Csekély esély – kritika


csekely esely 3Csekély esély (Long Shot), rendező: Jonathan Levine, szereplők: Charlize Theron, Seth Rogen, amerikai vígjáték, 120 perc, 2019. (16)

„Minden lépésem elnök”

A Sztárom a párom alapfelállását követő moziban a hűvös elegancia találkozik a susogós széldzsekivel és a szűkszárú, oldalzsebes nacival. A romantikus vígjáték és a politikai szatíra üdítő elegye, ahol Theron és Rogen között oly mértékben működik a kémia, hogy a kétórás játékidőt – szinte – észre sem vesszük. csekely esely 2

Fred Flarsky (Seth Rogen) egy erős igazságérzettel megáldott, forrófejű és különc, de vitán felül jó tollú, bevállalós oknyomozó újságíró. Amikor munkaadóját egy médiabirodalom felvásárolja, a függetlenségét – jogosan – féltve felmond. Egyetemi cimborája elviszi egy puccos partiba, hogy egy kicsit kizökkentse a valóságból. Charlotte Field (Charlize Theron) az Egyesült Államok külügyminisztere, aki nem csak szép, de rendkívül intelligens és ambiciózus is. Hatalmas lehetőség előtt áll, az elnök bizalmasan közli vele, hogy nem jelölteti magát újra és az utódlást illetően őt támogatja. Egyik este a kötelező smúzolásnak eleget téve elmegy egy puccos partiba. Charlotte számára ismerősnek tűnik Fred, ami nem véletlen, sok-sok évvel ezelőtt ő vigyázott a szomszédban lakó kamaszra. Mivel Frednek éppen nincs munkája és Charlotte-nak – a közvélemény kutatások alapján – szüksége van egy szenvedélyes és humoros szövegíróra, felveszi a stábjába.  A szövegírónak bele kell látni a másik fejébe, ezért rengeteg időt töltenek együtt és a régi közös emlékeket felidézve a munkakapcsolat kölcsönös vonzalommá alakul. csekely esely 1Vajon a szerelem minden akadályt legyőz vagy egy igen kínos kampánynak nézünk elébe? Charlotte lehetne az Egyesült Államok első női elnöke és bár hihetetlenül gyorsan változik a világ ezen a téren is, a politika még mindig elsősorban a férfiak játszótere. Mindent úgy kell csinálnia, hogy minél kisebb támadási felületet adjon, amibe ez a kapcsolat nem igazán fér bele. Gyerekkorától kezdve erre a szerepre készült, már a külügyminiszterség is elképesztő eredmény és most itt a lehetőség, hogy még feljebb lépjen. Fredet már akkor lenyűgözte a lány céltudatossága és mindaz, amiért szót emelt. A politika azonban nem az őszinteségről szól, senki nem teríti ki csak úgy a lapjait és rengeteg kompromisszumot kell kötnie az embernek magával, pontosabban a harcos és idealista fiatalkori énjével. Charlotte-nak rendkívül szimpatikus, hogy a másik felnőttként is kiáll az elvei mellett, ugyanakkor azt se felejtsük el, amikor találkoztak, nem véletlenül nem volt munkája.

A Csekély esély egyszerre humoros és kritikus szemmel enged betekintést a Fehér Ház – és a diplomácia – mindennapjaiba és olyan aktuális problémákat is megemlít, mint a női egyenjogúság vagy a klímakatasztrófa. A fő szál természetesen a szerelem, megtekintését követően nem leszünk profi politikai elemzők. A Sztárom a párom alapfelállású romantikus vígjátékba néhány vaskosabb poén és Fred Flarsky zsidó szárazásának gyakori felemlegetése is belefér, Theron és Rogen között olyan pedig szinten működik a kémia, hogy – szinte – minden hibát és üresjáratot megbocsátunk.

75

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Szép fotók érkeztek a Kisasszonyok 2019-es feldolgozásából
Következő cikk Apokaliptikus a Stranger Things 3. évadának utolsó előzetese