer, ám ez a finálé várhatóan akkorát szól majd, hogy utána a padlószönyegen keresgéljük az állkapcsunkat.

A fél világ a Trónok harca befejező évadára vár: hat epizódban mesélik el majd nekünk, hogyan teljesedik be a sorsa azoknak az emblematikus karaktereknek, akiknek a történetét már 2011 óta követjük. Akiknek drukkolunk, akiket rühellünk és akikkel ha tehetnénk, beülnénk egy sörre…

Április 14-én indul az utolsó évad. Addig is lássuk, milyen alaposan ismered a sorozatot és a szereplőket! Ezeket az infókat hallottad már?

#1

game of thrones facts 1

Amikor Emilia Clarke először találkozott a sorozatbeli férjével, Jason Momoával, a Khal Drogo-t játszó színész hatalmas ‘Wifey!’-kiáltással köszöntötte, majd a termen átszaladva egy rögbi fogással a földre vitte.

#2

game of thrones facts 2

A Lord Tywin Lannistert játszó Charles Dance megdöbbentőnek találta, milyen mocsok módon bánik karaktere a saját fiával – olyannyira, hogy alig győzött bocsánatot kérni a forgatási szünetekben a Tyriont játszó Peter Dinklage-től a sorozatbeli viselkedéséért.

#3

game of thrones facts 3

Az összes karakter közül a Peter Dinklage által megformált Tyrion Lannister szerepelt eddig a legtöbb epizódban – a 67 részből 61-ben felbukkant.

#4

game of thrones facts 4

A 7. évad izlandi forgatása közben a hőmérséklet néha -28°C környékén mozgott, így a stábtagok közül a legtöbben különféle melegítő aláöltözeteket viseltek a jelmez alatt. A Tormundot alakító norvég Kristofer Hivju pedig gondoskodott róla, hogy mindenki kapjon egyet a népszerű norvég márka, a Devold merinói gyapjúból készült alsóruháiból.

#5

game of thrones facts 5 1

Sansa rövid életű rémfarkasa csak a sorozatban ért szomorú véget. Az idősebbik Stark-lányt alakító Sophie Turner annyira megszerette a forgatáson a Lady-t játszó kutyust, hogy megkérte a szüleit, fogadják örökben a kis bundást, aki a forgatás után – immár Zunni néven – a Turner-család kutyusa lett.

#6

game of thrones facts 6

Míg a szereplőválogatás során az alkotók a legtöbb szerep kapcsán embert próbáló és sok körös castingokkal adták fel a leckét a színészeknek, egy karakter kapcsán már a legelején tökéletes volt az egyetértés George R.R. Martin, David Benioff és D.B. Weiss között. Tyrion szerepére Peter Dinklage volt az első és egyetlen választásuk.

#7

game of thrones facts 7

Cersei és Tyrion nem különösebben táplálnak egymás iránt pozitív érzelmeket – nem úgy az őket játszó Lena Headey és Peter Dinklage, akik a közös forgatási időszakokban nemcsak közösen bérelnek kecót, de együtt autóznak a forgatási helyszínekre is, és gyakran mulatják az időt a helyi bárokban és éttermekben. Sőt, maga Dinklage javasolta Headey-t Cersei szerepére…

#8

game of thrones facts 8

A Joffrey Baratheon-t játszó Jack Gleeson saját bevallása szerint a szadista és kegyetlen uralkodó megformálásához a Gladiátor című filmből merített ihletet, Joaquin Phoenix Commodus-alakításából. Különösen figyelt arra, hogy megpróbálja visszaadni Commodus karakteres mosolyát.

#9

game of thrones facts 9

A Brienne-t játszó Gwendoline Christie élete legfárasztóbb jeleneteként jellemezte a párbajt közte és a Véreb között: két hónapon keresztül heti 3-4 edzésen vett részt C.C. Smiff kaszkadőrrel és kardvívás-specialistával, hogy elsajátítsa a megfelelő mozgáskultúrát és erősítsék az állóképességét.

#10

game of thrones facts 10

A Havas Jon-t alakító Kit Harington és az Ygritte-t játszó Rose Lesie 2018. június 23-án házasodtak össze egymással, Skóciában. A forgatáson szerettek egymásba, Haringon pedig 2017 szeptemberében kérte meg Lesie kezét.

#11

game of thrones facts 11

A történet egyik leggonoszabb karakerét, Ramsay Boltont játszó Iwan Rheon-t első körben egy másik fattyú, Havas Jon szerepére hallgatták meg. Ő és Kit Harington sokáig fej fej mellett versenyeztek a szerepért, ám végül a sorozatkészítők az utóbbit választották.

#12

game of thrones facts 12

A regényben Aemon, a Fekete Vár mestere teljesen vak – tekintve, hogy 100 évesnél is öregebb (olyan öreg, hogy sokan már meg is feledkeztek róla, hogy valójában ő is egy Targaryen), nem is olyan meglepő. A karaktert alakító Peter Vaughan, akinek ez volt az utolsó szerepe, maga is részlegesen vak volt a felvételek idején.

#13

game of thrones facts 13

A Cersei-t alakító Lena Headey és a Bronn-t játszó Jerome Flynn régebben egy ideig egy pár alkottak – a kapcsolatnak azonban olyan szerencsétlen vége lett, hogy mindketten kikötötték a szerződésükben, hogy a karaktereiknek nem lehetnek közös jeleneteik, és nem találkozhatnak a forgatáson.

#14

game of thrones facts 14

Barack Obama is a sorozat milliós rajongótáborát erősíti – olyannyira, hogy az 5. évad után megkereste a rendezők egyikét, hogy első kézből tudhasson meg többet Havas Jon további sorsáról. A stábtagok szerint az egykori elnök arra is megkérte a készítőket, hogy mindenkinél előbb láthassa a 6. évad első részét. Mindenkinek minden kívánsága így teljesüljön…

#15

game of thrones facts 15

Kétség nem fér hozzá: Cersei a sorozat leggyűlöltebb karaktere. Lena Headey-t sokszor a valós életben is elszámoltatják az általa játszott Lannister bűnei miatt, sőt, megesett, hogy a Comic Con-on kitépték a kezéből az autogramokra vadászók az albumaikat, nehogy véletlenül aláírja.

#16

game of thrones facts 16

A sorozat dollármilliókat költ el egy-egy epizódra: nem spórolnak semmin, a legutolsó részletig minden kidolgozott. A megkövesedett sárkánytojások például, amelyek rövid időre tűnnek fel csupán az első évadban, műalkotásként is megállnák a helyüket. Nem véletlen, hogy egyikük George R. R. Martin nászajándékául végezte pályafutását, amikor az író 2011-ben feleségül vette Parris McBride-ot, akivel már régóta egy párt alkottak.

#17

game of thrones facts 17

Az Arya Starkot játszó Maisie Williams elárulta, hogy a rajongók gyakran állítják meg jártában-keltében azért, hogy elmondassák vele Arya halállistáját úgy, hogy a saját nevüket is hozzácsapja az ellenségeit felvonultató pazar lista végéhez.

#18

game of thrones facts 18

Nem nagy titok: a Trónok harca az egyik legdrágább sorozat evör, már az első évad költségvetése elérte 50-60 millió dollárt. A sorozat fejlődésével pedig ez az összeg egyre feljebb rúgott: a hatodik évad büdzséje már a 100 millió dollárt is meghaladta, vagyis részenként több mint 10 millió dollárból hozták össze.

#19

game of thrones facts 19

A Hot Pie-t játszó Ben Hawkey a valós életben is pékséget nyitott, nem is akármilyet: a You Know Nothing Jon Dough-ban rémfarkas alakú süti is kapható. Épp olyan, amilyet Arya-nak is sütött a sorozatban.

#20

game of thrones facts 20

Joffrey egy szadista rohadék – az őt játszó Jack Gleeson-t viszont az egész stáb nagyon megkedvelte, sőt a Sansa-t játszó Sophie Turnerrel privátban barátok is.

#21

game of thrones facts 21

Van olyan színész, akit több szerepben is láthattunk a sorozatban. A Tommen Baratheont alakító Dean-Charles Chapman a harmadik évadban egy másik apró szerepben is feltűnt, Martyn Lannisterként.

#22

game of thrones facts 22

Akadnak olyan karakterek, akik más irányba fejlődnek a regényben és a sorozatban: George R.R. Martin kiemelte például Oshát és Shae-t is. Sibel Kekilli játéka különösen megnyerte az írót, olyannyira, hogy kijelentette: “az ő Shae-je jobb, mint az enyém”.

#23

game of thrones facts 23

Wilko Johnsonnak, aki Ilyn Payne-t játszotta a sorozat első két évadában, egészségügyi okokból vissza kellett vonulnia a filmezésről, miután rákot diagnosztizáltak nála. Karakterének funkcióját, ami a regényben sokkal nagyobb teret kapott, Bronn vette át. 2014-ben Johnsont végül gyógyultnak nyilvánították.

#24

game of thrones facts 24

2014 júniusában Erzsébet királynő és Fülöp herceg is ellátogattak a Trónok harca belfasti forgatására. A stáb felajánlotta a királynőnek, hogy foglaljon helyet a vastrónban, de ő elhárította a lehetőséget, mondván: Nagy-Britannia uralkodójaként nem ülhet idegen trónokra – még ha csupán fikciósak, akkor sem.

#25

game of thrones facts 25

A Melisandre-t játszó Carice van Houten lehetett volna Cersei Lannister is: ő is esélyes volt a királynő szerepére, amitől végül egy másik film forgatása miatt kellett visszalépnie.

#26

game of thrones facts 26

A történet szerint Tywin Lannister feleségét, gyerekei anyját Joanna-nak hívták, és akkor halt meg, amikor életet adott Tyrionnak. A karaktert alakító Charles Dance korábbi feleségét szintén Joanna-nak hívják, és három gyermeke van.

#27

game of thrones facts 27

Thomas Brodie-Sangster 22 évesen játszotta el a 13 éves Jojen Reed szerepét.

#28

game of thrones facts 28

A regényben Daenerys-nek lila szemei vannak, ám a kontaktlencse zavarta Emilia Clarke játékát, így a készítők inkább eltekintettek tőle.

#29

game of thrones facts 29

2012-ben az USA-ban körülbelül 160 kislányt kereszteltek Khaleesi-nek (noha a sorozatban ez nem is egy név, hanem egy titulus).

#30

game of thrones facts 30

Kit Harington 2012-ben eltörte a bokáját Londonban, miközben próbált bemászni a lakásába, ahonnan kizárta magát. Ezzel nem kis kihívást állított a harmadik évad elé: voltak olyan jelenetek, amiket emiatt Havas Jon-parókás beugrókkal kellett megoldani. Haringtonnak pedig olyan lelkiismeret-furdalása volt a történtek miatt, hogy egy üveg whiskey-vel kért bocsánatot a produkciós menedzsertől.

#31

game of thrones facts 31

A Stark gyerekek a sorozatban mind idősebbek, mint ahogy George R. R. Martin a könyvében megírta őket. Míg papíron a történet elején Robb Stark és Jon Snow 14 évesek, Sansa 11, Arya 9, Bran 7, Rickon pedig csak 3, addig a sorozatban Robb és Jon 17, Sansa 13, Arya 11, Bran 10, Rickon pedig 6 évesek.

#32

game of thrones facts 32

Tywinn Lannister az első évadban megnyúz egy szarvast, miközben a család és az örökség fontosságáról tart hegyibeszédet Jaime-nek. Charles Dance a forgatáson nem csupán imitálta mindezt: egy nappal a felvétel előtt profi hentes segítségét kérte, hogy mutassa meg neki a megfelelő mozdulatokat, és valóban megnyúzta az állatot.

#33

game of thrones facts 33

Melisandre és Davos a 2. évad első részében találkoztak, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy már az első percben sem rokonszenveztek egymással. A színészsors különös fintora, hogy az őket alakító Carice van Houten és Liam Cunningham alig egy évvel korábban szerelmeseket játszottak a Black Butterflies című filmben.

#34

game of thrones facts 34

Yara Greyjoy a könyvekben más néven, Asha-ként szerepelt – a sorozat azért nevezte őt át, hogy véletlenül se keverhessék össze a nézők Oshával. Ugyanez történt Lysa Arryn fiával, Robert-tel is, akit Robinná kereszteltek, elkerülve a névegyezést Robert Baratheon-nal.

#35

game of thrones facts 35

A sorozat főcíme alatt négy helyszín minden alkalommal biztosan látható: Királyvár, Deres, a Fal és a hely, ahol Daenerys éppen tartózkodik.

 

Forrás: boredpanda.com

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk A Bosszúállók olvassák fel Thanos gyerekkönyvét
Következő cikk Trónok harca vs. Elton John - SOUNDTRASH (6.RÉSZ)