103 évesen elhunyt Kirk Douglas, az utolsó hollywoodi legendák egyike


kirk douglas103 évesen elhunyt az öreg Spartacus, Kirk Douglas. A több mint hat évtizedet átívelő karrier maradandó nyomot hagyott a filmtörténelemben. Fotókkal, videókkal, és fia, Michael szavaival búcsúzunk a legendától.

View this post on Instagram

It is with tremendous sadness that my brothers and I announce that Kirk Douglas left us today at the age of 103. To the world he was a legend, an actor from the golden age of movies who lived well into his golden years, a humanitarian whose commitment to justice and the causes he believed in set a standard for all of us to aspire to. But to me and my brothers Joel and Peter he was simply Dad, to Catherine, a wonderful father-in-law, to his grandchildren and great grandchild their loving grandfather, and to his wife Anne, a wonderful husband. Kirk's life was well lived, and he leaves a legacy in film that will endure for generations to come, and a history as a renowned philanthropist who worked to aid the public and bring peace to the planet. Let me end with the words I told him on his last birthday and which will always remain true. Dad- I love you so much and I am so proud to be your son. #KirkDouglas

A post shared by Michael Douglas (@michaelkirkdouglas) on

Bizony az eredeti nevével nehezebben ment volna a sztárráválás, Douglas orosz zsidók negyedik gyermekeként született New Yorkban Issur Danielovitch Demsky néven 1916 decemberében. A hat lánytestvérrel rendelkező Demsky végül a második világháború idején, a bevonulása előtt vette fel a Kirk Douglas nevet. Színészetet a new york-i Amerikai Színművészeti Akadémián tanult, ahol évfolyamtársa volt többek között a később Lauren Bacall néven ismertté vált Betty Joan Perske és Diana Dill is, a színész első felesége. Kirk Douglas kétszer házasodott meg, mindkét feleségétől két-két fiúgyermeke született. Legismertebb fia, a szintén színész Michael Douglas.

Karrierje igazán a háború után indult be, Bacall segítségével 1946-ban a filmes világban kezdett ismertséget szerezni. A rendezők és producerek hamar rájöttek, hogy a remek kisugárzással rendelkező férfi kiváló választás bármilyen film vezető szerepére. 1949-ben játszotta el A bajnok című film főszerepét (első Oscar-jelölés), majd következett A nagy karnevál, a Detektívtörténet és megannyi western szerep is.  Második Oscar-jelölését A nap szerelmese című film Vincent Van Gogh-alakításáért érdemelte ki. Ezért a filmért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díjat is.

kirkvangogh

kirk douglas 8A már eddigre sztárstátuszba került Kirk Douglas legismertebb szerepére azonban egészen 1960-ig kellett várni. Ekkor kapta meg ugyanis a Stanley  Kubrick rendezte Spartacus címszerepét. Nem is lehetett volna nála jobb kiállású, erőt és fegyelmet sugárzó színészt választani, tökéletes volt a gladiátorok felkelésének vezetőjeként.

kirkdouglatony kirkA Spartacus után szerepelt még további western filmekben, valamint a Hét májusi nap című 1964-es thrillerben, az Őrjöngésben 1978-ban, a Végső visszaszámlálás című sci-fiben 1980-ban. De feltűnt még egy rövidke szerep erejéig a Stallone nevével fémjelzett 1991-es komédiában, az Oscarban is. Az 1996-ban bekövetkezett stroke-ját követően hosszan gyógyult, rengeteget dolgozott a beszédképességének visszaállításán. És bár ez utóbbi sikerült, a sok évtizednyi munkába kissé megfáradva egyre kevesebb munkát vállalt. Utolsó filmje a film noir műfaját és Hollywood aranykorát ünneplő francia krimi volt 2008-ban, Meurtres á l’Empire State Building címmel.kirk douglas 1

Kirk Douglas bár sosem nyert konkrét filmjéért Oscart (3 jelölés), a munkásságát 1996-ban Életműdíjjal tüntették ki. Az évek folyamán kiérdemelte még a César-díjat, a Cecille B. DeMill-életműdíjat és a Screen Actors Guide-díjat is.
Igazi nagybetű legenda volt, megint szegényebb lett a világ egy nagy formátumú fickóval. Köszönünk mindent!

kirk douglas 5kirk douglas 6

kirk michaelkirk 1

kirk 2kirk douglas 4kirk douglas 7

kirk douglas 2kirk douglas budapest

kirk kubrickkubrick 2

kirk 3

kirk douglas 001

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Ragadozó madarak - kritika
Következő cikk Sajnáljuk, nem találtuk otthon - kritika