Jövő héten lesz a 4. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál


zsigmond vilmos filmfesztival szegedA szegedi operatőr seregszemle, a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál a szokásos májusi időpont helyett idén szeptember 8-12 között zajlik majd a kívül-belül felújított Belvárosi Moziban.

Az operatőrök versenye idén összekapcsolódik két kerek szegedi filmes évfordulóval: egyrészt 100 éves lett a Belvárosi Mozi épülete, melyben 1920. szeptember 8-án tartották az első vetítést, másrészt 90 éve született a fesztivál névadója, Zsigmond Vilmos, a szegedi származású, Oscar-díjas operatőr.

zsigmond vilmos
Fotó: Schmidt Andrea

A fesztivál több programja kapcsolódik az évfordulókhoz. A mozizás hőskorát pl. az épület falaira vetített korabeli, helyi vonatkozású híradófelvételek idézik fel.

Zsigmond Vilmos életének és munkásságának három sorsfordító pontját egy különleges VR film, A fény mestere című alkotás (Mátyássy Áron rendező) mutatja be, emellett látható lesz kedvenc filmje, A szarvasvadász, a róla szóló egész estés dokumentumfilm (Harmadik típusú találkozások Zsigmond Vilmossal) és egy Karoly Bardosh-sal 1976-ban Amerikában forgatott, díjnyertes rövidfilm (Iron and Horse) hazai bemutatójára is sor kerül.

zsigmond vilmos filmfesztival szeged 1A versenyprogramba három kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfilm, kísérleti film) összesen 32 filmet válogatott az előzsűri. A nagyjátékfilm szekcióban  a hazai pályát három film képviseli, az Akik maradtak, a VALAN és a Magdolna operatőrei szállnak ringbe francia, norvég, orosz, német és dél-afrikai pályatársaikkal.

A végső döntést a Szabó Gábor operatőr, Kocsis Ágnes filmrendező, Karoly Bardosh rendező (USA), Herbai Máté operatőr és Dobos Tamás operatőr alkotta zsűri hozza meg a fesztivál utolsó napján.

A vetítéseket szakmai programok, mesterkurzus és kerekasztal-beszélgetések kísérik. Szó lesz az új filmalkotási módokról, a mobiltelefon kameraként való használatáról és a VR filmek technikai-képi sajátosságairól, valamint a fekete-fehér filmezés képi világáról, illetve újra és újra feltámadó kultuszáról.

A fesztiválon több új külföldi és magyar produkció premier előtti bemutatójára is sor kerül, többek között a szegedi fesztiválon lesz először látható az év egyik legjobban várt hazai filmje, a Horváth Lili rendező és Maly Róbert operatőr által jegyzett Felkészülés egy meghatározatlan idejű együttlétre című mű is, amely egyenesen a Velencei Filmfesztiválról érkezik.

Mindemellett versenyen kívüli vetítéseken, valamint a hét végi szabadtéri helyszínen a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeit (pl. Remélem legközelebb sikerül meghalnod:), 1945, Szeretlek, mint állat, Seveled, Drakulics elvtárs) láthatja vagy nézheti újra a közönség.mathe tiborHagyomány, hogy a Zsigmond Vilmos filmfesztivál életműdíjjal ismeri el valamely hazai operatőr kiemelkedő jelentőségű munkásságát. Ebben az évben Máthé Tibor, többek között Az én XX. századom, Simon Mágus, Woyzeck, Ópium, Aglaja című filmek társalkotója kapja az elismerést.

További infókat a programokról az esemény hivatalos vagy a facebook oldalán találjátok.

2 éve mi is voltunk, remek emlék!

A 2. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon jártunk

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Múltidéző: Megaagy - kritika
Következő cikk A tökös Török: 20 érdekesség a 20 éves Blöffről