Charlie Chan, a bölcs mondások kiapadhatatlan kútja


charlie chanCharlie Chan,  a bölcs mondások kiapadhatatlan kútja

Charlie Chan in ParisSherlock, Poirot és Miss Marple mellett létezett a vásznon egy Charlie Chan névre hallgató felettébb népszerű rejtélyfejtő. 1923-ban Earl Derr Biggers író alkotta meg a kínai származású amerikai detektív figuráját. A Honolului kapitányság büszkesége, ám bűnfeltárói tevékenységét előszeretettel végzi a világ legeldugottabb csücskeiben. 1926-ban indult mozis karrierje (10 részes minisorozat), azóta közel 50 filmben tűnt fel karaktere. Kezdetben még kizárólag ázsiai színészek játszották (George Kuwa, Kamiyama Sojin), csekély sikerrel.

1931-ben a Fox Film Corporation leszerződtette a svéd(!) Warner Olandot, kinek köszönhetően közönségkedvenc vált a kövérkés nyomozóból. A mongol felmenőkkel rendelkező színész haláláig összesen 16-szor testesítette meg Chant, oldalán gyakran jelent meg a kelekótya fia, Lee (Keye Luke). Állandó szinkronhangja Gálvölgyi János volt, aki zseniálisan hozta mókás akcentusát.

Charlie Chan Londonban (1934)

Charlie Chan az operában (1936)


Charlie Chan Párizsban (1935)

Az 1930-as években a Charlie Chan mozik voltak a legsikeresebb amerikai filmek Kínában, annak dacára, hogy Sanghajban és Honkongban kínai nyelvű adaptációkat szintén forgattak (később három spanyol ajkú verziót is). Ezekben önálló nyomozóirodát vezetett, lüke fia helyett egy talpraesett lánnyal bírt.

Charlie Chan Egyiptomban (1935)

Oland gyöngéd humorát tartották a siker kulcsának. A bölcs mondások a címszereplő sajátos védjegyei:  „A kis bolha csípésére jobban figyel az ember, mint az elefánt trombitálására.”

A skandináv színészt Sidney Toler követte, miután a stúdió leállította a sorozatot, felvásárolta a jogokat és folytatta szerényebb költségvetésből. Nála első ízben lesz a szeretnivaló nyomozó lenéző a gyanúsítottakkal és feletteseivel szemben.

Az évtizedek során Charlie Chan felbukkant képregényekben, rádiójátékokban, készítettek belőle tévé (39 részt élt meg, ebben átköltöztették Londonba) és animációs sorozatot (a Hanna-Barbara cég égisze alatt, melyben Jodie Foster is szinkronizált), sőt táblás játékokat.

Charlie Chan a lóversenyen (1936)

„… a gyilkosság vérnyom nélkül, mint kínai ebéd rizs nélkül”.

A Miramax az 1990-es évek elején tervezett egy modernizált verziót, hol Charlie Chan ravasz, csavaros észjárású, szexi, a harcművészetek mestere, szerencsére azonban ez végül nem valósult meg. Lucy Liu színésznő executive-producerként vesz részt egy új Charlie Chan film munkálataiban a Fox számára, azonban a film 2000 óta előkészítési fázisban van.

Charlie Chan titka (1936)

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk 35 pixelkép, ami az utcán hever, rajtuk Terminátor vagy Indiana Jones
Következő cikk Ha tudnád - kritika

No Comment

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .