Elfeledett zsenik – Nick Drake egy negyednyi élet


nick drakeEzzel a rovattal szeretnénk az idő futóhomokjába emlékoszlopot állítani azoknak, akik kivételes tehetségükkel teljesebbé tették a mozi varázslatos világát, de igazságtalanul rövid földi karrier adatott meg nekik.

nickNick Drake (1948-1974) angol dalszerző, énekes

Magas, félénk srác volt. Csak párszor lépett fel élőben, akkor is lehajtott fejjel és csukott szemmel. Kiválóan gitározott, de profi szinten játszott zongorán, klarinéton és szaxofonon. Három albumra (Bryter Later) volt összesen ideje, az utolsót (Pink Moon) két éjszaka alatt rögzítette.
1993-ban a Five Leaves Left debütáló albumát a Time beválasztotta minden idők 100 legjobb albuma közé. Tanworth-in-Ardenben, ahol eltemették, a falu orgonistája minden évben szólóestet ad a dalaiból.

Akikre hatással volt: Peter Buck (R.E.M) és Robert Smith (The Cure), Badly Drawn Boy, Lucinda Williams, Lou Barlow. Ezt a számot Norah Jonesszal is újraértelmezték, de nekiszaladt maga Sir Elton John is, ő több dalából is készített covert.

A kezdet kezdetén egyik albumából sem fogyott  5 ezer példány felett. Egy 2000-ben készült Volkswagen reklámhoz felhasználták Pink Moon című számát, és ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy  újra felfedezték.

Az ezredforduló óta éli igazi reneszánszát zenei öröksége. Számtalan filmben és sorozatban csendültek fel dalai: Tenenbaum, a háziátok, Régi környék, Szerelem a végzeten, Bizsergés, Ház a tónál, FlashForward – A jövő emlékei, Hét élet…

A Francia szépség soundtrack-jét is jórészt Drake számok alkotják:

Amikor két tragikus sors keresztezi egymást. Drake depresszióval és álmatlansággal küzdött, gyógyszer-túladagolás következtében hunyt el. A kísértetiesen hasonló körülmények  távozó Heath Ledger nem sokkal halála előtt, rendezői szárnypróbálgatás gyanánt, saját felvételeivel keverve készített klipet Nick utolsó dalához.

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Az 5 bajtárs - kritika
Következő cikk Daniel Day-Lewis és Kevin James viharos ebédszünete a Vérző olaj forgatásán

1 Comment

  1. 2010. június 8. kedd

    Nick Drake az egyik legnagyobb gitáros költő, ever.

Leave a reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .