Nyolc ingyenesen nézhető film a forradalom emlékére


A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. A 2020. március 14-én és 15-én ingyenesen, online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.foltamadott a tengerFöltámadott a tenger (Szemes Mihály, Ranódy László, Nádasdy Kálmán, 1953)

A Föltámadott a tenger az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális színes filmet forgattak, amelynek középpontjában az 1848-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Petőfi ’73 (Kardos Ferenc, 1972)

Kardos Ferenc filmje, a Petőfi ’73 a költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Budapesti és pápai gimnazisták “forradalmi passiójátékban” elevenítik fel Petőfi életének eseményeit. A diákok újraértelmezik Petőfi forradalmiságát, és vitákban tisztázzák saját, a forradalmisággal kapcsolatos fogalmaikat, jelenkori cselekvési lehetőségeiket, a társadalomhoz való viszonyukat.

János vitéz (Jankovics Marcell, 1973)

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült Jankovics Marcell János vitéz című animációs filmje is. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző zenés rajzfilmmel indult el indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása.

80 huszár (Sára Sándor, 1978 )

Sára Sándor monumentális történelmi filmje, a 80 huszár az 1848-as szabadságharcokra Lengyelországból hazaszökő Lenkey-huszárszázad valóságos történetét eleveníti fel. Az osztrák birodalmi haderők fokozatosan felmorzsolják, és kivégzik a dezertőröket. Történetükben Sára a honvágy, a hazaszeretet megszállott és átgondolatlan érvényesítését naturálisan ábrázolja. A film jelenetsorain 1956 és 1968 történelmi tapasztalatai is átszűrődnek. A film főbb szerepeit Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Dózsa László és Oszter Sándor alakították.

Psyché (Bódy Gábor, 1980)

Bódy Gábor évszázadokon átívelő, monumentális víziója, a Weöres Sándor verses elbeszélése alapján készült Psyché a reformországgyűlések, s a megtorlások világáról is emlékezetes képet rajzol. Háromrészes, rendezői változat.

Psyché II. rész

Psyché III. rész

Ünnepeink (Macskássy Katalin, 1981)

Macskássy Katalin animációs rövidfilmjében, az Ünnepeinkben kisiskolás gyerekek mesélnek rajzban és szóban a szocializmus időszakában megélt állami ünnepekről, köztük március 15-ről.

Szirmok, virágok, koszorúk (Lugossy László, 1984)

Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk a világosi fegyverletétel után játszódik. A megtorlások, a passzív rezisztencia a titkos ügynökök világa s az esetleges folytatás lehetőségei jelennek meg a Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével forgatott filmen.

A Hídember (Bereményi Géza, 2002)

Bereményi Géza filmeposza, A Hídember Széchenyi István, a legnagyobb magyar élettörténetét dolgozza fel fiatalságától a döblingi tragédiáig. Az Eperjes Károly, Cserhalmi György és Darvas Iván főszereplésével készült filmben az emberi dráma mellett megfogalmazódnak a reformkor és elbukott szabadságharc legnagyobb kérdései.

… vagy időhiány esetén 13 percbe sűrítve, hogyan jelenik meg az 1848-as forradalom a magyar filmben:

Forrás: http://filmarchiv.hu

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Audrey Hepburn, Marlon Brando, James Dean... legendák színesben
Következő cikk A hét röhögései (324.)