Woody Allen Top 5 filmje


woody allenWoodyAllen tiszteletbeli Sortag, így ideje volt már stábszinten összegyűjteni a kedvenceket. Annie Hall persze mindent vitt, az Éjfélkor Párizsbant hiába szerettük, most szóba sem került. A Rómának szeretettel még véletlenül sem vetődött fel, és az azt követőek közül sem. A Játszd újra, Sam! bekerült, noha csak írta, de annyira magán hordozza a Mester jegyeit. Egy közel 50 filmes direktornál lehetetlen szűkíteni, ráadásul a nagy átfedések miatt picit csúsztattunk is.

Director Woody AllenVeres Szilárd

Agyament Harry: Woody Allen zseniális játéka formával és szerkezettel egy íróról, aki éppen kreatív válságban szenved, Charlie Kaufman Adaptációjának előképe. Nihilizmus, cinizmus, szarkazmus, és orgazmus. Franciaországban ezzel már választásokat lehet nyerni, nem?

Szerelem és halál: Dosztojevszkij-paródia slapstick humorral, burleszkkel, és mély gondolatisággal. Az élet nagy kérdéseire adott abszurd, morbid, és vicces válaszok. A lényeg, azt hiszem, hogy ne úgy gondoljunk a halálra, mint valaminek a végére hanem inkább úgy, mint a költségcsökkentés egészen hatékony módjára.

Zelig: Briliánsan abszurd és aranyos történet egy visszahúzódó, komplexusos emberről, aki annyira rettegett attól, hogy kilóg bárhonnan is, az emberek pedig nem fogják elfogadni, hogy emberi kaméleon lett. A tanulság, hogy sose kérdezd meg, mi az élet értelme egy rabbitól!

Annie Hall: Kevés ennyire tökéletes és őszinte film készült még párkapcsolatokról és a szerelemről, mint az Annie Hall. Közben pedig elképesztő iramban adagolja az idézhető, mára már klasszikussá váló poénokat, Marshall McLuhan cameója pedig megkoronázza az egészet. A párkapcsolat olyan, mint a cápa, ha nem marad mozgásban, meghal.

Fogd a pénzt és fuss!: Több filmelméleti értekezésben olvastam, hogy Woody Allen korai korszaka vicces volt, meg minden, de kissé kezdetleges. Hát a nagy lófaszt! Első filmje konkrétan tökéletes, percenként van egy ordítva röhögős poén, miközben mind szerkezetileg, mint történetileg zseniálisan ki van találva az egész. A maga idejében pedig úttörő volt az áldokumentumfilmek terén. Meg felhívta rá a figyelmet, hogy ha bankot mentek rabolni, nagyon ügyeljetek a helyesírásotokra.

Hujbi

Annie Hall
Szentivánéji szexkomédia
Banánköztársaság
Zelig
Játszd újra, Sam!

Herczeg Zsófi

Annie Hall/Manhattan
Játszd újra, Sam! (bár ezt csak írta és játszott benne, Herbert Ross rendezte)Sztárral szemben
Match Point
Fogd a pénzt és fuss!

Cheese

Amit tudni akarsz a szexről…
A film, aminek a címét soha senki nem tudta pontosan kimondani a Tékában. Ahogy Csernus doki nem prédikál a szexről. Mókás szkeccsfüzér, könyékig mászva a kényes témákban, még évtizedekkel később is óvszerreklámot ihletett. Csak Gene Wilder tudott ilyen őszintén beleszeretni egy birkába, Woody olaszul hadar a tökéletes Antonioni paródiában, a támadó gigantikus mell, megtudhatjuk mi egy rabbi perverziója? Bátran nézni szex előtt, után és közben!

Bűnök és vétkek
A Match Point és a Kasszandra álma előtt már bőven foglalkoztatta a bűnről való moralizálás. Vajon lehet-e dalolva továbbélni egy gyilkosságot követően? Martin Landau Lugosi Béla előtt egy másik kiváló alakítása, Anjelica Huston hisztérikus szeretőként szintén emlékezetes. Woody pedig hozza a szerethető lúzer szokásos figuráját. Fanyar tanmese, ahol a hithű rabbi idővel megvakul, míg az életszeretetről prédikáló Levy professzor öngyilkosságot követ el, a kiszemelt csaj végül csak a pénzes bájgúnár palira szavaz, hiába tuskó.

Manhattan
A nagy ő soha nem akkor jön, amikor eltervezzük, pláne nem úgy, ahogyan azt ábrándjainkban lefestettük. A Lolita szállal bíró szerelemi történet az elmúlt évtizedek botrányai miatt kicsit más színezetet kapott, de így is az egyik legromantikusabb mozija, ekkor még nem csépelték el annyira a férfi rohan a nő után dolgot. Őszinte himnusz New Yorknak, Gershwin szól, mindenki beleesik.

A rádió aranykora

Melegszívű szentimentalizmus a tévé előtti életről, amikor a képet még fejben tették hozzá az emberek. Minden idők egyik legjobb filmkezdése, szenzációs anekdoták egy szeretnivaló zsidó család nappalijából. A gonoszok réme és az a bizonyos titok rekeszes gyűrű, a karját, lábát vesztett baseball játékos, akinek volt szíve, Mia Farrow tökéletesen építi karrierjét…
Látni és hallani kell!

Annie Hall
A nagy szerelem tökéletes filmes térképe. Egy kapcsolat összes útvesztőjével, zsákutcájával, színes parkjával. Bénázunk, többször hülyét csinálunk magunkból, egymást okítjuk, nagyokat szeretkezünk, aztán szépen észrevétlenül már benne sem vagyunk. A legtöbb Woody idézetet ebből van napi használatban. Kezdődő kapcsolatnál kötelező vizsgafilm!

Steve Ryko

Játszd újra, Sam!
Annie Hall
Manhattan
Zelig
Hannah és nővérei

Kapcsolódik:

86 dolog a 86 éves Woody Allenről, amit tudni szeretnél…

 

Woody Allen összes dadogása

Woody Allen: Fogd a vakcinát és fuss

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 40 tégla a falban: 40 éves a Pink Floyd The Wall című lemeze
Következő cikk A hét röhögései (309.)