A 60 éves Psycho zuhanyjelenetét 60 magyar színésznővel forgatták újra


pscho60 rendezo2020 nyarán 60 színésznővel forgatta újra a világ talán legismertebb képsorát, Hitchcock Psychójának zuhanyjelenetét Végh Vozó Zoltán rendező. Az apropó a film idei, 60. születésnapja: az egész egy rajongói tanulmány projektnek indult, ami egyszer csak egész nagyra nőtte ki magát.

Olyan igazán ismert színésznők is igent mondtak a felkérésre többek közt mint például Trokán Nóra, Gubás Gabi, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Péterfy Bori, Szulák Andrea, Pásztor Erzsi, Brunner Márta, Haumann Petra, és egy rövid kép erejéig Törőcsik Mari is!psychoMinden snittben másik színésznő szerepel, van aki arccal, van, akinek csak a kézfeje vagy más testrésze látszik. Mint a stáb utánanézett, az eredeti jelenetet sem csak a sztár színészekkel forgatták. Janet Leigh csak akkor szerepelt, amikor az arca látszott, a többi jelenetben a dublőre látszik. A gyilkost is két színésznő játszotta. Szóval, amit ők hatvanan adtak most elő, ahhoz Hitchcocknak is legalább négy színésznőre volt szüksége.psycho60 stabAz elkészült munkában nemcsak a három perces újraforgatott jelenet lesz benne, hanem utána minden egyes snittben bemutatásra kerül az is, ki (vagy kinek a testrésze) látható a képen. A jelenet tökéletes másolata rengeteg nehézségbe ütközött kezdve attól, hogy a bojler nem bírta a sok meleg vizet zuhanyzáskor, azon keresztül, hogy szinte lehetetlenség volt olyan zuhanyfüggönyt találni, ami pont annyira ereszti át a fényt, mint az eredeti filmben, egészen addig, hogy az amerikai csempeméret teljesen más, mint ami itthon bárhol megtalálható volt.

Külön legyártásra került az emiatt a film miatt híres-hírhedtté vált és innen rengeteg filmbe bekerült henteskés műanyagból, a zuhanyfej és az amerikai típusú lefolyó is. A végig no-budget produkció így is rengeteg zsebpénzébe került az alkotóknak, de igazi okos low-budget megoldások születtek, mint például a motel tapétájának mintájának kézzel megrajzolása, A3-as papírra nyomtatása és összeragasztása.pscho60Tökéletes másolatot készíteni egy 60 éve forgatott amerikai filmjelenetről rettentő nehéz volt. Olyan esetek okoztak például többnapos fejtörést, hogy 1-2 képkocka erejéig az eredetiben eláll a zuhanyvíz. Ez vajon baki volt vagy szándékos? Úton útfélen ilyen kérdések feszegették a stábot és a rendezőt, de ezek vezették a csapatot ahhoz, hogy kicsit jobban megértsék a filmtörténet leghíresebb jelenetét.

A végeredmény:

Hozzászólások

hozzászólás

Előző cikk Éljen! A Dexter alkotói kiköszörülik a csorbát, 10 új rész érkezik
Következő cikk Aaron Sorkin segít forgatókönyvet írni, jótanácsokkal lát el